Reflux, gyomorfekély - Egészségmegőrzés cikkek

Reflux, gyomorfekély - Egészségmegőrzés cikkek

A gyomorfekély kialakulásának okai és tünetei

WEBBeteg összeállítás - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
2018-06-30 12:51

A gyomorfekély (ulcus ventriculi) a gyomornyálkahártya folytonosságának megszakadása legalább 5 mm kiterjedésű területen. A fekély mélységben a nyálkahártya különböző rétegeit érintheti.

Reflux - Kerülendő és ajánlott italok az étrendben

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos
2022-05-23 05:03

A savas reflux esetén tartandó diéta lényege, hogy kerüljön bizonyos ételeket és italokat, illetve olyanokkal helyettesítse őket, melyek csökkentik vagy megakadályozzák a tüneteit.

A gyomornyálkahártya védői

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
2022-01-28 05:03

A gyomor- és nyombélfekély kialakulásának oka a károsító tényezők és a védő faktorok egyensúlyának felbomlása. Károsító tényezők a gyomorsav, a maró enzimek túlzott jelenléte, illetve esetleges Helicobacter-fertőzés, melyek külön-külön, de akár együtt is okozhatják a fekélyt, de gyakori a nyálkahártya védekezőképességének csökkenése is.

A refluxbetegség hajlamosító tényezői

WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
2022-01-04 17:03

Refluxbetegségről akkor beszélünk, ha a gyomortartalom nyelőcsőbe jutása a normálisnál többször, vagy hosszabb időn keresztül következik be. A kórkép kialakulásához a nyelőcsövet védő (defenzív) és a gyomorból a nyelőcsőbe kerülő károsító (agresszív) faktorok egyensúlyának felbomlása vezet.

A dohányzás növeli a reflux kockázatát is!

WEBBeteg - Cs. K., fordító
2020-05-31 17:13

Számos jó oka van annak, hogy leszokjunk a dohányzásról. Nem csak a rossz leheletre lehet gyógyír, de a leszokással csökken a rákos megbetegedések, szív-és tüdőbetegségek kockázata is. Azonban egy újabb okot is hozzáadhatunk a hosszú listához: a dohány – nem csak a cigaretta, hanem a szivar, vízipipa, nikotinos rágó és dohányrágás is- gyomorégést okozhatnak.

Reflux mellett szabad sportolni?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
2019-10-20 19:03

Számos tanulmány igazolta, hogy a refluxbetegségben szenvedők ritkábban sportolnak, mert a panaszaik átmenetileg fokozódhatnak. Ne hagyjuk, hogy a reflux megakadályozzon abban, hogy fittek legyünk. Mire érdemes odafigyelni, ha továbbra is rendszeresen szeretne mozogni?

Reflux és elhízás

WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
2018-10-06 15:15

Az utóbbi évtizedekben nőtt a gastrooesophagealis reflux (GERD) tüneteinek és különböző komplikációinak a gyakorisága. Ezzel szinte párhuzamosan emelkedik az elhízott emberek aránya a populációban, elsősorban az Egyesült Államokban, de Európa és Ázsia egyes régióiban is. Nagy kérdés, hogy a kettő pusztán párhuzamosan emelkedik, vagy a túlsúly felelős a refluxbetegség és szövődményeinek kialakulásáért.

A gyomorégés növeli a rák kockázatát?

Oxygen Medical - Dr. Mármarosi István, gasztroenterológus
2018-08-30 05:21

Egy kutatás szerint a gyakori gyomorégés megnöveli a torok- és hangszálgyulladás kockázatát. Dr. Mármarosi István, gasztroenterológus főorvos a reflux kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

A gyomorfekély kialakulásának okai és tünetei

WEBBeteg összeállítás - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
2018-06-30 12:51

A gyomorfekély (ulcus ventriculi) a gyomornyálkahártya folytonosságának megszakadása legalább 5 mm kiterjedésű területen. A fekély mélységben a nyálkahártya különböző rétegeit érintheti.

Refluxbetegség: már gyermekkorban is?

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
2016-12-07 11:25

Nyelőcső (gastrooesophagealis) refluxon (GER) a gyomortartalom nyelőcsőbe áramlását értjük. A gyomortartalom visszafelé áramlása a nyelőcső bizonyos szakaszáig terjed, de akár hányásig is fokozódhat.

A reflux és a stressz összefüggései

WEBBeteg - Cs. K., fordító
2015-06-23 20:01

A kutatók megállapították, hogy azoknál, akik GERD-ben szenvednek, sokkal gyakoribbak a depressziós és szorongásos mentális zavarok is.