Új, rendkívül modern műtéti eljárás a pécsi idegklinikán

Szerző: Pécsi Tudományegyetem

A Dunántúlon egyedüliként, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Idegsebészeti Klinikáján nyílik lehetőség arra, hogy a létfontosságú agytörzsi központokban, vagy ezek közelében, valamint a gerincvelőben vagy környezetében elhelyezkedő daganatos és más elváltozások eltávolítása a korábbiaknál is hatékonyabban történjen egy újfajta műtéti eljárásnak köszönhetően.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Idegsebészeti Klinikáján a közelmúltban egy, a nyaki gerincvelőt érintő, a beteg mozgásteljesítményének folyamatos romlását, alsó végtagjainak bénulását eredményező daganat eltávolítása kapcsán, a Dunántúlon elsőként alkalmazták az ún. intraoperatív neuro-monitorozásnak azon eszközeit, amelyek a gerincvelő funkciójának, műtét közbeni épségének ellenőrzését szolgálják.

Magyarországon a debreceni Idegsebészeti Klinikán elsőként rutinszerűen bevezetett módszer pécsi alkalmazásával lehetőség nyílik arra, hogy a létfontosságú agytörzsi központokban, vagy ezek közelében, valamint a gerincvelőben vagy környezetében elhelyezkedő daganatos és más elváltozások eltávolítása, a gerinc súlyos fokú deformitásának korrekcióját célzó műtéti beavatkozások komplex elektrofiziológiai monitorozás mellett történjenek, lehetővé téve a műtét közbeni idegrendszeri károsodás minimalizálását, illetve a kiterjesztett műtétek hatékonyabb elvégzését.

A pécsi Idegsebészeti Klinikán korábban is történtek elektrofiziológiai monitorozással, illetve éber állapotban végzett műtétek, azonban az új Inomed rendszer mostantól komplex, a gerincvelőt, az agyidegeket, az agykéreg alatti képletek komplex monitorozását is lehetővé teszi. A készülék beállításában a PTE Neurológiai Klinika munkatársai, illetve a debreceni Idegsebészeti Klinika munkatársai vesznek részt, működtetése a PTE Neurológiai Klinikával közösen zajlik.

Olyan rendszer került a pécsi Idegsebészeti Klinikára, amely lehetővé teszi, hogy a betegek műtéti monitorozása során akár on-line konzultáció történjen az ugyanilyen rendszert használó debreceni Idegsebészeti Klinikával.

(Pécsi Tudományegyetem)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

Műtéti érzéstelenítés...

A műtéti érzéstelenítés során az érzékelés részben vagy teljesen kikapcsolásra kerül, ami által lehetővé válik az orvosi beavatkozás...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.