Az aranyérműtét

Dr. Boros Miklós
szerző: Dr. Boros Miklós, sebész - WEBBeteg
frissítve:

Az aranyér kezelése függ annak típusától és stádiumától. Számos esetben gyógyszerekkel és házi gyógymódokkal is kezelhető, ám előfordulhat az is, hogy műtéti beavatkozás szükséges az aranyeres panaszok megszüntetéséhez.

Az aranyér téma cikkei

8/1 Az aranyér típusai és tünetei
8/2 Az aranyér okai és megelőzése
8/3 Az aranyér kivizsgálása
8/4 Az aranyér gyógyszeres kezelése
8/5 Az aranyérműtét
8/6 Az aranyér kezelése házi gyógymódokkal
8/7 Amit az aranyérgyűrűzésről tudni kell
8/8 Az aranyér lehetséges szövődményei

Mikor kerül sor műtétre?

Amennyiben a hirtelen emelés, köhögés, nyomás vagy a szülés alatt bekövetkezett aranyeresség jóindulatú és mérsékelt tüneteket okoz, a folyamat spontán gyógyulási hajlamára számíthatunk. Ezért ebben a stádiumban inkább az ágynyugalomból, ülőfürdőkből, vénás keringést javító gyógyszerek szedéséből és fájdalomcsillapításból álló konzervatív kezelés javasolt. A kezelés célja a széklet puhítása, az aranyerek fertőtlenítése, a gyulladás megszüntetése, a fájdalom csökkentése.

Amennyiben komolyabb a probléma, a sebészeti beavatkozás általában nem kerülhető el. Ezt jellemzően a folyamatos vérzés és az erős fájdalom jelzi. A külső aranyeres csomók is csak trombózis fellépte esetén igényelnek sebészi beavatkozást. A kizáródott aranyerek visszahelyezése és konzervatív (gyógyszeres, illetve életmód) kezelése azonban igen hosszadalmas, sok gyötrődéssel jár, és végeredménye mégis az aranyerek műtéti eltávolítása.

Aranyér vagy daganat?

Végbélvérzés esetén elsőrendű feladat a rosszindulatú vastagbéldaganat kizárása tükrözéses vizsgálattal. A bélfalat beszűrő daganat a belső aranyerek vénás útjait lezárva az aranyérbetegség rosszabbodását okozhatja vagy évek óta tünetmentes esetek fellángolásához vezethet.

Ambuláns műtéti lehetőségek aranyér esetén

Amennyiben a gyógyszeres kezelés és az étrendi gyógymódok nem hoztak eredményt, a következő lépés az ambuláns sebészeti beavatkozások egyike. Az aranyérbetegség kezelésének célja a beteg tünetmentessé tétele, ha lehet, az aranyerek eltávolítása nélkül. Ismereteink szerint ugyanis az aranyeres párna fontos kiegészítő tényezője a végbél tökéletes zárásának. Az aranyér műtéti eltávolítása ezért csak az utolsó lehetőség, amit orvosa javasolhat.

  • Az injekciós scleroterápia a legegyszerűbb beavatkozás. A befecskendezett oldat gyulladást, majd hegesedést okozva zárja el az aranyér keringését. Szövődményként szövetelhalást, illetve a környékre is kiterjedő gyulladást okozhat. Csak az első és második stádiumú aranyerek kezelésére alkalmas.

  • A gumigyűrűzés a vérellátás megszüntetését az aranyér be- és elvezető ereire speciális eszközzel feljuttatott szorítógyűrűvel oldja meg. A módszer a második és egyesek szerint a harmadik stádiumban levő aranyeres csomók kezelésére is alkalmas. Egy alkalommal egy, esetleg két irányban végezhető el a kezelés. A kezelések között 2-4 hét szünet tartása javasolt. A leszorítás elhalást okoz, hegesedést, ami megszünteti az aranyeret. Szövődményeként felülfertőződés alakulhat ki fájdalmas duzzanatként.

  • Az aranyerek fagyasztását, infravörös sugárral, illetve lézerrel történő kezelését (electrocoagulatióját) a gyűrűzés kiegészítéseként vagy önállóan használják. Ezek az eljárások a hő szövetroncsoló hatását használják ki. Csak gyakorlott kézben adnak jó eredményt, alkalmazásuk nehéz, váratlanul nagy elhalásokat okozhatnak, annak minden súlyos, hosszú távú következményével.

Az aranyérműtét menete

A belső aranyeres csomók sebészi eltávolítása (haemorrhoidectomia) az aranyérbetegség harmadik és negyedik stádiumának klasszikus kezelési módszere. Megvalósítja az oda- és elvezető erek lekötését, a megnagyobbodott csomók eltávolítását, és a kitüntetett irányokban végzett nyálkahártyasebzések között ép hámösszeköttetések megtartását, ami a szűkület nélküli gyógyulás előfeltétele. A sebek azonnali zárása javasolt az első székürítések fájdalmasságának csökkentése céljából. Nagy gyulladás esetén a nyitott műtétet részesítik előnyben.

Új koncepció a végbél falának 2-3 cm széles körkörös kimetszése egy erre a célra kifejlesztett körkörös varrógéppel (Longo-műtét). Ennek hatására az előesett aranyerek visszahúzódnak eredeti helyükre és az aranyeres párna sem kerül kiirtásra, ami kedvező a végbél finom szabályozása szempontjából. Szintén új műtéti módszer az ultrahang vezérelt odavezető artéria aláöltés.

Kilátások az aranyérműtét után

Az aranyérbetegség miatt operált beteget ambulánsan, egynapos sebészeti keretek között, vagy kórházi befektetéssel kezelt műtéte után rendszeres ellenőrzés alatt kell tartani. Ennek célja a korai szövődmények időbeni felismerése és kezelése (pl.: utóvérzés, fertőzés, fájdalom). Késői komplikációként a kontinenciazavarok, illetve a végbélszűkület kezelése, megelőzése a fő feladat.

Folytatás Aranyérműtét után | Amit megtehetünk aranyér esetén: házi gyógymódok és életmód

Aranyér-eltávolítás: terhesség előtt vagy szülés után?

"Próbáljam meg végigcsinálni a terhességet és a szülést a már meglévő aranyérproblémáimmal együtt, vagy terhesség előtt szedessem le azokat?"
Dr. Papp Géza, sebész válasza az Orvos válaszol rovatban

Dr. Boros Miklós, sebészForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk:
Dr. Boros Miklós, sebész

Cikkajánló

Az aranyér típusai és tünetei

Dr. Zsuga Judit, Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Aranyér
Az aranyér kellemetlen beszédtéma, ám nagyon gyakori betegség. Milyen tünetek esetén kell aranyérre gondolni? Milyen típusai vannak, és mit lehet tenni az aranyér ellen?
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Plósz János, gasztroenterológus, Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Boros Miklós, Dr. Lesznyák Judit
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.