Keresztszalag sérülés gyógyítása új megközelítésben

MTI
megjelent:

Innovációs módszerrel kezeli Robert Smigielski lengyel ortopéd szakorvos az elülső keresztszalag sérüléseit, mert kutatásaiban kimutatta, hogy az ízület felépítése lapos, ami nem egyezik az eddigi elméletekkel - írta hétfőn a Gazeta Wyborcza című napilap internetes kiadása.

Smigielski az elülső keresztszalag szakorvosait összefogó elitklub (ACL Study Group - ACL) egyesült államokbeli találkozóján mutatta be kutatásainak eredményét. A klub egyetlen közép-európai tagjaként meglehetősen nagy feltűnést keltett felfedezésével, mely megváltoztathatja a kezelési és rehabilitációs eljárásokat.

A varsói ortopédus kimutatta, hogy a szakkönyvekben kerek keresztmetszetű struktúraként bemutatott ízület valójában lapos és más helyen illeszkedik. Felfedezését a varsói és a barcelonai orvosi akadémia elismert anatómusai is igazolták, de az ACL szakértői közül sokan nem értettek egyet a felismeréssel.

Az elülső keresztszalag sérülése az egyik leggyakoribb a sportolók körében. Évente csaknem 4 millióan esnek áldozatául. A hagyományos beavatkozások után az ízület terhelésének függvényében legfeljebb 25 éven belül a térdek 80 százalékát endoprotézissel kellett pótolni, mert kikoptak.

Az új eljárás végleges gyógyulást eredményezhet

A lengyel ortopédus szerint a műtét utáni elváltozásokat a sérült térdízületek mechanikájának hiányos ismerete okozta, ezért több éve az új megközelítésnek megfelelően műtötte betegeit. Azt tapasztalta, hogy páciensei "jobban járnak", mint a hagyományos kezelés után, de véleménye szerint esetükben nem az átmeneti hatás, hanem az ízületi kopás és az endoprotézis beültetésének végleges elkerülése mellett az aktív életmód folytatása a cél.

Az új műtétekhez más orvosi eszközökre van szükség, de az orvos szerint már több cég jelentkezett, amely vállalná a műszerek előállítását. A szakértő hangsúlyozta, hogy a XX. század eleji német anatómiakönyvek szintén lapos elülső keresztszalagról írtak, de idővel ezt az elméletet elvetették.

Valamikor az emberek kíváncsiabbak voltak, manapság először az eszközt szerkesztik meg, majd ahhoz igazítják a műtételméletet" - mondta a lapnak.

Ínszalagszakadás

Az ínszalagok szerepe hogy az ízületek stabilitását fokozzák, az izmokat az ízületekhez rögzítsék. A sérülés általában trauma, rossz mozdulat következménye, és a gyógyulási folyamat akár egy évet is igénybe vehet. Ínszalagszakadás>>

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.