• A gyermekkori elhízás refluxhoz vezethet

    Szerző: Medipress

    A kaliforniai Kaiser Permanente kutatói szerint az elhízott gyermekek esetében nagyobb a fájdalmas emésztési rendellenesség, a gyomor-nyelőcső reflux betegség (GERD – gaszto-özofageális reflux betegség) kialakulásának kockázata.

    A szélsőségesen elhízott gyermekek esetében egész pontosan 40 százalékkal magasabb a GERD kockázata, a mérsékelten elhízottak esetében pedig 30 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki a betegség, mint a normális testsúlyú gyermekekben.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    „Eddig is tudtuk, hogy a gyermekkori elhízás számos súlyos betegség, például a cukorbetegség, szív-érrendszeri betegségek és a rák megnövekedett kockázatával jár, kutatásunkból azonban további betegséggel egészítette ki ezt a listát” – nyilatkozta az International Journal of Pediatric Obesity folyóiratban közzétett tanulmány vezető szerzője, Corinna Koebnick, a Kaiser Permanente dél-kaliforniai részlegének kutatója. A krónikus emésztőszervrendszeri betegség okait ugyan nem ismerjük pontosan, de úgy tűnik, az elhízás közéjük tartozik. Koebnick úgy véli, hogy a gyermekkori elhízás járványszerű terjedésével a GERD egyre nagyobb problémát okozhat a közeljövőben.

    A GERD ronthatja az életminőséget, mert krónikus gyomorégést és hányingert okozhat, ezen kívül légzőszervi rendellenességek, például makacs köhögés, gégegyulladás és asztma kialakulásához is hozzájárulhat. A gyomor-nyelőcső reflux betegségben szenvedők körülbelül 10 százalékában a rendellenesség rákmegelőző állapot, ún. Barrett-nyelőcső kialakulásához vezethet, amely néhány esetben rákot is eredményezhet. A felnőttkori makacs GERD megnövelheti a nyelőcsőrák kockázatát idősebb korban.

    Az Egyesült Államokban a nyelőcsőrák a leggyorsabban előretörő rákbetegség, melynek gyakorisága a következő 20 évben várhatóan duplájára fog nőni. Ez a növekedés pedig Koebnick szerint részben az elhízás járványszerű terjedésével magyarázható.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült: 2010.07.21 10:36
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Megelőzhető az aranyér? - Az orvos válaszol

    Mivel lehet megelőzni az aranyér kialakulását? A családomban rajtam kívül mindenki küzd ezzel a problémával. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Nem alkoholos zsírmáj

    Korunkban a nem alkoholos zsírmáj az egyik leggyakoribb májbetegség. A triglicerid májban történő lerakódása számos következményes gyulladásos folyamatot indít el, melyek fibrózishoz, kötőszövet-felhalmozódáshoz vezetnek.

    Túlsúly: Nem csak a BMI számít

    Túlsúly, kóros soványság, normál testsúly, elhízás. A testtömeg index alapján határozható meg, hogy ki melyik csoportba tartozik. A testtömeg index (BMI) a testsúly és a magasság ismeretében kiszámolható.

    A gyermekkori elhízás visszaszorítható

    Az elhízás-járvány nemcsak a felnőtteket érinti, hanem nagy számban a gyerekeket és kamaszokat is. A World Obesity Federation adatai szerint napjainkban világszerte több mint 223 millió iskolás elhízott vagy túlsúlyos, és ez a szám 2025-re várhatóan 268 millióra emelkedik, hacsak nem cselekszünk azonnal.

    A stressz elhízáshoz vezet

    Ha Ön hízásra hajlamos, tanácsos minél előbb szakemberhez fordulnia és a stressz kezeléséhez segítséget kérnie, így nem alakul ki a stressz indukálta, elhízáshoz vezető ördögi kör.

    A testmozgás nem csak a fogyást segíti elő!

    A rendszeres testmozgás, különösen pedig a nagy kitartást igénylő sportok pedig nem csak a fogyást segítik elő, de a hangulatra és az önértékelésre is pozitívan hatnak – így pedig a depressziós tüneteket is csökkentik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.