Sebészet - Betegségek megértése: tünet cikkek

Sebészet - Betegségek megértése: tünet cikkek

A csípőízület kopása - Okok és tünetek

WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus szakorvos
2022-03-26 09:33

Az előrehaladott csípőízületi kopás vagy más néven coxarthrosis kezelésében már a műtéti eljárások, elsősorban a művi csípőízület, endoprotézis valamilyen típusának beültetése jön szóba. Ezáltal csökkenthetjük az ízületi fájdalmat, a végső cél pedig a mozgás és stabilitás helyreállítása.

A köldöksérv - Miért alakul ki, és hogyan zajlik a műtét?

WEBBeteg - Dr. Sasi Szabó László, sebész
2022-04-28 03:05

Köldöksérv esetében a köldök területén kisebb-nagyobb előboltosulás jön létre. Ennek nincs általános jellegzetes formája, a köldökgyűrű az egyes emberekben igen nagyfokú változatosságot mutathat.

A hegsérv tünetei, kezelése

WEBBeteg - Dr. Sasi Szabó László, általános sebész
2022-04-12 03:03

A különféle sebészeti beavatkozások után a hegvonalban sérvek alakulhatnak ki. Miért alakulnak ki ezek, és milyen kezelési módok léteznek?

Mellkasi fájdalom műtét után - Mikor kóros?

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna
2022-03-23 13:03

A mellkasi fájdalmat mindig komolyan kell venni, és ez különösen igaz azon személyek esetében, akik nemrégiben műtéten estek át. Fontos azonban megjegyezni, hogy a mellkasi fájdalom különböző esetekben különböző dolgokra utalhat.

Az ascites, vagyis a hasűri folyadékgyülem

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2021-11-18 22:03

Az ascites (aszcitesz) a hasüregen belül felgyűlő, alapesetben savós folyadékgyülem. Hogyan alakul ki? Mi okozhatja? Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Hogyan kezelhető?

A lágyéksérv tünetei és a sérvműtét

WEBBeteg - Dr. Sasi Szabó László, általános sebész
2021-11-05 22:03

A lágyéksérv 25 év felettieknél száz emberből két főt érint, ám 50 év felett az előfordulási arány meredeken növekszik. Férfiakat gyakrabban érint, mint nőket, náluk állás vagy fizikai munka után a herezacskók felé sugárzó tompa fájdalom jelezheti a betegséget.

Sebkezelés műtét után

WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
2021-07-10 20:36

A műtét utáni megfelelő sebkezelés nem nehéz feladat, és elengedhetetlenül fontos a komplikációk és fertőzések elkerülése érdekében. A megfelelő sebellátás segíti a hegesedés megelőzését is a gyógyulás során. Fordítson napi 10-20 percet a sebe ellátására, valamivel többet, ha több sebe is van, vagy speciális sebkezelésre van szüksége.

A rekeszsérv tünetei és típusai

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
2021-06-15 18:36

A rekeszsérv (hiatus hernia vagy hernia diaphragmatica) az az állapot, amikor a gyomor a has- és mellüreget elválasztó rekeszizom (diaphragma) nyílásán keresztül részben a mellüregbe türemkedik. Hogyan kezelhető ez az állapot és mikor szükséges kezelni?

A leggyakoribb komplikációk műtét után

WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
2019-06-21 19:03

Sokan kizárólag a műtét sikeres kimenetelére koncentrálnak, és közben teljesen elfelejtik, hogy a gyógyulás nehéz folyamata a műtét után kezdődik. A felépülés sok szempontból a legnehezebb része minden típusú operációnak. Összeszedtük a leggyakoribb kérdéseket, amelyek az operációt követően felmerülhetnek.

Mikor veszélyesek a műtét utáni tünetek? Mi számít kórosnak?

WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
2019-04-26 20:36

A kórházból való hazatérés után fontos tudnia, hogy a gyógyulási folyamat mikor normális és mikor vett olyan irányt, mely orvosi beavatkozást igényel. Amennyiben az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalja a műtétet követő hetekben, feltétlenül keresse fel sebészét vagy háziorvosát, hogy megtudja, mi a teendő!

Szervátültetés Magyarországon és a világ többi részén

WEBBeteg - Vlasics Roland
2018-01-12 20:09

Több esemény is aktuálissá teszi, hogy a szervátültetés témájáról beszéljünk: 2017. december 3-án volt 50 éve, hogy Christiaan Barnard elsőként végzett a világon sikeres szívátültetést a dél-afrikai Fokvárosban. Komoly vita alakult ki 2017. év végén Kínában a tervezett fejátültetésről, amelyet végül nem engedélyeztek.