Megműtötték az első vajdasági gyereket a Gift of Life programban

Szerző: MTI

Megműtötték az első vajdasági gyereket a Rotary klubok által létrehozott Gift of Life – Ajándékozz életet! programban, a 12 esztendős magyarkanizsai Szalai Viktor az aortaszűkület miatt végrehajtott operációt követően elhagyhatta a Szegedi Tudományegyetem gyermekgyógyászati klinikáját.

A hatodik osztályos fiú édesanyja, Szalai Erzsébet csütörtökön újságíróknak elmondta: Viktornál egy fül-orr-gégészeti műtét során mért rendkívül magas vérnyomás és erős vérzés után derült ki, hogy kardiológiai kivizsgálásra van szükség.

Rácz Katalin gyermekkardiológus közölte, hogy a részletes vizsgálatokon kiderült: a fiú főverőere 16 milliméteres átmérő helyett 3-4 milliméteresre szűkült. A műtétet Bogáts Gábor végezte el, a szakember a beszűkült részt kivágta és egy áramlást biztosító vezetéket ültetett be.

A fiú néhány hónapig még gyógyszeres kezelésre szorul, de teljes értékű életet élhet, akár kerékpározhat és az iskolai focicsapatba is visszatérhet, ahol kapusként játszott - jegyezte meg a főorvos.

Lengyel Tamás, a Magyar Rotary District kormányzója emlékeztetett rá, hogy a Gift of Life program Magyarországon 1991-ben indult el negyven gyermek egyesült államokbeli szívműtétjével és harminc orvos továbbképzésével.

A magyar rotarysták 2014 nyarától a környező országokban élő szívbeteg gyermekeken segítenek. A programot a Budapest-Tabán Rotary Klub koordinálja, de a csaknem félszáz hazai szervezet közül már tizenhat bekapcsolódott a műtétek anyagi hátterének előteremtésébe – mondta a kormányzó.

Olvasson tovább! Aortaszűkület - okok, tünetek és kezelése

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hypertonia Hypertonia

Mire számíthat a magas vérnyomással kezelt beteg?

Plazmaferezis Plazmaferezis

A plazmaadás a véradás egyik speciális formája.

Futóversennyel, faültetéssel...

Október 9-e a szervdonáció és transzplantáció európai és világnapja. A Magyar Szervátültetettek Szövetsége (MSZSZ) arra kér mindenkit, hogy e...

Térdprotézis-operáció:...

Az emberek alig tulajdonítanak jelentőséget annak, amikor beteg ismerősüktől, családtagjuktól ezt a választ kapják: „Semmihez nem hasonlítható az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.