Először ültettek műszívet gyermekbe

Medipress
megjelent:

Olasz orvosok szombaton, műszívet ültettek be egy 15 éves fiúba. Ez volt az első olyan alkalom, hogy az eljárást gyermeken végezték el.

A római Bambino Gesu gyermekkórház szívsebészei, csütörtökön végezték el a mérföldkőnek számító, tízórás beavatkozást. A kórház óvatosan nyilatkozott a fiú állapotáról. „Az állandó műszívet a mellkas belsejében első alkalommal ültették be kamasz betegbe.

Korábban ilyen implantátumot csak felnőttek kaptak” – áll a kórház nyilatkozatában. A mesterséges szívet általában csak ideiglenesen alkalmazzák olyan betegek esetében, akik megfelelő emberi szervre várnak, de a fiú olyan betegségben szenvedett, ami ellehetetlenítette a további várakozást. A műszív négy centiméter széles és 400 gramm tömegű.

A fertőzés kockázatának csökkentése érdekében, különleges intézkedéseket foganatosítottak. „A fertőzés kockázata jelenti az alternatív megoldások kudarcának első számú okát világszerte” – írja közleményében a kórház. Az eljárás új terápiás lehetőségeket és új reményt jelent az életre, minden olyan szívbetegségben szenvedő beteg számára, akik szervátültetésre szorulnak, különösen a csütörtöki pácienshez hasonló betegeknek, akik klinikai okokból nem kaphatnak donor szívet.

(Medipress)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.