Naponta négyszáz doppingvizsgálat Londonban

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Folyamatos doppingellenőrzésre számíthatnak az olimpikonok Londonban. A WEBBeteg úgy értesült, hogy Berki Krisztiánt - akire ma délután vár a lólengés selejtezője - közvetlenül Londonba érkezése után ellenőrizték, minden rendben volt.

Összesen 6250 doppingellenőrzés várható a londoni játékokon. A közreműködő ezer ellenőr között több mint tíz magyar szakember is található, ők a Magyar Doppingellenes Csoport tagjai, önként vállalták a munkát az olimpián.

Naponta négyszáz vizsgálatot koordinálnak az ellenőrök. Az analízis az ultramodern londoni laboratóriumban lesz, és 24 órán belül megkapják az eredményt.

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke jó jelnek tartja, hogy a londoni játékok rajtja előtti napokban lefüleletek kilenc sportolót, köztük Hysen Pulaku albán súlyemelőt, akinél kiderült: pozitív a doppingtesztje. A 19 éves sportoló szervezetében a vizsgálat során az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt mutattak ki. A 77 kg-osok súlycsoportjába benevezett versenyzőt kizárták, eltiltásáról a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség dönt.

Jacques Rogge belga sportdiplomata - akinek NOB-elnökként ez az utolsó olimpiája - az ötkarikás sajtóközpontban tartott tájékoztatón hangsúlyozta: tovább folytatják az ellenőrzéseket, amelyek eredményeként az utóbbi két hónapban összesen 107-en akadtak fenn a vizsgálaton.

A rendszernek hatékonynak, valamint elrettentőnek kell lennie - mondta Jacques Rogge, aki a doppingellenes harc fontos állomásának tartja azt is, hogy a 2004-es athéni olimpián vett több minta is tartalmazott tiltott szereket, és ez nemrégiben derült ki, így nagyon bízik benne, hogy ezeket az eseteket is hamarosan le tudják zárni.

Közel ezer vizsgálat volt nálunk

Magyar doppingügyek
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntése értelmében doppingvétség miatt nem indulhat a londoni olimpián Kővágó Zoltán Európa-bajnoki bronzérmes diszkoszvető, aki kétéves eltiltást kapott. A másik diszkoszvető, Fazekas Róbert is kikerült a csapatból, miután egy doppingellenőrzés során mintájában sztanozolol nyomaira bukkantak. Július elején derült ki, hogy az evezős Juhász Adrián pozitív tesztet produkált, ezért nem utazhat Londonba. Korábban a vízilabdázó Török Béla produkált pozitív tesztet, mivel vízhajtó-tartalmú vérnyomáscsökkentőt szedett

A Magyar Doppingellenes Csoport (MACS) magyarországi munkája során a 158 sportolótól összesen 747 mintát vett, ebből 631 volt a vizelet- és 116 a vérminta. Ez minden szempontból biztonságot ad, de tökéletes garancia nincs - tette hozzá a vezető.

Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője elmondta, hogy a nemzetközi szervezet, a WADA nagyon határozott álláspontja az, hogy a megfelelő edzésmunka, a minőségi táplálkozás, valamint a kielégítő pihenés elegendő ahhoz, hogy valaki felkészüljön a magas szintű sporttevékenység végzésére. Ez alapján nincs feltétlenül szükség táplálékkiegészítőkre vagy étrend-kiegészítőkre.

Orvosi szempontból egy picit árnyaltabb a kép, hiszen egy nagy energiaigényű folyamatról beszélünk, maga a sporttevékenység sok mindent elhasznál és felhasznál a szervezetből. Alapvetően kialakulhatnak bizonyos hiányállapotok, így mindenképpen szóba jön a táplálékkiegészítők szükségessége. Ezek a termékek általánosságban veszélytelenek, semmiféle olyan szert nem tartalmaznak, ami káros lehetne az egészségre vagy dopping szempontból fertőzött lenne. Van egy harmadik aspektus is, a teljesítmény fokozására irányuló táplálékkiegészítő használata. Itt már megoszlanak a vélemények - tette hozzá a vezető.

(TA, MTI, Sportvitalitas.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

Fáradásos törés (stressztörés)

Fáradásos törésről beszélünk, amikor a csontokat érő ismétlődő terhelések, ismétlődő erőhatások következtében a csont regenerációs...

Úszóváll (rotator tendinitis)

Az úszóváll a forgatóizomzat (rotátorköpeny, azaz a felkart a vállízületben tartó izmok és inak) szakadása és megduzzadása. Az úszóváll...

Gyorsabban, erősebben, doppingolva

Az egész karrierje, s vele együtt az egész élete derékba törik annak a sportolónak, akit doppingoláson, vagyis illegális szerekkel való...

Dopping: Sportágak és eredmények

Ma iszonyúan dopping-fertőzött a sportvilág- állítja Dr. Bakanek György a Sportegészségügyi Szakmai Kollégium tagja, a MOB Orvosi Bizottságának...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.