• Több tucat ember vigyáz a sportolókra

    Szerző: WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

    Aki sportol, az egészséges. Aki viszont sportol, az könnyebben meg is sérül. Az olimpia alatt éppen ezért több tucat orvos, és egy „poliklinika” teljes személyzete felügyel a sportolókra.


    Sport és egészség a WEBBetegen

    Felkészít, edz, összerak, s versenyre enged – ő a sportorvos, akinek megléte ugyanolya fontos egy élsportoló számára, mint maga az edzője. Az olimpiai indulók sikere ugyanis már rég nem azon múlik, hogy eleget edzettek-e a felkészülés alatt, hanem bizony attól is, hogy milyen csapat áll mögöttük, a múltban elszenvedett sérüléseiket ki és milyen hatékonyan látja el. A sportorvos segít a sérülés megelőző edzésprogram kialakításában és táplálkozási tanácsokat is ad.

    Hirdetés

    A sportolókat olimpiára kísérő egészségügyi team egy orvosból, masszőrből, gyógytornászból és pszichológusból áll. A csapatok rendszerint saját orvosukat és masszőrjeiket viszik a világversenyekre, de az egyéni indulókra a Válogatott Kereteket Ellátó Szolgálat (VKESZ) figyel, aminek tagjai 24 órás ügyeletet adnak az olimpia teljes ideje alatt. Az orvos pedig a versenyen kívüli doppingvizsgálatokra is minden esetben elkíséri a sportolót.

    A nemzeti egészségügyi teameken kívül a Nemzeti Olimpiai Bizottság egy „poliklinikát” is felállított az olimpiai faluban, ahol gyakorlatilag bármilyen diagnosztikai eszköz az orvosok rendelkezésére áll, járóbeteg ellátás történik a sportolók számára teljesen ingyenesen.

    Műtéteket, beavatkozásokat itt nem végeznek, ha nagyon nagy baj van, akkor azt minden sportág esetében egy-egy előre meghatározott angliai klinika fogja ellátni – magyarázta dr. Tállay András a  VKESZ vezető helyettese, aki hozzátette: a NOB a poliklinikán kívül, minden verseny helyszínen biztosít orvost és masszőrt is, s egyes versenyek szabályai is meghatározóak az egészségügyi ellátásban.

    Teniszezők esetében ugyanis csak az ottani orvos mehet fel a pályára, ha baj van, judo esetében a tatami orvos nyúlhat csak verseny közben a sportolóhoz, de például a kézilabdásoknál a csapat saját orvosa a kispadon ül, s akár játék közben is segítségére lehet a sérült versenyzőnek.

    (WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)

     
    Módosítva: 2012.08.06 12:11, Megjelenés: 2012.08.06 12:11
   • Cikkajánló

    Száraz, hámló bőr

    Száraz, hámló bőr

    Dr. Lesznyák Judit

    Mik lehetnek az okok? Mit tehetünk a bőrszárazság megelőzéséért, kezeléséért?

    Szájüregi gyulladások

    Szájüregi gyulladások

    Szponzorált tartalom

    Az orvosi zsályás gél hatásos afták és szájüregi gyulladások kezelésében. (x)

    Sokszor túlfeszítik a húrt az amatőr futók

    Nem biztos, hogy a futás a legjobb mozgásforma mindenkinek, ennek ellenére az amatőr futók túlnyomó többsége még soha nem kérte ki szakember tanácsát edzés előtt.

    Izomdiszbalansz - Mozgás, de hogyan?

    A helyes testtartás fontosságáról rengeteget hallhatunk, mégis egyre több embernél figyelhetőek meg azok a tartáshibák, amelyek célzott mozgásterápiával elkerülhetőek lennének. Melyek ezek? Hogyan ismerjük fel és milyen mozgásformát válasszunk, ha keresztezett szindrómával van dolgunk?

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Sportsérülések a vívásban

    A vívás a látszat ellenére elviekben nem veszélyes sport. Természetesen előfordulhatnak kisebb-nagyobb sérülések, de a komolyabb sérülések esélye kicsi. Problémák a bemelegítés hiányából, felkészületlenségből vagy túlerőltetésből adódhatnak.

    Öttusa: Tipikus sportsérülések

    Az öttusa öt sportágból tevődik össze. A lovaglás, vívás, lövészet, úszás és terepfutás nagyon nagy követelmények elé állítja a sportoló szervezetét. A versenyzőtől erőt, kitartás, gyorsaságot és kiváló koordinációs képességeket követel meg. Az öttusa napjainkban nem kap kellő figyelmet és érdeklődést, pedig Pierre de Couberten báró, az újkori olimpiai játékok megálmodója, az öttusázókat tartotta ideális atlétáknak.

    Sportsérülések és megelőzésük a kosárlabdában

    A kosárlabda játékszabályai megengednek bizonyos fokú testi kontaktust a mérkőzés során, aminek sokszor sérülések lehetnek a következményei. A sérülésveszélyt a játék közbeni ugró mozdulatok, forgások is növelik. A leggyakrabban érintett testrész a boka, a térd és a hüvelykujj.

    Sportsérülések a kézilabdában

    A kézilabda egy intenzív sport, melyben nem ritka a játékosok egymással való ütközése sem. Melyek a sportágban a leggyakoribb sérülések, ezek hogyan előzhetők meg, és hogy kezelhetők? Milyen szerepet játszik a kitartás és az erőnlét a sérülések megelőzésében?

    Mikor biztonságos újra sportolni sérülés után?

    Mikor biztonságos visszatérni a sporthoz egy sérülés után? Honnan tudhatjuk, hogy teljesen felépültünk? Mindenkiben felmerülnek ezek a kérdések, aki szenvedett már el valamilyen sérülést testmozgás közben. Lássuk, mik azok az irányelvek, amik segítségünkre lehetnek!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.