Újabb doppingügy az atléták között

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent: 2012.07.26.

Doppingvétség miatt nem indulhat a londoni olimpián Kővágó Zoltán Európa-bajnok bronzérmes diszkoszvető - erről döntött a Nemzetközi Sport Döntőbíróság (CAS). Fazekas Róbert után újabb magyar atléta keveredett doppingügybe. A diszkoszvetés selejtezője a férfiaknál augusztus 6-án lesz, immár Kővágó Zoltán nélkül.

Az athéni játékokon ezüstérmes dobóatléta megszegte doppingellenes kötelezettségeit és kivonta magát a doppingellenőrzés alól.

A Magyar Atlétikai Szövetség tájékoztatása alapján Kővágó ellen a nemzetközi szövetség, az IAAF indított eljárást, ám a háromtagú független magyar doppingbizottság felmentette a versenyzőt, mivel úgy ítélte meg, nem követte el a "terhére rótt cselekményt", nem szegte meg doppingellenes kötelezettségeit. A nemzetközi szövetség ezek után fordult a CAS-hoz, amely 2 évre eltiltotta.

Még kérdéses, mi áll a háttérben

Kővágó Zoltán (MTI)A Nemzeti Sport úgy tudja, hogy 2011 augusztusában kereste volna meg Kővágó Zoltánt egy osztrák doppingellenőr egy olyan lakcímen, amit a magyar atléta korábban a holléti nyilvántartásában ugyan megadott, de ez a cím közben megváltozott és a változást Kővágó hivatalosan is jelezte. Az osztrák ellenőr azt állítja, kapcsolatba lépett az atlétával, találkoztak is, de megtagadta az ellenőrzést. A sportoló ezzel szemben tagadja, hogy az ellenőr kapcsolatba lépett volna vele. A sportdöntőbíróság ítélete jogerős, további fellebbezésre nincs lehetőség.

Kővágó Zoltán - aki fogadásból folytatta pályafutását, ugyanis tavaly a visszavonulását fontolgatta - a második a Londonba készülő magyar atléták közül, aki doppingvétség miatt nem indulhat: korábban a másik diszkoszvető, Fazekas Róbert került ki a csapatból, miután egy doppingellenőrzés során mintájában sztanozolol nyomaira bukkantak.

Hol találkozunk doppingüggyel?
A dobószámok, a kerékpár, a súlyemelés, a rövid távú futás, a sífutás mind-mind doppingolt sportágak. Ugyanakkor jellemzően nem fordul elő a tiltott szer a szinkronúszóknál vagy a szertornában. A sportorvoslás egyik feladata lenne, hogy olyan módszereket találjon, amelyek megcáfolják a mondást: "a ma élsportolója a holnap rokkantja".

Szigorú szabályok

A doppingellenőrnek joga van a sportolót bárhol és bármikor doppingellenőrzés céljából kijelölni. A kijelöléstől számítva a doppingellenőr joga és kötelessége biztosítani, hogy a kijelöléstől, a mintavétel megkezdéséig a sportoló kísérve és ellenőrizve legyen. A sportolónak mindent meg kell tennie, hogy a kijelöléshez képest a legrövidebb időn belül megjelenjen a doppingellenőrző állomáson.

Ha egy sportoló egy órán belül jelentkezik, de egyéb, rajta kívülálló okok miatt a mintaadásra még nincs lehetősége (például elhúzódott a verseny, eredményhirdetés van, orvosi ellátásra szorul, verseny utáni sajtótájékoztató, bemelegítés zajlik) a doppingellenőrnek joga van az egy órát meghosszabbítani, és ezt a kijelölő nyomtatványon engedélyezni.

A doppingellenőr joga és kötelessége észrevételezni, dokumentálni és jelenteni bármely, a nemzetközi szabályozástól való eltérést, vagy a szabályok megsértését a sportoló által. A doppingellenőrzés alatt tapasztalt hiányosságokat a sportoló bejelentheti a Nemzeti Doppingellenes Szervezetnek. Minden bejelentett hiányosságot kötelesek kivizsgálni.

Helybenhagyták a cselgáncsozó Ungvári Attila kétéves eltiltását
Az ítélet értelmében hatályban marad az eltiltás, csakhogy a CAS nem állapított meg doppingvétséget, ehelyett azzal indokolta döntését, hogy Ungvári Attila nem tett meg minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy ne kerülhessen mások által doppingszer a táplálékába, azaz nem volt elég gondos a csomagja őrzésében. A 23 éves Ungvári Attilának tavaly januárban a bakui Világkupán, majd februárban a budapesti - neki aranyérmet hozó - Hungária Kupán adott mintájában találtak doppinglistás anyagokat, de elmondása szerint más valaki szándékosan rakott tiltott szereket italába. (MTI)

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Szemünk és a monitor Szemünk és a monitor

Hogyan óvjuk szemünket az irodában? Mit tehetünk?

HPV-fertőzés szűrése HPV-fertőzés szűrése

Hogyan történik? Milyen HPV-tesztek vannak?

Doppingok - Kivételek és természetes teljesítményfokozók

A dopping elemzett témakör, és gyakran előkerül az egyre szaporodó, sportpályán történő megmagyarázhatatlan halálesetek kapcsán is.

Hamarosan indul az olimpia! Minden, amit tudni érdemes!

Az augusztus 5-én kezdődő olimpián 158 magyar sportoló indul, akik összesen 21 sportágban képviselik majd hazánkat. A csapatra 20 fős egészségügyi...

A különböző doppingszerek hatásai és veszélyei

Minden ember szép testre vágyik, sokan tesznek is érte. Az izmos test érdekében néhányan különböző anyagokat visznek be a szervezetükbe. Meg sem...

A sikeres sportoló izmai az önbizalomtól duzzadnak

Miért van az, hogy közel azonos felkészültségű sportolók közül az egyik mindig nyer, a másik meg alulmarad? Pech, vagy a szerencse kérdése lenne?...

Tiszeker Ágnes: eddig minden lelet negatív

A Londonban versenyző 33 paralimpiai sportoló mindegyike átesett már a szükséges doppingvizsgálaton, a héten lezárulnak a magyarországi...

Antik doppingügyek

Asterix kicsi és vézna emberke volt, de társaival együtt egyfolytában doppingolt, hogy legyőzhessék a rómaiakat. Ha nem lett volna Miraculix, akinek...

Antidopping: a cél, hogy sikeres és tiszta legyen az olimpia

Az olimpia kezdetéig a hazai ellenőrző és tájékoztató munkára koncentrálnak a Magyar Antidopping Csoport (MACS) munkatársai. Minden olimpikont...

Pozitív doppingteszt miatt eggyel kevesebb sportoló megy Londonba?

A vizsgálaton fennakadt sportoló szervezetében egy versenyen kívüli ellenőrzés során az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt mutattak ki....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.