Már a vállműtéteknél is alkalmazzák a kulcslyuksebészeti eljárást

MTI
megjelent:

Már a vállműtéteknél is alkalmazzák a kulcslyuksebészeti eljárást - közölte a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájának adjunktusa az M1 csatorna műsorában.

Skaliczki Gábor elmondta, hogy csupán a legritkább esetben nyitják fel a vállat. A deltaizom átvágása helyett elég centiméteres lyukakat ütni a bőrön, amelyeken keresztül kamerával tudják követni a beavatkozást.

Ez a módszer modern és kíméletes: nemcsak kozmetikailag kívánatosabb végeredményt hagy maga után, de használatával fájdalommentesen élhető át az egyébként igen kínzó műtét, és az azt követő nyolc-tizenkét órás legnehezebb periódus.

Az érzéstelenítést ultrahangvezérelten végzik, a lehető legkevesebb fájdalomcsillapítót juttatják az idegfonatba, így minimalizálják a veszélyt - hangsúlyozta Skaliczki Gábor, hozzátéve: az új módszer új műszereket és implantátumokat is igényel, így már nem fémet ültetnek a vállba, hanem fél év alatt felszívódó anyagokat.

"Kulcslyuksebészet" - Hogyan zajlik?

A neuroendoszkópiával minimálisra csökkenthető a szövődmények kockázata, ezért elsősorban olyan rendkívül súlyos betegségeknél alkalmazzák, mint például az elzáródásos kamratágulat, a fejlődési rendellenességből származó agykamratágulat, a koponyaalapi tumorok, de az agyalapi mirigyek jóindulatú daganatai és az agyalapi verőértágulat is operálható ezzel a módszerrel.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.