Új eljárás a kardiológiai betegek ellátásában Debrecenben

MTI
megjelent:

Hibrid műtővé alakították át a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) kardiológiai intézete hemodinamikai laboratóriumának egyik helyiségét. A műtő ideális környezetet biztosít az invazív (például kanül bevezetésével járó) kardiológiai ellátás lehetőségeinek bővítésére - közölte Édes István professzor, az intézet vezetője.

Édes István emlékeztetett rá: a szívkatéteres vizsgálatok 1984-ben kezdődtek Debrecenben. A fejlesztések révén jelenleg az ország egyik legnagyobb centrumaként működő hemodinamikai laboratóriumban évente csaknem 4000 diagnosztikus és 1300 terápiás szívkatéteres vizsgálatot végeznek. A beavatkozásokkal a szakemberek ezrek életét mentették meg, és tízezrek gyógyulását segítették.

Speciális műtőlámpák, monitorrendszer, altatógép, ...

A legújabb fejlesztés eredményeként - tette hozzá a professzor - két új, a 21. század elvárásainak megfelelő röntgengépet telepítettek.

A készülékek beállításával párhuzamosan a laboratórium egyik helyiségét úgynevezett hibrid műtővé alakították át, amely speciális műtőlámpák és monitorrendszer felszerelését, altatógép, valamint a lélegeztetés, a keringés fenntartására szolgáló szív-tüdő motorhoz kapcsolódási pont kiépítését jelenti, és így életmentő esetekben nyitott szívműtét elvégezésére is alkalmas.

Emellett szívsebészeti háttér biztosításával magasabb kockázatú katéteres beavatkozások biztonságos elvégzését is lehetővé teszi az új műtő - jelezte Édes István.

Az új eljárásról szólva hozzátette: az invazív kardiológiai beavatkozások közül nagy klinikai jelentőségű a katéteres úton történő mesterségesbillentyű-beültetés az aortába.

Ilyenkor a nagy műtéti kockázatú, aortabillentyű-szűkülettel élő betegeknek a mesterséges billentyű beültetése a combverőéren keresztül, a mellkas megnyitása nélkül, katéteres úton történik - magyarázta a professzor.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.