Hazamehetett a műszívkezelés után transzplantáción átesett kislány

MTI
megjelent:

Hazaengedték a kórházból csütörtökön azt a kislányt, akin augusztus elején Magyarországon rekordidőnek számító, 287 napig tartó műszívkezelés után hajtottak végre szívátültetést - hangzott el az RTL Klub esti híradójában.

A kislány több mint egy év után térhet haza Nyírbátorba Budapestről, az Országos Kardiológiai Intézetből.

Ablonczy László, az intézmény gyermekkardiológus főorvosa a hírműsorban azt mondta: a kislánynak otthon már nem lesz szüksége maszkra, illetve kesztyűre, azonban elővigyázatosságból, például az influenzaszezon idején, illetve tömegközlekedési eszközökön még egy-két hónapig a szájkendő viselete javasolt. Ezt követően viszont "éli a normális gyermekek életét" - fogalmazott az orvos.

A komplikációk miatt speciális kezelés

Az Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója, Ofner Péter szeptember elején, sajtótájékoztatón elmondta: bár a műszívkezelés mostanra már rutinbeavatkozásnak számít, a négyéves Dorina esetét több tényező is nehezítette.

A kislány fejlődési rendellenességgel született, több műtéten esett át, több mint kilenc hónapot élt műszívvel. A kapott vérkészítmények, illetve a műszívkezelés miatt vérében ellenanyagok jelentek meg, amelyek miatt meglehetősen nehezen sikerült számára alkalmas donorszervet találni.

Ablonczy László főorvos akkor nyilatkozva hozzátette: ritka eset, hogy ilyen betegen végezzenek el transzplantációt. Kifejtette: Dorina immunrendszere olyan volt, "mint egy túlfűtött gépezet". Bár a kislány látszólag jól volt, szervezete a beültetés előtt és után is erősen harcolt az új szív ellen, ezért sokkal nehezebb, speciális műtét utáni kezelést igényelt.

Orvosi érdekességek

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.