• A GERD és a savas reflux csecsemő- és gyermekkorban

    Szerző: WEBBeteg

    A legtöbb csecsemő rendszeresen bukik vissza tejet a nap folyamán. Azonban ha ez egyéb problémákat is okoz, vagy más tünetekkel együtt jelentkezik, valószínűleg gastroesophagealis reflux betegség (GERD) okozza, ami idősebb gyerekeknél is előfordulhat.

    Mik a savas reflux tünetei csecsemőknél és gyerekeknél?

     Az irritábilis bél szindróma és tünetei


    Az irritábilis bél szindróma az egyik leggyakoribb betegség, amivel orvoshoz fordulnak az emberek. Ötből nagyjából egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája van, ám a tünetek kellemetlen volta miatt az ember nem szívesen beszél róla.
    Az irritábilis bél szindróma és tünetei>>

    Gyerekeknél a leggyakoribb tünetek a következők:

    • Gyakori, ismétlődő hányás
    • Gyakori, tartós köhögés
    • A gyerek nem akar enni, vagy nehézsége van az evéssel (fulladozik vagy öklendezik etetésnél)
    • A gyerek sír az etetésnél
    • Gyomorégés, bélgáz, hasi fájdalom

    Sok más tünetre is ráfogják, hogy a reflux okozza, de ezekre nincs bizonyíték. A leggyakoribb problémák, melyekért a refluxot hibáztatják a következők:

    • Kólika
    • Lassú növekedés
    • Légzési problémák
    • Visszatérő tüdőgyulladás

    Mi okozza a GERD-et és a savas refluxot csecsemőknél és gyermekeknél?

    Akárcsak a betegségtől szenvedő felnőtteknél, a gastroesophagealis reflux a gyerekek esetében is a gyomor tartalmának a normális haladási iránnyal ellentétesen, felfelé történő visszaáramlását jelenti a nyelőcsőbe (időnként a szájba). Általában a betegségben szenvedő csecsemők különben egészségesek, noha néha egyéb, az idegeket, agyat vagy az izmokat érintő problémák is megfigyelhetőek.

    Hirdetés

      Kinőheti a gyermekem a refluxot?


    A legtöbb baba kinövi a refluxot, azonban idősebb gyermekeknél is előfordulhat. A probléma mindkét esetben általában könnyen kezelhető.

    Általában a jelenségért a gyermek még fejletlen emésztőrendszere okolható, de a legtöbb csecsemő egy éves korára kinövi ezt az állapotot.

    Az idősebb gyermekek esetében a GERD-et ugyanazok az okok váltják ki, mint a felnőtteknél. Bármi kiválthatja a GERD-et, ami a gyomor és nyelőcső közötti izom (nyelőcső alsó záróizom) ellazulását okozza, vagy a gyomorra irányuló nyomást növeli. Ezek közé tartozik az elhízás, a túlevés, bizonyos ételek és italok, valamint egyes gyógyszerek.

    Hogyan diagnosztizálják a gyermekkori refluxot?

    Általában a szülő által elmondott kórtörténet elég ahhoz, hogy az orvos diagnosztizálni tudja a savas refluxot, különösen, ha az rendszeresen előforduló, kellemetlenséget okozó probléma, ám egyes esetekben egyéb vizsgálatok elvégzése is javasolt. Ezek a következők lehetnek:

    • Bárium kontrasztanyag nyelése – Ez egy speciális röntgenvizsgálat, mely során báriumot használnak a nyelőcső, gyomor, és a vékonybél felső részének átvilágítására. Ezzel a vizsgálattal azonosítani tudnak minden akadályt vagy szűkületet ezeken a területeken.
    • PH – szonda – A vizsgálat során egy vékony szondát vezetnek a nyelőcsőbe, mely 24 órán át a nyelőcső alsó részében marad, és a gyomorsav szintjét méri. Segít meghatározni azt is, hogy a légzési problémákat a reflux okozza-e.
    •  A reflux betegség (GERD)


     A gastroesophagealis reflux betegség az emésztőrendszer megbetegedése. A tüneteket az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk.
     A reflux betegség (GERD) >>
     Felső panendoszkópia – Az endoszkóp (vékony, rugalmas, megvilágított cső és kamera) segítségével az orvos közvetlenül megvizsgálhatja a nyelőcsövet, gyomrot és a vékonybél felső részét.
    • Gyomorürülés teszt – Ennek során a gyermekkel egy radioaktív vegyi anyaggal kevert tejet vagy élelmiszert itatnak/etetnek, melyet egy speciális kamerát használva követnek végig a gyomor-és béltraktuson. Egyes betegnél lassú a gyomor kiürítése, mely hozzájárul a savas reflux kialakulásához.

    Kezelési módszerek

    Számos életmód intézkedés létezik a betegség kezelésére:

    Csecsemők számára

    • Emelje meg a baba bölcsőjének vagy kiságyának fejvégi részét.
    • Tartsa a babát függőlegesen etetés után 30 percig.
    • Sűrítse a baba ételét gabonával, de csakis orvosi hozzájárulással.
    • Változtassa az étkezések időpontját!
    • Próbáljon szilárd táplálékot adni a gyermeknek!

    Idősebb gyermekeknél

    • WEBBeteg diéták, és tanácsok az egészséges élethez


     Diétázni szeretne, de nem tudja, hogyan fogjon hozzá? Akkor a WEBBeteg diétás tanácsai segíteni fognak Önnek!
     Emelje fel a gyermek ágyának fejvégi részét!
    • Tartsa a gyermeket függőleges helyzetben étkezés után legalább két órán át!
    • Több kisebb étkezést iktassanak be a nap folyamán a három nagy étkezés helyett.
    • Korlátozza azon ételek és italok fogyasztását, melyek súlyosbítják a gyermek refluxát.
    • Ösztönözze gyermekét a rendszeres testmozgásra.

    Amennyiben a reflux nem javul, vagy súlyosbodik, gyógyszeres kezelésre van szükség.

    Gyomorsav csökkentő gyógyszerek

     Mi hajlamosít a reflux kialakulására?


    Egyes embereknél alkati adottságuknál fogva eleve gyengébb a nyelőcső alsó záróizmának működése, másoknál a helytelen életmódra vagy egyéb betegségekre vezethető vissza a reflux kialakulása. A terhesség alatt és csecsemőkorban jelentkező tünetek idővel rendszerint elmúlnak.
    Mi hajlamosít a reflux kialakulására? >>

    A kutatók egyelőre nem biztosak benne, hogy a gyomorsav mennyiségének csökkentése csökkenti a refluxot a csecsemőknél.

    Az esetek többségében a bélrendszeri gázokat és a gyomorsavat csökkentő gyógyszerek nagyon biztonságosak.

    Nagy dózisban a savlekötők mellékhatásaként hasmenés jelentkezhet, illetve fokozott használatuk összefüggésbe hozható a csontok elvékonyodásával.

    A gyomorsavtermelést csökkentő gyógyszerek mellékhatásai meglehetősen ritkák, bár egyes gyógyszerektől előfordulhat kisebb aluszékonyság.

    Bélmozgást elősegítő gyógyszerek

    A prokinetikumok alkalmazásának alapja, hogy a nyelőcső alsó záróizom tónusát és a felsô tápcsatorna perisztaltikáját fokozva, az emésztési folyamatot gyorsítva a GERD létrejöttében szerepet játszó tényezőket ellensúlyozzák, illetve a gyomor tartalmát a megfelelő irányba továbbítsák.

    Tudni kell azonban, hogy ezeknek a gyógyszereknek számos mellékhatásai vannak, melyek közül néhány súlyos is lehet.

    Műtéti eljárás gyermekeknél

    Gyermekeknél a műtéti eljárásra csak ritkán van szükség, ám amikor sor kerül rá, akkor leginkább a Nissen fundoplikáció a leggyakrabban végzett beavatkozás. Ennek során a gyomor felső részét a nyelőcső záróizma köré csavarják, és ezzel segítik annak a munkáját, megakadályozva a sav visszaáramlását.

    Az eljárás általában hatásos, de nem kockázatmentes. A beavatkozás előnyeiről és kockázatairól kérdezze a gyermek kezelőorvosát!

    A téma cikkei

    7/1 A csecsemőkori stroke
    7/2 Hasfájás gyerekeknél
    7/3 Apátia csecsemőknél: Életveszélyes betegségek tünete lehet
    7/4 Napszúrás csecsemőknél, kisgyermekeknél
    7/5 A GERD és a savas reflux csecsemő- és gyermekkorban
    7/6 Hőkollapszus gyermekeknél: tünetek és elsősegély
    7/7 Sokat síró kisbabák: a három hónapos kólika

    (WEBBeteg - Forrás: webmd.com)

    Módosítva: 2011.04.12 05:17, Megjelenés: 2011.04.12 05:17
   • Cikkajánló

    Ön is szívbeteg?

    Ön is szívbeteg?

    Dr. Vaskó Péter

    A téli hideg, a megerőltető fizikai aktivitás és a szívbetegségek összefüggései.

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Vajon miért ilyen népszerű a lézeres szemműtét? Utánajártunk. (x)

    A refluxbetegség

    A reflux (gastroesophagealis reflux, GERD) tüneteit az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk - írja Dr. Debreczeni Anikó a refluxról.

    Meglepő ok a torokfájás mögött

    A Gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) a gyomor savtartalmának a nyelőcsőbe visszajutásának eredménye. Evés során a nyelőcsőn keresztül jut az élelmiszer a gyomorba, és a nyelőcső végén található egy izom, az úgynevezett nyelőcső alsó záróizom, melynek feladata, hogy megakadályozza a gyomortartalom visszaáramlását.

    Reflux mellett szabad sportolni?

    Számos tanulmány igazolta, hogy a refluxbetegségben szenvedők ritkábban sportolnak, mert a panaszaik átmenetileg fokozódhatnak. Ne hagyjuk, hogy a reflux megakadályozzon abban, hogy fittek legyünk. Mire érdemes odafigyelni, ha továbbra is rendszeresen szeretne mozogni?

    A refluxbetegség hajlamosító tényezői

    Refluxbetegségről akkor beszélünk, ha a gyomortartalom nyelőcsőbe jutása a normálisnál többször, vagy hosszabb időn keresztül következik be. A kórkép kialakulásához a nyelőcsövet védő (ún. defenzív) és a gyomorból a nyelőcsőbe kerülő károsító (ún. agresszív) faktorok egyensúlyának felbomlása vezet.

    Ha túl sok a gyomorsav

    A gyomorsav rendkívül erős sav, feladata az ételek emésztése, és az étellel a tápcsatornába került kórokozók ártalmatlanítása. A gyomorfal védőrétege megvédi a gyomrot a gyomorsavtól.

    Életmódtanácsok refluxos betegeknek

    Sok időre és türelemre van szükség, hogy a mindennapokban kiegyensúlyozottak tudjunk maradni, leküzdhessük a stresszt és megelőzzük annak minden negatív következményét, ám mindez nem lehetetlen feladat.

    Refluxos panaszaim vannak. Szükséges a gyomortükrözés Doktor Úr?

    A gastrooesophagealis reflux betegség (röviden GORB vagy GERD) az egyik legnépszerűbb gasztroenterológiai kórkép napjainkban. A fejlett nyugat-európai országokban a lakosság 8-25 százalékát érinti.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.