Eurotransplant: egy donorszerv oda, egy ide

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

Az Eurotransplant szervtranszplantációs hálózatnak köszönhetően nyolc országból érkezhetnek szervfelajánlások a tagországokba, így hazánkban is, így megnövekedett a szervre várók esélyei, bár még mindig nagyon sokat, átlagosan 3 - 3,5 évet kell várni egy vesére.

Magyarország 2012-ben csatlakozott az Eurotransplant International Foundation-hoz, ennek köszönhetően jelentősen megnőtt a szervre váró betegek túlélési esélyei. Jelenleg nyolc ország (hazánk mellett Ausztria, Belgium, Horvátország, Luxemburg, Németország, Hollandia és Szlovénia) tagja az 1967-ben alakult szervtranszplantációs hálózatnak, amely a tagországok transzplantációs központjait, laboratóriumait és donorkórházait tömörítő szervezet. Németországban működik a legtöbb transzplantációs központ, a legkevesebb Szlovéniában és Luxemburgban.

A tagállamok transzplantációs központjai a szervre várók valamennyi fontosabb adatát rögzíti az Eurotransplant központilag működtetett adatbázisában. Amint egy donorszerv elérhetővé válik, annak jellemzői hasonlóképpen bekerülnek a rendszerbe. Megközelítőleg 14.000 beteg található a központi európai várólistán, ezen belül Magyarországon mintegy 1200 ember vár valamilyen szervre, a legtöbben vesére, itthon egyébként évente 450-nel nő a várólistán szereplők száma.

Indul a szervriadó

Magyarországon az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodája végzi a szervkivételi riadók országos hatáskörű szervezését. A szolgálat a donorjelentések non-stop fogadására ingyenesen hívható donorjelentő zöldszámot biztosít az adott intézményeknek.

  • A cél, hogy minden donorszervhez találjanak megfelelő recipienst, azaz szervre váró beteget.
  • Minden tagországnak, így Magyarországnak is vannak kötelezettségei: ugyanannyi donorszervet kell felajánlania, mint amennyit kap az Eurotransplant segítségével, ezért minden magyar donort jelenteni kell a nemzetközi hálózat felé.
  • Minden régiós transzplantációs központ és az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodája is rendelkezik hozzáféréssel a központi számítógépes adatbázishoz. Ebben minden fontos általános és egészségügyi információkat megtalálnak a koordinátorok.
  • Amint egy donor elérhetővé válik az Eurotransplant területén, meghatározzák annak vércsoportját és a szövetek jellemzőit. A számítógépes rendszer figyelembe veszi az összes orvosi és etikai szempontot és így választható ki a megfelelő felajánlott szerv.
  • A kezelőorvos dönt arról, hogy elfogadja-e a donorszervet, ezután az orvos felveszi a kapcsolatot a szervre váró beteggel, és ha minden rendben van, elindulhat a transzplantáció jól szervezett, közel 100 ember munkáját igénylő folyamata.

Ez történt 2023-ban

Az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodája 409 transzplantációt regisztrált 2023-ban hazánkban. Ebből a legtöbb az élő donorból származó veseátültetés volt, számszerűen 221. Még mindig csekély az élődonoros szervátültetések száma: 2023-ban 44 ilyen veseátültetés történt. A legkevesebb a tüdőátültetések és a kombinált vese-és hasnyálmirigy-átültetések száma, 11-11 valósult meg az adott időszakban. Még mindig „új vesére” várnak a legtöbben: a legfrissebb adatok szerint 1000 beteg található a vesetranszplantációs várólistán.

Sebészeti klinika

Fontos lépések történtek Debrecenben

A DE Klinikai Központ Idegsebészeti Klinika rendszeresen jelenti a potenciális donorokat és néhány éve tudatos szervezési lépések történtek. A belső szervezési lépések érintették az Országos Vérellátó Szolgálattal való szorosabb együttműködést, amelynek keretében a szolgálat helyi koordinátora a potenciális donorok felismerésekor segítette a szakemberek munkáját.

Ezen kívül példamutató együttműködés alakult ki a Klinikai Központ különböző szervezeti egységei, így az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék, az Idegsebészeti Klinika és a Neurológiai Klinika között. Ennek az együttműködésnek köszönhetően tudatosan követik az agyvérzésben és egyéb agyi érkatasztrófákban szenvedő súlyos állapotú betegek sorsát, és az agyhalál tüneteinek észlelése érdekében különös gondot fordítanak az agyhalállal kapcsolatos korszerű diagnosztikai eszközök fejlesztésére, valamint agyhalottak esetében az átültethető szervek állapotának megőrzésére.

Az intenzív osztályok ügyeletes orvoscsoportjait úgy alakították ki, hogy azokban minden esetben legyen egy, az agyhalál megállapításában és az agyhalott, potenciális donorok szerveinek megőrzésében nagy tapasztalattal rendelkező intenzív orvos. Ezt több éves, rendszeres képzési programokkal, az agyhalál-diagnosztikában használatos eszközök (pl. transzkraniális Doppler) alkalmazásával és a vizsgálati technika minél szélesebb körben való elsajátításával érték el.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.