• Eurotransplant - Egy donorszerv oda, egy ide

    Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

    Megtörtént az első olyan szívátültetés, amelyhez a donorszerv az Eurotransplant International Foundation nemzetközi szervezet közreműködésével érkezett hazánkba. Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója elmondta: a 8 éves kislány szívizombetegségben szenvedett, ám alig egy hét alatt hozzájuthatott a donorszervhez.

    Magyarország az év elején csatlakozott az Eurotransplant International Foundation-hoz, ennek köszönhetően jelentősen nőhet a szervre váró betegek túlélési esélyei. Egy vesebetegnek eddig átlagosan 3 évet kellett várnia a donorszervre, az Eurotransplant közreműködésével ez az idő egy évre rövidülhet.

    Hirdetés

    Hazánk a jelenleg hét ország (Ausztria, Belgium, Horvátország, Luxemburg, Németország, Hollandia és Szlovénia) közreműködésével zajló, 1967-ben alakult szervtranszplantációs hálózathoz csatlakozott. Németországban működik a legtöbb transzplantációs központ, 42, a legkevesebb Szlovéniában és a Luxemburgban, itt egy-egy található. Tavaly 10 ezren kerültek fel a szervelosztó listára és 7480 műtét (főként vese-, szív- és májátültetés) valósulhatott meg. A szervezet működését az adott ország egészségbiztosítója finanszírozza.

    Scandiatransplant


    Hasonló nemzetközi szervezet a Scandiatransplant Izlandon, Norvégiában, Finnországban, Dániában és Svédországban, valamint a Balttransplant Észtországban, Lettországban és Litvániában.

    Az előzetes együttműködési megállapodás egy alkalommal, egy évvel meghosszabbítható, később az Eurotransplant teljes jogú tagjává válhatunk, ennek azonban nagyon szigorú feltételei vannak. Az egészségügyi államtitkárság a szervátültetések minőségbeli javulásában bízik, a 10 millió lakos helyett egy körülbelül 125 milliós populációban kereshetnek megfelelő donort a betegeknek, javítva ezzel azok életminőségét és túlélés esélyeit – derül ki tájékoztatójukból.

    A hazai szervátültetések kétharmadát végző Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója, dr. Langer Róbert elmondta: a csatlakozásnak köszönhetően azok a vesebetegek is lehetőséget kapnak, akik 15-16 éve várnak donorra. Az évi 2000 donorból, amely az Eurotransplant területén lesz elérhető, tízszer nagyobb valószínűséggel fognak szervet kapni ezek a betegek.

    Az első évben 40-50 hazai beteg, a végleges tagság idején pedig minden transzplantációra váró ember felkerül az Eurotransplant listájára. Az átmeneti tagság révén az úgynevezett hiperimmunizált - a szervezetükben ellenanyagot termelő - betegek és a gyermekek juthatnak majd szervhez, valamint azok, akik számára a transzplantáció életmentő beavatkozást jelent, például, ha gombamérgezés következtében májelégtelenség alakul ki és emiatt májátültetésre van szükség. Ezek a betegek a listára felkerülve két napon belül szervhez juthatnak.

    Magyarországnak is vannak kötelezettségei, ugyanannyi donorszervet kell felajánlania, mint amennyit kap az Eurotransplant segítségével. A szervfelajánlásoknál döntő szempont a vércsoport és a testméretbeli hasonlóság, illetve azonosság. 

    Dr. Langer Róbert hozzátette: minden magyar donort jelentünk az Eurotransplantnál, így az allokációt a jövőben Leidenből irányítják majd.

    Az elosztási rendszer objektív és átlátható

    Minden transzplantációs központ rendelkezik hozzáféréssel a központi számítógépes adatbázishoz. Ebben minden fontos általános és egészségügyi információkat megtalálnak. Amikor az információ bekerül a központi adatbázisba, a beteg felkerül a nemzetközi várólistára.

    Amint egy donor elérhetővé válik az Eurotransplant területén, meghatározzák annak vércsoportját és a szövetek jellemzőit.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A számítógépes rendszer figyelembe veszi az összes orvosi és etikai szempontot. A kezelőorvos dönt arról, hogy elfogadja-e a donort, ezután az orvos felveszi a kapcsolatot a beteggel.

    Az egész folyamat - a donor szervek eltávolításától a beültetésig - nem tarthat tovább néhány óránál. Van ugyanis egy korlátozott idő, ameddig egészségesek maradnak a szervek a testen kívül. Az Eurotransplant speciálisan képzett személyzete a nap 24 órájában rendelkezésre áll. A támogatás nélkülözhetetlen az orvosoktól kezdve a rendőrségen, a mentőszolgálatokon át a légitársaságokig. Az idő itt különösen nagy úr.

    (WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

    Legutóbb frissült: 2012.02.27 09:17
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A szív útja: egy fiatal mentős filmje járja be az internetet!

    Halottat operálunk, hogy életet menthessünk. Ez a meglepő mondat is elhangzik abban a mindenre kiterjedő, látványos és informatív rövidfilmben, amely a transzplantációról szól.

    Önzetlen barátságból vesetestvérség született

    Hatalmas áldozatkészség szükséges ahhoz, hogy egy 29 éves fiatalember 39 esztendős barátja egészségéért, életben maradásáért feláldozza a fél veséjét.

    Transzplantáció - Hazai körkép

    Tavaly mintegy 14 százalékkal több szervátültetés történt az országban - tájékoztatta a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti klinikájának igazgatója az MTI-t; Langer Róbert szerint a fejlődés a "szakma elhivatottságának" eredménye, de fontos volt az is, hogy a magyarországi transzplantációs szakma erőfeszítéseihez végre politikai támogatás is társult.

    A szövet- és szervkivétel lehetőségei

    Az átültethető szövetek vagy szervek származhatnak élő donorokból vagy halottakból. Más fajból történő sikeres átültetés (xenotranszplantáció, heterotranszplantáció) jelenleg nem lehetséges.

    Kevés a beültethető donorszerv

    Évente 200 ezer újabb beteg nevét jegyzik fel transzplantációs várólistára a világon, ám sokan nem tudják megvárni, míg megmentésükre sor kerül. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint ugyanis mindössze évi 90-95 ezer szervátültetés történik. A kereslet és a kínálat között tehát hatalmas szakadék tátong.

    Hogyan lehet a halálból élet?

    Egyre többet kell beszélni róla, hogy mindenki tudja, mik a jogai, és tisztában legyen vele, mit tehet. A legutóbbi európai álláspont szerint a szervátültetéssel és a szervfelajánlással kapcsolatban jelenleg a legfontosabb az emberek felvilágosítása. Az utóbbi évek felmérései szerint a megkérdezett európaiak fele zárkózna el attól, hogy halála után felhasználják a szerveit.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.