London, az ötkarikás város

Szerző: drportal.hu

Közeledik a július huszonhetedike, a 2012-es londoni nyári olimpia kezdete. Lássuk, a játékokon kívül mivel szolgál még a turista számára ez a város.

Kelet-London újjászületése

A 2012-es londoni olimpiai játékok színhelyéül választott kelet-londoni városrész nagyon sokat profitált az elnyert rendezési jogból, ugyanis 2008 óta hatalmas változáson ment keresztül. A gyártelepeiről, dokkjairól hírhedt poros városrészből „olimpiai parkot” varázsoltak a természetimádó angolok. Modern művészeti látványosságokkal, növénytelepítéssel, parkosításokkal és persze gyönyörű stadionokkal nyűgözik le az odalátogató több százezer embert.

Nagy-Britannia egész területén, júniustól szeptemberig, tizenkét héten keresztül tart, a London Festival 2012, amely számos szabadtéri programot, művészeti, kulturális és kulináris élményeket ígér látogatóinak. Júniustól szeptemberig a Nemzeti Színház (National Theatre) teraszokra, folyóparti terekre viszi leghíresebb darabjait, július huszonegyedikén pedig, a Rio-London karneválon - Rio de Janeiro kapta a 2016-os olimpia rendezési jogát - keveredik az európai és dél-amerikai kultúra, színes jelmezekkel és táncokkal. A programokról további információkat a fesztivál hivatalos oldalán található.

Londoni látnivalók- az olimpia mellett

Természetesen más látnivalókkal is szolgál a város a sportversenyeken kívül. Kihagyhatatlan a parlament - Westminster Palota - épületeinek leghíresebb tornya, a város jelképévé vált Big Ben. A hatvankét méteres „nagyfiú” háromszázharmincnégy csigalépcső megmászása után csodás londoni panorámában részesíti a turistákat. A látogatás ingyenes, a túrát azonban előre kell megszervezni. Az olimpiai játékoknak köszönhetően, meghosszabbított nyitva tartással várja a látogatókat a szintén csodás panorámát nyújtó óriáskerék, a London Eye, ami a Big Ben közvetlen szomszédságában található. A London Eye-hoz csak a gyalogosok számára használható Hungerford-hídon kell átsétálni a Temze keleti partjára. A Trafalgar square szintén a Westminster Palota közelében van, a tér középpontjában álló hatalmas Nelson Column-mel.

London népszerű parkjai

A palota közvetlen szomszédságában található a londoni királyi parkok egyike, a Green Park. Északi határa, London egyik leghíresebb tere a Piccadilly Circus, ami egyben közlekedési csomópont is. A tér nyüzsgő képéről talán mindenkinek először a villogó fényreklámok jutnak eszébe. Ezen a környéken kiélhetik vásárlási kedvüket a boltok szerelmesei. A Picadilly Circus végén a már említett Green Park és annak közvetlen szomszédságában a szónokairól híres Hyde Park található. London népszerű parkjai szabadtéri koncertekkel és más rendezvényekkel vonzzák az odalátogatókat.

A tér központjában található a Nemzeti Képtár, ahol Rubens, Tiziano, Rembrandt, van Eyck, Renoir és még számos festő alkotásai tekinthetők meg. Innen sem kell sokat gyalogolnia a turistáknak, hogy megtekintsék II. Erzsébet királynő lakhelyét, a Buckingham palotát, ami kizárólag a nyár folyamán látogatható az alattvalók számára. A csaknem nyolcszáz szobából álló palota, tizenkilenc lakosztályát nyitják meg ilyenkor a nagyközönség számára.

London másik fontos belvárosi része a Temze partján elterülő „City”. Az egykori történelmi központnak, ma már inkább pénzügyi szerepe jelentős, a régi épületeket is modernek váltották fel. Ennek oka, hogy ez a városrész sínylette meg leginkább a londoni tűzvészeket és a világháborús bombázásokat. Azért maradt pár történelmi épület, például a Szent Pál Székesegyház, ami London legmagasabb pontjának, a Ludgate Hillnek a tetején található.

A Tower, amely szintén épségben megmaradt, a City északkeleti határán van és a történelem folyamán változatos funkciókat töltött be, volt erődítmény, fegyverraktár, királyi rezidencia és börtön is. Érdemes ellátogatni Boleyn Anna és Howard Katalin kivégzésének színhelyére, de nem a véres történelmi múlt, sokkal inkább a Tower által kínált látványosságok miatt. Itt találhatóak ugyanis a brit koronaékszerek, megtekinthető egy felvétel II. Erzsébet koronázásáról, valamint a királyi fegyvergyűjtemény is. Ezenkívül rejtélyes mondákat hallhatunk a Tower fennállásának csaknem ezer évéről, sötét királyi titkokról, hírhedt foglyokról, hiszen még a második világháborúban is tartottak itt foglyokat. London másik szimbóluma a Tower Bridge, a közelében található Towerről kapta a nevét. A híd motorosok, biciklisek és gyalogosok számára használható. Tornyai látogathatóak, és itt lépcsőzniük sem kell a turistáknak, ugyanis lifttel juthatnak a negyvenkét méterrel a Temze fölé, ahonnan pazar látvány nyílik az egész városra.

Praktikus információk a Londonba látogatóknak

Kevésbé kecsegtető hír a Londonba látogatók számára, hogy egyike a világ legdrágább városainak. Ez minden szempontból igaz: drága a szállás, a közlekedés és a fogyasztási cikkek is. Ezzel szemben, Budapestről és Debrecenből is, meglepően jutányos áron és körülbelül két óra alatt juthatunk el repülővel a brit fővárosba. Az olcsó repülőjegy árak természetesen az olimpia ideje alatt nem érvényesek. A szállodai árak igen magasak, ezt tetézi még a 2012-es játékok, aminek köszönhetően duplájára emelkedtek a szobaárak, ám ez úgy tűnik mégsem hozta a várt bevételt a szállodatulajdonosok számára.

Olyannyira, hogy a turistákat elriasztják a magas árak, és tavalyhoz képest idén harmincöt százalékkal kevesebben foglaltak szállást Londonba a nyár hátralévő részére. Aki megkísérel olcsó szállást találni, annak mindenképpen a kisebb hotelek és hostelek javallottak.
Ha mégsem sikerülne jutányos áron belvárosi szállást találni, nagyszerű tömegközlekedési hálózat áll rendelkezésre. Nagyon jó lefedettségű, és könnyen betájolhatóak a főbb turistacélpontok a londoni „tube”(metró) segítségével. Ha összekötné a kellemest a hasznossal, akkor pedig kipróbálhatja London jellegzetességét a „double-deckert” (emeletes piros busz), ami szintén körbemegy a városon.

Tradicionális és pikáns ízek

Mindenképpen érdemes kipróbálni az olyan tradicionális ételeiket, mint a marhasült, Yorkshire puddinggal - tésztából készült sós felfújt, amit köretként esznek a húshoz -, vagy a Cottage Pie és Shepherd’s Pie, ami darált marha-, és bárányhúsból készült kiadós étel krumplival sütve. Ezenkívül még ismeretes az angol reggeli, amely különféleképpen elkészített tojásból, baconből, kolbászból, paradicsomos sült babból, gombából áll. Ha valaki esetleg a pikánsabb ízek kedvelője, számos indiai, kínai, japán, görög és olasz étterem kínálatából választhat. És természetesen gyorséttermekéből is, ugyanis nagy kultúrája van a különféle szendvicsbároknak és hamburgerezőknek.

A harmadik és egyben legfontosabb szempont egy turista számára: az ételek. Egy magyar gyomornak talán kissé csalódás lesz a brit-szigeteki gasztronómia, hacsak nem a kedvenc csemegéi között van a fish and chips. (sült hal és sült krumpli). Ennek oka talán az angolok konyhájára, de egyben stílusára is jellemző puritánság. Ez a vonal különösen a tizenhat-tizenhetedik században terjedt el, amikor is száműzték az olyan karakteres ízeket az ételeikből, mint a fokhagyma. Azonban elkerülhetetlenné vált ennek feloldódása, a Nagy-Britanniát ért tengernyi impresszió következtében. A második világháború után már használtak ázsiai fűszereket - India, Ceylon, Hongkong is angol gyarmatok voltak -, majd a modernkori bevándorlók -olaszok, thaiok, spanyolok, portugálok - hatása is érezhetővé vált ételeik ízén.

Italok közül érdemes kipróbálni a teát, amit tejjel isznak, valamint a PIMM’s nevű koktélt, ami kellemes fanyar ízű üdítő ital, aminek több fajtája létezik rummal, brandyvel, vodkával vagy skót viszkivel keverve. Ha Anglia, akkor természetesen érdemes kipróbálni a söröket, amiket ale-nek neveznek, - ezeket ízük alapján különböztetik meg – és kevésbé szénsavas a szokottnál. Az általunk megszokott sört „lager-nek” nevezik. Jellemző italuk még a savanykás ízű almabor, vagy cider. A tradicionális angol italozóhelyek, ahol a legjobb csapolt sör kapható, a pubok. Érdemes betérni legalább egy hamisítatlan angol, vagy ír pubba, ahol mindenképpen megtalálható a kínálatban az ír barna sör, a Guinness.

London régen és ma

Az első fontosabb központot a rómaiak alapították a Temze partján még a Krisztus előtti időkben, és azóta folyamatosan lakott ez a terület. A Római Birodalom hanyatlását követően a hatodik században már az angolszászok vették birtokba Londont. A középkorban és az újkor hajnalán hatalmas bubópestis járványok sújtották a várost, majd a tizenkilencedik-huszadik századforduló környékén, amikorra a világ legnépesebb városává vált, kitört a kolera. Több nagy tűzvészt is túlélt a város, köztük a „nagy londoni tűzvészt” is ezerhatszázhatvanhatban - amelyben a Szent Pál katedrális is megsemmisült -, de megesett, hogy „csak” olyan fontos épületek égtek porrá a nádból készült tetőszerkezetek miatt, mint Shakespeare Globe színháza, bár ezt a tüzet egy darabban eldördülő ágyúlövés okozta.

Az ipari forradalom vívmányait követően azonban már más veszélyek fenyegették a londoniakat. Sok emberéletet követelt az 1952-es nagy szmog katasztrófa, aminek köszönhetően teljesen megváltozott a városlakók élete. Ma már hihetetlen, hogy London egykor a legszennyezettebb városok egyike volt. Hatalmas parkokkal és a belvárosból kitiltott autóforgalommal védekeznek a légszennyezés ellen.

London főbb adatai

• Népesség:9.675.567 fő (Európa legnépesebb városa, Moszkva

• népessége:11.510.097 fő)

• Alapítva: Kr.e.43

• Időeltolódás:-1óra

• Pénznem: angol font

Egy középkori mondás szerint, a londoni levegő egészségesebbé és szabaddá tesz. Ez igaz is a városra, ami sokféle náció olvasztótégelye. A lakosság körülbelül hetven százaléka brit - tehát angol, ír vagy skót - ezen kívül magas a dél-ázsiaiak - indiaiak, pakisztániak, bangladeshiek -, afrikaiak, és kínaiak aránya is.

London befogadó, ugyanakkor tradícióit híven őrző, sajátos hangulatú város. Néha borús és esős, vagy napos és hűvös, de turista-barát és élhető. Az Egyesült Királyság egészére, és egyben Londonra is jellemző az utánozhatatlan brit-szigeteki hangulat, ami Európához kapcsolódóvá, annak történelmét egyértelműen meghatározóvá, mégis egyedülállóvá teszi ezt a szigetországot.

drportal.hu

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fáradásos törés (stressztörés)

Fáradásos törésről beszélünk, amikor a csontokat érő ismétlődő terhelések, ismétlődő erőhatások következtében a csont regenerációs...

Úszóváll (rotator tendinitis)

Az úszóváll a forgatóizomzat (rotátorköpeny, azaz a felkart a vállízületben tartó izmok és inak) szakadása és megduzzadása. Az úszóváll...

Emberfeletti teljesítmények a...

Törölközőbe harapva várja a startot az úszó, nem tud ugyanis megkapaszkodni a medence szélében, mindkét karját amputálták, aztán a végén...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.