Műtéti premier Debrecenben

Debreceni Egyetem
megjelent:

Újfajta eljárással operálták meg a Debreceni Egyetem Kardiológiai Intézetében azt a beteget, akinél kóros hasi főverőér-tágulatot találtak.

műtétMár jól van az az idős férfi, akit október 9-én a debreceni Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikán a Klinikai Központ és a Kenézy Kórház szakemberei közösen operáltak hasi főverőér kóros tágulatával úgynevezett stentgraft beültetéssel.

- Hasi ultrahang készítése közben véletlenül derült ki, hogy a betegnek hasi aneurysmája, vagyis kóros értágulata van. Ha ennek átmérője több mint 5 centiméter, akkor műtétre van szükség, hiszen ha kilyukad, akkor néhány perc alatt a beteg életébe kerülhet – mondta Tóth Csaba Zsigmond, a Kenézy Kórház végtagsebészeti osztályának vezető főorvosa és a Klinikai Központ Sebészeti Intézet érsebész szakorvosa.

A betegséget korábban hagyományos eljárással, nyílt hasi műtét során érprotézis beültetésével orvosolták, ám mostantól a debreceni Kardiológiai Intézetben is elérhető az új eljárás.

Az érbetegségek kockázata

Magyarországon az összhalálozás csaknem feléért a szív- és érrendszeri betegségek, illetve az agyi érkatasztrófák felelnek. Az érbetegség a felelős minden második halálért

- Régiónkban először a Kardiológai és Szívsebészeti Klinika katéteres laborjában hajtottuk végre az új típusú műtétet, melynek során a combverőeret megnyitva, az éren keresztül vezettünk be egy belső érprotézist – úgynevezett stentgraftot –, amit az érben nyitottunk ki, és ezzel zártuk ki a kóros tágulatot a keringésből.

Az Amerikában egyénre szabottan gyártott eszköz tulajdonképpen egy rugalmas, az éren keresztül a megfelelő magasságig felvezethető fémháló, amit teflonszerű anyag borít, így az nem engedi át a vért. A beteg szempontjából is kíméletes műtét a gyógyulást és lábadozást több hétről néhány napra csökkenti – magyarázta a műtétet végző érsebész.

A három órás operációt 7 főből álló orvoscsoport végezte. Intervenciós radiológusként a klinikán dolgozó Szólics Alex működött közre, illetve Nemes Balázs, a budapesti Semmelweis Egyetem tapasztalt szakembere segítette a munkát.

Édes István egyetemi tanár, a Kardiológiai Intézet igazgatója hozzátette: mostantól a Debreceni Egyetem Kardiológiai Intézetében is rendszeresen végzi majd a speciális műtétet egy egységes szakmai elvek mentén dolgozó kardiovaszkuláris csoport, melyet a Klinikai Központ és a Kenézy Kórház érsebészei illetve intervenciós radiológusai alkotnak.

Hazánkban az érsebészeti centrumokban évente 200-250 hasonló műtétet végeznek. A beavatkozásokra az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 800 millió forintot különít el.

(Debreceni Egyetem)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.