Harminc centis sebészeti eszközt felejtettek egy idős nőben

Szerző: MTI

Bár az idős asszony állandóan belső fájdalmakra panaszkodott, az orvosok nem hittek neki; azzal nyugtatták, hogy ez a műtét és a magas kor következménye, és majd magától, fokozatosan elmúlik.

A múlt héten - a műtét után öt hónappal - végre röntgenfelvételt készítettek a betegről, s miután megtalálták a fájdalmak okait, a sebészeti eszköz azonnal kioperálták. A 66 éves asszony most azt fontolgatja, hogy beperli a kórházat, és az elszenvedett fájdalmakért nagyobb összegű kártérítést követel.

Felmérés a magyar lakosság körében
A magyar felnőtt lakosság 64 százaléka gondolja úgy, hogy az orvos is ember és ezért természetes, ha néha hibázik. A megkérdezettek 30 százalék szerint, ugyanakkor orvosként nem lehet hibázni, hiszen emberéletekről van szó – derül ki a Szinapszis Kft., a WEBBeteg megbízásából készített felméréséből. A többség tehát egyetért azzal a tétellel, hogy csak az nem hibázik, aki nem is dolgozik. Az orvosi műhibát elfogadók és elutasítók arányaiban nemre, régióra, vagy településtípusra tekintettel nem tapasztalható szignifikáns különbség.Orvosi műhibák: természetes jelenség, vagy elítélendő? >>

A sebészeti eszköz hiányát ugyan már röviddel a műtét után felfedezték, de nem tulajdonítottak különösebb jelentőséget neki. Az ellenőrzést végző ápolónő, az elveszett darabot egyszerűen egy újjal pótolta, számára ezzel a probléma le volt zárva.

Az eset az Ivancice na Brnensku dél-morvaországi kisváros kórházában történt, és a cseh közszolgálati televízió adott róla hírt. A kórház igazgatója kivizsgáltatta az esetet, és négy személyre szabott ki büntetést. A műtétet végző orvost más munkahelyre irányították át. A sebészet vezetője azzal előzte meg menesztését, hogy önként lemondott, míg két ápolónő pénzbüntetést kapott.

A páciens a vonatkozó rendelkezések szerint, kártérítést kap az egészségbiztosítótól és a kórháztól is, amely a televízió szerint először megpróbálta eltussolni az ügyet, és egyezkedni a sértettel.

Az asszony azonban úgy döntött, hogy nem elégszik meg a felajánlott kisebb összegekkel, inkább bíróság elé viszi az ügyet. Közölte, legkevesebb egymillió koronát kíván követelni öt hónapi szenvedéseiért. A leginkább azt fájlalja, hogy az orvosok nem vették komolyan ismételt panaszait.

"Ha időben megröntgeneznek, ahogy ismételten kértem, azonnal rájöttek volna a hibára, és nyugalmam lett volna - mondta a televízióban az asszony. - Ők azonban csak azt ismételgették, öreg vagyok, beteg vagyok, majd elmúlnak a bajok".

Csehországban nem ez az első eset, hogy műtétkor valamit ottfelejtettek a páciens testében.

Ám olyasmire, hogy egy majdnem 30 centiméteres eszköz maradjon a páciens testében, még nem volt példa.

(MTI)

Módosítva: 2010.02.16 23:47, Megjelenés: 2010.02.16 23:47
Címkék: Sebészet, Per
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Egészséges táplálkozással enyhíthetők. Mit együnk és hogyan?

Premenstruációs tünetegyüttes Premenstruációs tünetegyüttes

Lelki és testi tünetek a menstruáció előtti napokban.

Térdprotézis-operációt követő...

Napjainkban még él az a szemlélet, hogy a térd-, csípőprotézis-műtétre csak időskorban kerülhet sor. Ez a felfogás részben téves, amit számos...

Ha köhögnünk vagy tüsszentenünk...

A mindennapi életben a köhögés nem tűnik fontos vagy bonyolult dolognak, ám egy műtét utáni lábadozáskor már közel sem egyszerű vagy...

A cukorbetegek és a sebészeti...

Napjainkban az orvostudomány fejlettségének, azaz a korszerű aneszteziológiának és az inzulinterápiának köszönhetően nem jelent akadályt a...

Robotsebészet: hiányzik egy jól...

Európában 360 da Vinci robotsebészeti eszközt használnak az orvosok, az olaszoknál van a legtöbb, közel 60, a német 55, a szlovák egészségügy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.