Új, rendkívül modern műtéti eljárás a pécsi idegklinikán

Szerző: Pécsi Tudományegyetem

A Dunántúlon egyedüliként, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Idegsebészeti Klinikáján nyílik lehetőség arra, hogy a létfontosságú agytörzsi központokban, vagy ezek közelében, valamint a gerincvelőben vagy környezetében elhelyezkedő daganatos és más elváltozások eltávolítása a korábbiaknál is hatékonyabban történjen egy újfajta műtéti eljárásnak köszönhetően.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Idegsebészeti Klinikáján a közelmúltban egy, a nyaki gerincvelőt érintő, a beteg mozgásteljesítményének folyamatos romlását, alsó végtagjainak bénulását eredményező daganat eltávolítása kapcsán, a Dunántúlon elsőként alkalmazták az ún. intraoperatív neuro-monitorozásnak azon eszközeit, amelyek a gerincvelő funkciójának, műtét közbeni épségének ellenőrzését szolgálják.

Magyarországon a debreceni Idegsebészeti Klinikán elsőként rutinszerűen bevezetett módszer pécsi alkalmazásával lehetőség nyílik arra, hogy a létfontosságú agytörzsi központokban, vagy ezek közelében, valamint a gerincvelőben vagy környezetében elhelyezkedő daganatos és más elváltozások eltávolítása, a gerinc súlyos fokú deformitásának korrekcióját célzó műtéti beavatkozások komplex elektrofiziológiai monitorozás mellett történjenek, lehetővé téve a műtét közbeni idegrendszeri károsodás minimalizálását, illetve a kiterjesztett műtétek hatékonyabb elvégzését.

A pécsi Idegsebészeti Klinikán korábban is történtek elektrofiziológiai monitorozással, illetve éber állapotban végzett műtétek, azonban az új Inomed rendszer mostantól komplex, a gerincvelőt, az agyidegeket, az agykéreg alatti képletek komplex monitorozását is lehetővé teszi. A készülék beállításában a PTE Neurológiai Klinika munkatársai, illetve a debreceni Idegsebészeti Klinika munkatársai vesznek részt, működtetése a PTE Neurológiai Klinikával közösen zajlik.

Olyan rendszer került a pécsi Idegsebészeti Klinikára, amely lehetővé teszi, hogy a betegek műtéti monitorozása során akár on-line konzultáció történjen az ugyanilyen rendszert használó debreceni Idegsebészeti Klinikával.

(Pécsi Tudományegyetem)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vesebetegség Vesebetegség

Kerülendőek a kalcium és magas oxálsav tartalmú ételek?

Májfoltok Májfoltok

Kialakulás és kezelés. Hogyan előzhető meg a májfoltok kialakulása?

Vizsgálatok, góckutatás a nem...

A koronavírus-világjárvány harmadik hullámának végéig csak egyes magánklinikákon végeztek - önköltséges - nem sürgősségi műtéti...

Fém orvosi implantátumok...

Míg korábban jobbára öntéssel és felületi megmunkálással készültek az orvosi implantátumok fém alkatrészei, a 3D nyomtatás elterjedésével a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.