Átadták az ország első ritka betegeket kezelő fekvőbeteg-osztályát

Semmelweis Egyetem
megjelent:

Magyarországon elsőként alakítottak ki fekvőbeteg-ellátóhelyet ritka betegségekkel élők számára a Semmelweis Egyetem Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetében.

Dr. Molnár Mária Judit intézetvezető az ünnepélyes átadón hangsúlyozta, ezzel kiteljesedett az egyetem ritka betegeket ellátó portfoliója, hiszen a járó betegek diagnosztizálása és gyógyítása mellett mostantól 15 társadalombiztosítás által finanszírozott, illetve 5 térítéssel igénybe vehető ágyon fogadhatnak az egész országból betegeket az elsősorban neurológiai profilú osztályon. Az 1-3 ágyas szobákat a Tömő utcai intézet második emeletén alakították ki.

Ma már több mint 7 ezer ritka betegséget ismerünk, Magyarországon 800 ezer érintett van, és a molekuláris technológiáknak köszönhetően egyre többféle betegséget tudnak azonosítani – ismertette Dr. Molnár Mária Judit. Az intézetvezető hozzátette, a kórképek 80 százaléka genetikusan meghatározott, 70 százalékban központi és perifériás idegrendszeri tünetegyüttesekről van szó. Az intézet 2015 óta szakértői központként működik, ekkor kezdeményezték a fekvőbeteg-ellátás kialakítását is, mert a ritka betegségeket csak centralizáltan lehet hatékonyan és költséghatékonyan ellátni – emelte ki Dr. Molnár Mária Judit hozzátéve, hogy az intézet kiemelt progresszivitású, országos ellátási körű központ, ahová a magyar betegek mellett a környező országokból is érkeznek páciensek.

Bővebben Ritka betegségekről a WEBBetegen

Az orvostudomány minden ágában vannak ritka betegségek, ezért a konzultatív, integratív szemlélet rendkívül fontos szerepet kap ezen páciensek kezelésében – mondta Dr. Merkely Béla, a Klinikai Központ vezetője. A klinikai rektorhelyettes kiemelte, azon túl, hogy a fekvőbeteg-osztály jelentős szerepet játszik a betegellátásban, konzultációs központként is meghatározó feladatokat lát majd el, hiszen kialakul egy olyan kollektíva és „know-how”, amely össze tudja fogni valamennyi diszciplínán belül a ritka betegségek kezelését.

A teljes cikket a Semmelweis Egyetem honlapján ide kattintva tudja elolvasni.

(Semmelweis Egyetem)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ács Júlia, Dr. Árki Ildikó
WEBBeteg - Dr. Ács Júlia, Dr. Árki Ildikó
WEBBeteg - Dr. Ács Júlia, Dr. Árki Ildikó
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.