Szívműtét vérátömlesztés nélkül

Szerző: MTI

Gyorsabban és kevesebb szövődménnyel gyógyulnak azok a betegek, akik szívműtét során nem kapnak vérátömlesztést, mint azok, akik transzfúziót kapnak - derítették ki kanadai kutatók.

A nagy, nyitott szívműtétekhez az operációs technika miatt sok vérre van szükség, de vannak olyanok, akik vallási okokból nem fogadják el a vérátömlesztést. A bonyolult szívműtétek közben a páciens saját szíve nem működik és a vérkeringést a szív-tüdő pumpa biztosítja, melyben a vért a gép tölti fel folyamatosan oxigénnel.

Vannak, akik már műtét előtt tudatják a sebésszel, hogy vérátömlesztést semmilyen formában nem fogadnak el, ezért a Clevelandi Klinika szívsebészeti osztálya különleges technikát dolgozott ki arra, hogy az operált beteg minden csepp saját vérét sikerüljön megtartani.

Kevesebb szövődmény, gyorsabb gyógyulás

Az intézetben csaknem harminc év alatt 322 olyan szívbeteget operáltak, aki a vérátömlesztés semmilyen formáját nem fogadták el. Mivel ezekeknek a pácienseknek a gyógyulási adatai, későbbi sorsa pontosan ismert volt, a szakemberek összehasonlították azokat a klinikán operált, azonos nemű, korú, valamint betegségű páciensek adataival.

A pontosan megfelelő kontrollcsoportot nem volt nehéz összeállítani. Ugyanezen idő alatt a klinika szívsebészeti osztályán csaknem ötvenezer beteget műtöttek transzfúzió alkalmazásával. Ebből a csoportból emelték ki azokat, akik minden szempontból hasonló esetek voltak.

A vérátömlesztést nem engedélyező betegeknél a vért konzerváló módszer az volt, hogy olyan vékony csöveket használtak a betegek saját vérének optimális keringtetésére, mint a gyermekműtéteknél. Az operáció előtt a betegeknek sok vaskészítményt és mindenféle vitamint adtak és az orvosok különleges technikával dolgoztak.

A szívműtét után a vérpótlást visszautasító betegcsoportban ritkább volt többféle szövődmény, például az infarktus vagy a vérzés, a páciensek rövidebb ideig szorultak lélegeztetésre és ennek megfelelően korábban visszakerültek a műtét utáni őrzőszobából a kórterembe, mint társaik, akiknél a szokásos operáció történt. Mind a műtét utáni egyesztendős, mind a húszéves eredmények gyakorlatilag azonosak voltak a két betegcsoportban.

Gregory Pattakos és társainak cikkét az Archives of Internal Medicine közölte.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Dohányzás Dohányzás

Égető kérdés: a dohányzás új formái és azok hatásai. (x)

Hajbeültetés Hajbeültetés

Választ adunk a hajbeültetéssel kapcsolatban felmerülő kérdésére. (x)

A nem sürgősségi, de fontos...

A COVID-19-járvány miatt elhúzódó nem sürgősségi operációk kapcsán Dr. Varga Ágnes, belgyógyász, háziorvossal beszélgettünk.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.