Biztonságos sportolás hőségben

Medipress
megjelent:

Hamarosan itt a jó idő, ami azt jelenti, hogy elkezdhetünk gondolkodni azon, hogyan óvjuk magunkat a meleg ártalmai ellen, főleg sportoláskor.

Biztonságban érezhetjük magunkat, ha követjük az amerikai Nemzeti Atlétikai Edzők Szövetsége és a Connecticuti Egyetemen működő Korey Stringer Intézet tanácsait. Az egyesület célja, hogy segítsen megakadályozni a sportolás alatt bekövetkező haláleseteket, különös tekintettel a stroke-ra.

Nem tudjuk teljes mértékben megelőzni a meleg okozta károsodásokat, de a következő tippek hasznosak lehetnek – mondja Brendon McDermott a Chattanoogában található Tenessee-i Egyetem atlétikai edzője, az intézet egyik tagja.

Hogyan kerüljük el a hőség káros következményei?

Célunk, hogy a sportolóknak, edzőknek, szülőknek és egészségügyi szakembereknek nyújtott felvilágosító munkával elkerüljük a meleg káros következményeit, és megtanítsuk őket arra, hogyan lehet biztonságosan sportolni a hőségben is - hangsúlyozza.

Mire figyelmeztet a szomjúságérzet?

A szomjúság a szervezet fiziológiai válasza a folyadékegyensúly eltolódására. A folyadéktartalom csökkenése súlyos zavarokhoz vezet, ezért az emberi szervezet nagyon pontosan szabályozza a test folyadék- és elektrolitháztartását. Mire figyelmeztet a szomjúságérzet?
  • Fokozatosan növeljük a melegben történő edzés mennyiségét és intenzitását. Az akklimatizálódási folyamat két hétig tartson, ennyi idő alatt szokja meg a szervezetünk a nagyobb igénybevételt.
  • Tartsunk szünetet a gyakorlatok között, pihenjünk le rendszeresen.
  • Igyunk eleget az edzés előtt és közben is. A megfelelő folyadékbevitel egyik jele a limonádé színű vizelet – ha sötétebbé válik, az dehidratálódásra utal.
  • Válasszunk inkább hűvösebb napszakot – például a kora reggelt vagy az estét – a sportolásra.
  • Ne kezdjünk nehezebb mozgásba, ha betegségre gyanakszunk például láz, hasmenés vagy rendkívüli kimerültség esetén, ezek ugyanis csökkentik a szervezet meleggel szembeni ellenálló-képességét. Ha edzés alatt rosszul kezdjük érezni magunkat, lassítsunk vagy álljunk meg!

Előfordul, hogy melegben veszélyesen felmegy a testhőmérséklet, ami stroke-hoz, ezzel összefüggésben pedig agyvérzéshez, eszméletvesztéshez vagy akár halálhoz is vezethet. A szédülés, erős izzadás, sápadtság, fejfájás és hányinger pedig a napszúrás következményei, amelyet pihenéssel és sok folyadék fogyasztásával kezelhetünk.

Kiszáradás

Kiszáradásnak (dehidráció, exsiccosis) nevezzük azt az állapotot, amikor a szervezet víztartalma kritikusan csökken. Csecsemők, kisgyermekek és idős emberek kevésbé érzik a szomjúságot, illetve ozmoregulációjuk (az ozmolalitás szabályozása) nem működik tökéletesen, ezért esetükben nagyobb a kiszáradás veszélye. A szervezet víztartalmának csökkenése következtében a vérerekben uralkodó nyomás is csökken, vagyis esik a vérnyomás. Ezt különleges ún. baroreceptorok (nyomásérzékelő receptorok) érzékelik, amelyek ingerlése szintén szomjúság érzetet vált ki.
A szervezet vízháztartása

(Medipress)

Cikkajánló

Sport: így érdemes elkezdeni

Dr. Kónya Judit, családorvos
Sportolás
A jó idő sokunkban kelti fel a sportolás iránti vágyat - olyanokban is, akik eddig nem mozogtak rendszeresen, vagy már régen abbahagyták azt. A sportolás elkezdése, illetve az újrakezdése a legnehezebb, és ne gondoljuk, hogy a fogadalom megtartása, miszerint holnaptól rendszeresen sportolunk, egyszerű lesz.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitneszedző
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.