• 17 százalékkal nőtt a szervátültetések száma tavaly

    Szerző: MTI

    Több mint 17 százalékkal emelkedett a szervátültetések száma Magyarországon az elmúlt évben 2012-höz képest annak nyomán, hogy hazánk csatlakozott az Eurotransplant nemzetközi szervcsereszervezethez - jelentette be Szócska Miklós szerdán Budapesten.

    Eurotransplant


    Idén elérkeztünk a végleges csatlakozáshoz, eddig ugyanis csak a speciális betegcsoportok kaptak lehetőséget arra, hogy felkerüljenek az Eurotransplant közös várólistájára. A 16 éven aluliak már az előzetes csatlakozás során rajta voltak a listán, így ma már a transzplantációra szoruló gyermekek 3-4 hónapon belül megfelelő szervhez jutnak. Eurotransplant: miért volt hasznos a csatlakozás?>>

    Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára szerint az eredmény annak is köszönhető, hogy Magyarországon szakmai konszenzus jött létre a szervátültetés infrastrukturális hátterének fejlesztéséről, a nemzetközi szervezethez történő csatlakozásról. Ugyanis a transzplantáció olyan költséghatékony gyógymód, ami ráadásul teljes életet is biztosít a betegek számára - mondta.

    Szócska Miklós hozzátette: a hatékonyság növeléséhez ugyanakkor szükséges a várólisták bővítése, mert több embernek könnyebb megfelelő szerveket találni az Eurotlansplant keretében.

    Az államtitkár hangsúlyozta: az elért eredményekért köszönet illeti a társadalmat, hiszen Magyarországon a "feltételezett beleegyezés elve" működik. Vagyis a bevett gyakorlat és a közmegegyezés szerint, aki életében nem tiltakozik, arról azt feltételezik, hogy halála esetén felhasználhatják a szerveit életmentésre.

    Ennek is köszönhető, hogy országszerte öt egészségügyi intézményben történik transzplantáció - mondta Szócska Miklós.

    Hirdetés

    Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának igazgatója elmondta, hogy a csatlakozás óta 60 szerv érkezett Magyarországra az Eurotransplant tagországaitól, Magyarország pedig 96 szervet küldött külföldre.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ugyan több szervet küldtünk, mint kaptunk, ám mégis több ember kapott életmentő szerveket, mint korábban.

    Hozzáfűzte, hogy tavaly 155 esetben történt elhunytból transzplantációs célú szervkivétel és 40-szer élő donorból. Ez összességében 14 százalékos növekedést jelent 2012-höz képest - mondta Mihály Sándor.

    Langer Róbert, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Transzplantációs Tagozatának elnöke hangsúlyozta, hogy az Eurotlansplant keretében immár Magyarországon kívül 7 tagországból, Ausztriából, a Benelux államokból, Horvátországból, Németországból és Szlovéniából kaphatnak szerveket a magyar betegek. Vagyis a 130 milliós populációban nagyobb eséllyel juthatnak megfelelő szervhez a magyar betegek.

    Ugyanakkor a csatlakozáshoz nagyon komoly szervezeti és infrastrukturális feltételeket kellett teljesítenie a magyar egészségügynek - jelezte Langer Róbert.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2014.03.13 15:30
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A szív útja: egy fiatal mentős filmje járja be az internetet!

    Halottat operálunk, hogy életet menthessünk. Ez a meglepő mondat is elhangzik abban a mindenre kiterjedő, látványos és informatív rövidfilmben, amely a transzplantációról szól.

    Elvégezték a tízezredik szervátültetést Magyarországon

    Magyarországon minden feltétel adott a sikeres szervátültetésekhez - mondta az egészségügyért felelős államtitkár abból az alkalomból, hogy februárban elvégezték a tízezredik szervátültetést Magyarországon.

    Évről évre többen kapnak életmentő szervet

    Magyarországon rendkívül jól működik a szervkoordináció, és örömteli, hogy évről évre növekszik azok száma, akik életmentő szervhez jutnak - mondta az egészségügyért felelős államtitkár Budapesten, az Országos Vérellátó Szolgálat keretein belül működő Szervkoordinációs Iroda létrehozásának tízedik évfordulóján tartott konferencián.

    Sokkal több beteg kaphat új szervet az Eurotransplant révén

    Jóval szervezettebbé, összehangoltabbá vált a szervátültetés folyamata és sokkal több beteg kaphat új szervet Magyarországon az Eurotransplant-tagságunk révén - mondta Máthé Zoltán, a Semmelweis Egyetem klinikaigazgatója az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

    A szövet- és szervkivétel lehetőségei

    Az átültethető szövetek vagy szervek származhatnak élő donorokból vagy halottakból. Más fajból történő sikeres átültetés (xenotranszplantáció, heterotranszplantáció) jelenleg nem lehetséges.

    2010: Hogyan alakultak a hazai szervátültetések?

    Nőtt az élő és a halott donorok száma tavaly Magyarországon, több transzplantációt tudtak elvégezni, ennek köszönhetően több, várólistán lévő beteg életét sikerült megmenteni - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat szervkoordinációs irodájának igazgatója szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.