• A csimpánztámadás áldozata megmutatta új arcát - Fotóval!

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Charla Nash, a connecticuti nő, akit több mint két évvel ezelőtt brutálisan szétmarcangolt egy csimpánz, ma rendkívül hálás az új arcáért, mely lehetővé teszi, hogy ismét része legyen a társadalomnak.

    A világ először csütörtökön láthatta az új arcot, melyről közzétették a képeket. Nash nem jelent meg az eseményen, mivel a rokonok szerint még túl gyenge egy interjúhoz, de egy nyilatkozatban köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett arcának helyreállításában.

    Hirdetés

    Ezek a transzplantációk nem jöhettek volna létre egy számomra ismeretlen család nagylelkűsége nélkül, akik arcot és kezet adtak nekem. Most már képes leszek olyan dolgokra is, melyek régebben magától értetődők voltak. Képes leszek szagolni, fogok tudni rendesen enni, és nem leszek többé torz.

    Lesznek ajkaim, és ismét érthetően fogok tudni beszélni. Ismét megölelhetem és megpuszilhatom a szeretteimet. Elmondhatatlanul hálás vagyok a donornak és családjának – állt a nyilatkozatban.

    Charla Nash a műtét előtt és után
    Műtét előtt és után

    "Újabb és újabb lépést tett az új élet felé"

    A 20 órás műtétet a bostoni Brigham Női Kórházban végezték el még májusban, és több mint 30 orvos, ápoló, aneszteziológus vett benne részt.

    A műtét alatt Nash bőrt, mögöttes izmokat, ereket, idegeket, szájpadlást és fogakat kapott a meg nem nevezett donortól. Ez volt a harmadik teljes arc transzplantáció az USA-ban.

    Dr. Bohdan Pomahac, a csapatot vezető orvos megkísérelt egy kéz transzplantációt is a betegen, ám ezt utóbb el kellett távolítani. A kudarc ellenére Nash bízik benne, hogy egy napon megpróbálhat egy újabb kétkezes átültetést.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Csodálatos látni, ahogy Charla a gyógyulása fejlődésével újabb és újabb lépést tett az új élet felé – mondta Pomahac a sajtótájékoztatón.

    "Amit értünk tettek, csodálatos"

    Nash-t 2009-ben egy barátja 100 kg-os csimpánza támadta meg, aki megvadult, miután a tulaj arra kérte Nash-t, hogy segítsen őt visszacsábítani a házba. Az állat letépte Nash orrát, ajkát, szemhéját, kezét, mielőtt a rendőrség lelőtte.

    Nash-nek nem maradt szeme, és csak egy kis nyílás volt azon a helyen, ahol egykor az ajka volt. Csak pépes ételeket tudott enni, és alig volt érthető, amit mondott.

    Amit értünk tettek, csodálatos – nyilatkozta Nash lánya.

    Reményt adtak az édesanyámnak arra, hogy újra van esélye az életben. Nash családja 50 millió dollárra perelte be a csimpánz tulajdonosát (aki tavaly halt meg aneurizmában), és további 150 millióra az államot, mely tisztviselői képtelenek voltak megakadályozni a támadást.

    (WEBBeteg - Cs.K. forrás: foxnews)
     

    Legutóbb frissült: 2011.08.12 15:16
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A szív útja: egy fiatal mentős filmje járja be az internetet!

    Halottat operálunk, hogy életet menthessünk. Ez a meglepő mondat is elhangzik abban a mindenre kiterjedő, látványos és informatív rövidfilmben, amely a transzplantációról szól.

    Önzetlen barátságból vesetestvérség született

    Hatalmas áldozatkészség szükséges ahhoz, hogy egy 29 éves fiatalember 39 esztendős barátja egészségéért, életben maradásáért feláldozza a fél veséjét.

    Charla Nash arcátültetése - Fotóval!

    A Brigham and Women’s Hospital (BWH) plasztikai és ortopédiai sebész csapata Dr. Bohdan Pomahac vezetésével teljes arcátültetést végzett Charla Nash-en, a connecticuti nőn, akit 2009-ben marcangolt szét egy csimpánz.

    Transzplantáció - Hazai körkép

    Tavaly mintegy 14 százalékkal több szervátültetés történt az országban - tájékoztatta a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti klinikájának igazgatója az MTI-t; Langer Róbert szerint a fejlődés a "szakma elhivatottságának" eredménye, de fontos volt az is, hogy a magyarországi transzplantációs szakma erőfeszítéseihez végre politikai támogatás is társult.

    A szövet- és szervkivétel lehetőségei

    Az átültethető szövetek vagy szervek származhatnak élő donorokból vagy halottakból. Más fajból történő sikeres átültetés (xenotranszplantáció, heterotranszplantáció) jelenleg nem lehetséges.

    Kevés a beültethető donorszerv

    Évente 200 ezer újabb beteg nevét jegyzik fel transzplantációs várólistára a világon, ám sokan nem tudják megvárni, míg megmentésükre sor kerül. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint ugyanis mindössze évi 90-95 ezer szervátültetés történik. A kereslet és a kínálat között tehát hatalmas szakadék tátong.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.