• Eurotransplant - Egy donorszerv oda, egy ide

    Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

    Megtörtént az első olyan szívátültetés, amelyhez a donorszerv az Eurotransplant International Foundation nemzetközi szervezet közreműködésével érkezett hazánkba. Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója elmondta: a 8 éves kislány szívizombetegségben szenvedett, ám alig egy hét alatt hozzájuthatott a donorszervhez.

    Magyarország az év elején csatlakozott az Eurotransplant International Foundation-hoz, ennek köszönhetően jelentősen nőhet a szervre váró betegek túlélési esélyei. Egy vesebetegnek eddig átlagosan 3 évet kellett várnia a donorszervre, az Eurotransplant közreműködésével ez az idő egy évre rövidülhet.

    Hirdetés

    Hazánk a jelenleg hét ország (Ausztria, Belgium, Horvátország, Luxemburg, Németország, Hollandia és Szlovénia) közreműködésével zajló, 1967-ben alakult szervtranszplantációs hálózathoz csatlakozott. Németországban működik a legtöbb transzplantációs központ, 42, a legkevesebb Szlovéniában és a Luxemburgban, itt egy-egy található. Tavaly 10 ezren kerültek fel a szervelosztó listára és 7480 műtét (főként vese-, szív- és májátültetés) valósulhatott meg. A szervezet működését az adott ország egészségbiztosítója finanszírozza.

    Scandiatransplant


    Hasonló nemzetközi szervezet a Scandiatransplant Izlandon, Norvégiában, Finnországban, Dániában és Svédországban, valamint a Balttransplant Észtországban, Lettországban és Litvániában.

    Az előzetes együttműködési megállapodás egy alkalommal, egy évvel meghosszabbítható, később az Eurotransplant teljes jogú tagjává válhatunk, ennek azonban nagyon szigorú feltételei vannak. Az egészségügyi államtitkárság a szervátültetések minőségbeli javulásában bízik, a 10 millió lakos helyett egy körülbelül 125 milliós populációban kereshetnek megfelelő donort a betegeknek, javítva ezzel azok életminőségét és túlélés esélyeit – derül ki tájékoztatójukból.

    A hazai szervátültetések kétharmadát végző Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója, dr. Langer Róbert elmondta: a csatlakozásnak köszönhetően azok a vesebetegek is lehetőséget kapnak, akik 15-16 éve várnak donorra. Az évi 2000 donorból, amely az Eurotransplant területén lesz elérhető, tízszer nagyobb valószínűséggel fognak szervet kapni ezek a betegek.

    Az első évben 40-50 hazai beteg, a végleges tagság idején pedig minden transzplantációra váró ember felkerül az Eurotransplant listájára. Az átmeneti tagság révén az úgynevezett hiperimmunizált - a szervezetükben ellenanyagot termelő - betegek és a gyermekek juthatnak majd szervhez, valamint azok, akik számára a transzplantáció életmentő beavatkozást jelent, például, ha gombamérgezés következtében májelégtelenség alakul ki és emiatt májátültetésre van szükség. Ezek a betegek a listára felkerülve két napon belül szervhez juthatnak.

    Magyarországnak is vannak kötelezettségei, ugyanannyi donorszervet kell felajánlania, mint amennyit kap az Eurotransplant segítségével. A szervfelajánlásoknál döntő szempont a vércsoport és a testméretbeli hasonlóság, illetve azonosság. 

    Dr. Langer Róbert hozzátette: minden magyar donort jelentünk az Eurotransplantnál, így az allokációt a jövőben Leidenből irányítják majd.

    Az elosztási rendszer objektív és átlátható

    Minden transzplantációs központ rendelkezik hozzáféréssel a központi számítógépes adatbázishoz. Ebben minden fontos általános és egészségügyi információkat megtalálnak. Amikor az információ bekerül a központi adatbázisba, a beteg felkerül a nemzetközi várólistára.

    Amint egy donor elérhetővé válik az Eurotransplant területén, meghatározzák annak vércsoportját és a szövetek jellemzőit. A számítógépes rendszer figyelembe veszi az összes orvosi és etikai szempontot. A kezelőorvos dönt arról, hogy elfogadja-e a donort, ezután az orvos felveszi a kapcsolatot a beteggel.

    Az egész folyamat - a donor szervek eltávolításától a beültetésig - nem tarthat tovább néhány óránál. Van ugyanis egy korlátozott idő, ameddig egészségesek maradnak a szervek a testen kívül. Az Eurotransplant speciálisan képzett személyzete a nap 24 órájában rendelkezésre áll. A támogatás nélkülözhetetlen az orvosoktól kezdve a rendőrségen, a mentőszolgálatokon át a légitársaságokig. Az idő itt különösen nagy úr.

    (WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

    Módosítva: 2012.02.27 09:17, Megjelenés: 2012.02.27 09:17
   • Cikkajánló

    Ha COVID-os a gyermek

    Ha COVID-os a gyermek

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Hogyan igazolja a szülő a hiányzást? A legfontosabb gyakorlati tudnivalók.

    Fontos tudni!

    Fontos tudni!

    koronavirus.gov.hu

    Péntektől kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken is.

    Gyújtsunk gyertyát a szervdonáció és transzplantáció világnapján

    Október 3-án, szombaton van a szervdonáció és transzplantáció Európa- és világnapja. Ez alkalomból a Magyar Szervátültetettek Szövetsége (MSZSZ) arra kér mindenkit, hogy e napon 18.30-kor gyújtson gyertyát vagy világítson néhány percen át a mobiltelefonjával.

    11.000 szervátültetés Magyarországon

    2020. június 17-én elvégezték a 11.000. magyarországi szervátültetést. Az esetszám önmagában is arra utal, hogy jelentős, évtizedes tapasztalattal működnek a hazai transzplantációs programok. A 11.000. magyarországi transzplantáció a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján történt, egy kiemelt sürgősséggel májra várakozó beteg részére.

    Sem pánik, sem hamis biztonságérzet

    Kivétel nélkül mindenkit veszélyeztet a koronavírus, ám a transzplantáltaknak azzal a további kockázattal is számolniuk kell, hogy átültetett szervük kilökődésének kivédése érdekében mesterségesen legyengített immunrendszerrel kell átvészelniük a járványt.

    Önzetlen barátságból vesetestvérség született

    Hatalmas áldozatkészség szükséges ahhoz, hogy egy 29 éves fiatalember 39 esztendős barátja egészségéért, életben maradásáért feláldozza a fél veséjét.

    A csimpánztámadás áldozata megmutatta új arcát - Fotóval!

    Charla Nash, a connecticuti nő, akit több mint két évvel ezelőtt brutálisan szétmarcangolt egy csimpánz, ma rendkívül hálás az új arcáért, mely lehetővé teszi, hogy ismét része legyen a társadalomnak.

    Kevés a beültethető donorszerv

    Évente 200 ezer újabb beteg nevét jegyzik fel transzplantációs várólistára a világon, ám sokan nem tudják megvárni, míg megmentésükre sor kerül. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint ugyanis mindössze évi 90-95 ezer szervátültetés történik. A kereslet és a kínálat között tehát hatalmas szakadék tátong.

    Transzplantáció és várólista

    Az egészségügyi törvény előírásai szerint azt a beteget, akinél szerv- vagy szövetátültetés orvosilag indokolt, és megfelel a külön jogszabályban foglalt feltételeknek, fel kell venni a szerv-, illetve szövettípusonként vezetett országos várólistára.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Mi vezethet alvászavarhoz?
    Az alvásra a szervezetnek az evésnél is nagyobb szüksége van.
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások