A köldöksérv - Miért alakul ki, és hogyan zajlik a műtét?

szerző: Dr. Sasi Szabó László, sebész - WEBBeteg
frissítve:

Köldöksérv esetében a köldök területén kisebb-nagyobb előboltosulás jön létre. Ennek nincs általános jellegzetes formája, a köldökgyűrű az egyes emberekben igen nagyfokú változatosságot mutathat.

A sérvek típusai

A probléma eleinte nem, vagy alig okoz csak panaszt, azonban a sérv mérete az életkor előrehaladtával, a hasfal gyengülésével, illetve a gyakori súlyfelesleg okozta hasűri nyomásfokozódás miatt rendszerint fokozatosan növekszik.

Panaszokat már igen kis, sokszor csak szakember által kitapintható sérvek is okoznak, ilyenkor ugyanis a hashártya és az a felett elhelyezkedő lágyrészek becsípődése kellemetlen szúró fájdalmat okozhat. Kis sérvek esetén, a panaszok sokszor csak bizonyos mozdulatokra jelentkeznek, nagyobb sérvek esetén pedig állásra, munkavégzésre fokozódnak.

Köldöksérv kiújulása és hasplasztika utáni sport

Gyakori kérdések 7 hónapja volt egy hasplasztikaműtétem (a leletemen: hernioplasztika umb+ hasfali izomrekonstrukció), melynek során a hasfalakat összevarrták és a köldöksérvem is megoperálták. Mennyi az esély a sérv kiújulására, hasfal szétválására? Nem ültettek be hálót. Szabad aktívan sportolni? Nagyon aktív és sportos életet élek. Dr. Papp Géza, sebész válasza az orvos válaszol rovatban

Gyermekkori köldöksérvek

A gyermekkori köldöksérvek általában veleszületettek, a sérvkapu (az a nyílás, melyen keresztül a sérv kitüremkedik) kicsiny, ujjbegy számára átjárható. A köldöknél kúp alakú, egy-két cm-nél nem nagyobb kiemelkedés látható, mely nyomásra könnyen eltűnik.

Ezek a kicsiny sérvek spontán gyógyulásra hajlamosak, az első hónapokban maguktól is záródhatnak sok esetben, ha a gyermek nem sír, erőlködik sokat.

Az első 2 évben konzervatívan (műtét nélkül) is meg lehet próbálkozni kezelésükkel, öntapadó ragtapasszal ragasztva le a köldököt, mely a sérvet visszatartja, lehetőséget ad megfelelő heg kialakulására.

Épp ezért két éves korig műtétjük csak fokozódó méret, vagy kifejezett panaszok esetén indokolt. Ennél idősebb gyermekeknél spontán gyógyulás már nem várható, sebészi korrekció szükséges.

A műtétet általános érzéstelenítésben szokták végezni, mely során a köldök alatt félkör alakú ívelt metszést ejtenek, majd óvatosan felpreparálják a köldök bőrét. A sérvtömlőt kipreparálják, nyakánál megnyitják, eltávolítják.

Ezt követően a hasfali nyílást néhány csomós öltéssel zárják. A bőrt szépen visszafektetik a műtéti területre, egy-két öltéssel fixálhatják is, majd a bőr sebét finom fonállal zárják. A felépülés gyors, szövődmény gyakorlatilag nem fordul elő.

Köldöksérv

A felnőttek köldöksérve

A felnőttek köldöksérve mindig szerzett. Oka a hasfal túlzott igénybevétele, kitágulása gyakran alakul ki hölgyeknél a terhesség alatt, illetve mindkét nemben nagyfokú elhízás következtében, amikor a hasüregben lerakódó zsír által megnövelt hasűri nyomás vezet a kialakulásához.

Elsősorban fizikai erőkifejtéskor okoz panaszokat, de nagyobb sérveknél, ahol már bélszakaszok is a tömlőbe kerülhetnek, akár bélmozgás-zavar is létrejöhet. A köldök felett a bőr elvékonyodik, kitágul, elhanyagolt esetekben ki is fekélyesedhet.

A kezelés egyetlen lehetősége a műtét. Enélkül a tömlő fokozatosan növekedni kezd, és előbb utóbb a sérv kizáródik, vagy akár ki is lyukadhat, sürgős, életmentő beavatkozás téve szükségessé. Míg az elektív (választott időpontban történő) műtétek szövődményaránya igen alacsony, életmentő beavatkozások esetén ezekkel komolyan számolni kell.

A felnőtt köldöksérv műtétjének menete

A műtétet általában általános érzéstelenítésben végzik, olykor – ennek fokozott kockázata esetén – magas gerincközeli érzéstelenítésben, vagy akár helyi érzéstelenítésben is elvégezhető. A köldököt felölelő haránt irányú babérlevél alakú metszést követően, a bőr alatti szöveteket a hasfal szintjéig átvágják, a sérvtömlőt a környező szövetekből kipreparálják, majd tövénél óvatosan megnyitják.

A sérvtartalom vizsgálatát követően, azt többnyire a hasüregbe helyezik vissza, az esetleges összenövések oldását követően. A hasfalon a sérv nyílását, egészen a középső (rectus) izomzat széléig meghosszabbítják.

A klasszikus műtét során a hasfalat úgy zárják, hogy a két réteget tetőcserépszerűen egymásra húzzák, megkettőzve (duplicálva) a sérvkapu felett a hasfali rétegeket, melyet csomós öltéssorral fixálnak.

A bőrt rendszerint a sebváladékot elvezető cső (drain) felett zárják. Természetesen itt is mód és sokszor szükség van háló beültetésére, erről külön cikkünk foglalkozik.

Műtét utáni teendők

Műtétet követően a sérv nagyságától függően, néhány nap és egy hét közötti bennfekvés szükséges, rutinszerűen a beteg a varratszedés napján távozik. Nagyobb sérvek műtéte után átmenetileg rugalmas haskötő viselése javasolt: ez némileg tehermentesíti a varratsort, ahol ezáltal erősebb heg tud képződni.

A haskötő viselése a beteg aktív nappali óráiban javasolt, a műtétet követő 4-6 hétig. Ennél további viselése káros hatású, mert a kikímélt hasfali izomzat tónusa lecsökken, mely újabb sérv keletkezésére hajlamosít.

Különleges esetektől eltekintve (súlyos máj- vagy szívbeteg embereknél, ahol folyamatos ascites, azaz hasvíz képződés észlelhető), a műtéti sikerráta 95 százalék körül mozog.

Tovább A sérvek sebészetéről

Tovább Csecsemő- és gyermekkori sérvek gyermeksebészeti vonatkozásai

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Sasi Szabó László, sebész

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Sasi Szabó László, sebész
WEBBeteg - Dr. Sasi Szabó László, sebész
WEBBeteg - Dr. Józsa Tamás, gyermeksebész, urológus
Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.