• Világszínvonalú műtői monitort fejlesztettek ki a Debreceni Egyetem részvételével

    Szerző: Debreceni Egyetem

    A Senzime műszere pontosan jelzi, mikor képes a beteg újra önállóan lélegezni. Használatával jelentősen növelhető a betegbiztonság.

    Tíz éve foglalkozunk az izomlazítók biztonságos alkalmazásával, számos klinikai kutatásban vizsgáltuk azt, hogyan lehet minél biztonságosabbá tenni az anesztéziát. Ennek részeként az amerikai Mayo Klinika egyik munkacsoportjával közösen kapcsolódtunk be egy nemzetközi kutatás-fejlesztési projektbe. Az öt éve tartó együttműködés eredménye egy speciális, új típusú monitor, amely alkalmas az altatásos műtétek során használt izomlazítók hatásainak pontos megfigyelésére – jelentette be Fülesdi Béla, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgatója a műszert bemutató sajtótájékoztatón.

    Hirdetés

    A svédországi Senzime által gyártott TetraGraph nevű műszer fejlesztéséhez az aneszteziológiai klinikán számos mérést végeztek a készülékkel műtéti, illetve műtőn kívüli körülmények között.

    Az altatásos műtétek során az altatószerek és fájdalomcsillapítók mellett az izomműködés kiiktatásához izomlazítókat is alkalmaznak. Ezek használatával a műtét elején könnyebb és biztonságosabb a lélegeztetéshez szükséges cső behelyezése, és biztosítja, hogy a műtét során ne történjenek a sebészi beavatkozást zavaró akaratlan mozgások – magyarázta Sorin Brull, a Mayo Klinika professzora. Az amerikai szakember elmondta, hogy az izomrelaxánsok alkalmazásának veszélyei is lehetnek a műtét végén.

    A betegek harmadánál enyhébb vagy súlyosabb szövődmények alakulhatnak ki

    Így meg kell bizonyosodni arról, hogy az izomlazítók hatása elmúlt. A komplikációk megelőzhetők, ezért fontos a műtétet követő monitorozás és a szervezetben maradó izomlazítók felismerése. A problémára egyedülálló megoldást jelent a magyar-amerikai-svéd kooperációban fejlesztett monitor. Az eszköz egyebek mellett pontosan jelzi azt a fázist a műtét végén, amikor a beteg már képes légzéstámogatás nélkül, önállóan lélegezni.

    Pia Renaudin, a Senzime vezérigazgatója reményét fejezte ki, hogy a hagyományos berendezésekhez képest egyszerűbben és gyorsabban használható innovatív monitor nagymértékben segíti a klinikusok munkáját, és használatával sok emberélet menthető meg.

    Az egészségipari innováció nagyon fontos az egyetem számára. A mostani fejlesztés kitűnő példája annak, amikor egy felmerülő igényre válaszul egy olyan termék valósul meg, amely segíti az orvosokat, és hozzájárul a betegbiztonság növeléséhez – mondta el Tőzsér József egészségipari innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettes.

    Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja a magas színvonalú kutatások fontosságát hangsúlyozta, amelyek révén a világ élvonalába tartozó fejlesztésekben vehetnek részt az egyetem kutatói és oktatói. A monitor nemrég megkapta az Európai Unió forgalmazási engedélyét, így a klinikai alkalmazását több európai országban is elkezdték, és folyamatban van az amerikai orvostechnikai engedélyeztetés is. Magyarországon jelenleg 3 darab ilyen monitort használnak, mindet a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. A sikeres együttműködés folytatásaként a Debreceni Egyetem, a Mayo Klinika és a Senzime további monitorozási technikák kidolgozását tervezi.

    (Debreceni Egyetem)

    Módosítva: 2019.03.06 13:03, Megjelenés: 2019.03.06 13:03
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tudásteszt

    Tudásteszt

    WEBBeteg

    Ön mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tesztelje tudását!

    Szürkehályog-műtét

    Szürkehályog-műtét

    Szponzorált tartalom

    Fájdalommentesen kezelhető a szürke hályog és visszaállítható a látásélesség. (x)

    Úttörő változás a vesekőműtétekben

    Könnyebb a beteg altathatósága és kisebb a húgyúti fertőzés kockázata - egyebek mellett ezek az előnyei a háton fekvő vesekőműtétnek, melyet az országban elsők között a Debreceni Egyetem Urológiai Klinikáján szeretnének rutinszerűen bevezetni.

    Szétválasztott sziámi ikrek: íme, a legfrisebb hírek

    A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány csapatának vezető orvosai - Dr. Pataki Gergely, Dr. Csókay András és Dr. Csapody Marcell - szeptember 9-én visszautaztak Dakkába.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.