Reflux és torokfájás

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos frissítve:

Sokan tapasztalnak alkalmanként refluxot, mikor a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, ami gyomorégést és torokfájást is okozhat. A savas reflux lehet krónikus is, mely kezeletlen esetben nemcsak fájdalmas, de súlyosan károsíthatja a nyelőcsövet és a torkot is.

A nyelőcső alsó záróizmának a feladata, hogy megakadályozza a gyomor savtartalmának nyelőcsőbe való visszaáramlását. Előfordul azonban, hogy ez az izomgyűrű ellazul, vagy nem zár megfelelően, ami gyomorégéshez vezet. Azok, akik hetente több mint két alkalommal tapasztalják ezt, valószínűleg GERD-ben (gastrooesophageális reflux betegség, röviden reflux) szenvednek.

Bizonyos tényezők, mint például az elhízás, dohányzás vagy a terhesség hozzájárulnak a savas reflux kialakulásához. A rekeszsérv (hiatus hernia) – egy olyan állapot, melyben a gyomor felső része a mellüregbe nyomódik – szintén növeli a betegség kockázatát.

A torok irritációja

A gyakori savas reflux által okozott irritáció a nyelőcső alsó részén gyomorégést és nyelőcsőgyulladást okozhat, míg a tápcsatornában fentebb jutva torokfájást, gégegyulladást, köhögést idézhet elő. A torokpanaszok mindaddig fennállhatnak, míg a betegséget nem kezelik. A torokfájás és krónikus köhögés gyakran az éjszakai reflux következménye, a panaszok lefekvés után, az éjszakai felébredést követően, vagy a reggeli ébredéskor jelentkeznek.

A reflux okozhat hangproblémákat, rekedtséget is, illetve a torok hátsó részében egyéb fájdalmas tüneteket. Amikor a sav a hangszálakat és gégét éri, asztmaszerű tüneteket, pl. légszomjat, zihálást is okozhat.

Sokan fel sem ismerik, hogy ezeket a tüneteket reflux okozza, mely hátterében az úgynevezett néma, vagy csendes reflux jelenség áll, ami nem okoz savas felböfögést. Ennek tünetei közé tartozik az állandó torokköszörülési inger, illetve gombócérzés a torokban. Súlyos esetben a hangszálak károsodása is előfordulhat.

Áttekintés A reflux tünetei részletesen

Gyermekeknél a vezető tünet

Gyermekeknél a reflux abban különbözik a felnőttekétől, hogy nem tapasztalnak tipikus gyomorégési tüneteket illetve mellkasi fájdalmat. Ezek helyett általában torokfájás gégegyulladás a leggyakoribb reflux panasz a gyermekeknél. Mindez a gyomorsavnak a torok hátsó részén kiváltott irritációjából fakad. A GERD további gyakori tünetei gyerekeknél az ismételt hányás, köhögés és egyéb légúti problémák, mint például a zihálás.

Életveszélyes szövődmények

A hosszú távú reflux úgynevezett Barrett-nyelőcsövet okozhat, mely a torok és a nyelőcső rákmegelőző állapota. A gyomorsav ugyanis károsíthatja a nyelőcső nyálkahártyáját, a gyulladás következtében a nyelőcső hegesedhet, ami nyelési nehezítettséghez vezet. Fekélyes seb esetén az egyéb tünetek közé tartozhat a vérhányás.

Szélsőséges esetekben a kezeletlen savas reflux nyelőcső rákot okoz, ami gyakran végzetes kimenetelű. Az étrendbeli változtatások, és egyes vény nélkül kapható gyógyszerek segítenek elkerülni a reflux újabb fellángolását, még mielőtt súlyosabb komplikációkat okozna a betegség.

A nyelőcsőrák és tünetei

A nyelőcsőrák a nyelőcső nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganatos (tumoros) megbetegedés, mely az összes rákos megbetegedés két, az emésztőrendszer rosszindulatú daganatainak négy százalékát teszi ki. A nyelőcsőrák és tünetei

Kezelés, megelőzés

Időben történő kezeléssel minimalizálható a torok, a nyelőcső és a gyomor sav általi károsodása. Amennyiben a vény nélkül kapható savlekötő készítmények nem enyhítik a tüneteket, forduljon orvoshoz erősebb gyógyszerért. A protonpumpa-gátló típusú vényköteles gyógyszerek nem csak a tüneteket enyhítik, de a nyelőcső nyálkahártyáját is gyógyítják.

A reflux diétát követő étrendi változások szintén csökkentik a panaszokat. Bizonyos ételek, mint a citrusfélék, paradicsom, csokoládé, koffein, alkohol és a zsíros vagy fűszeres ételek hozzájárulnak a reflux kialakulásához. Étkezési napló vezetésével könnyen megtanulhatja, mely ételeket kell kerülnie a tünetek enyhítésére.

Életmódbeli változtatásokkal gyakran csökkenthető, vagy megelőzhető a betegség ismétlődése. Ide tartozik a testsúly-csökkentés, a kiváltó élelmiszerek kerülése, a közvetlenül étkezés utáni lefekvés kerülése, a dohányzásról való leszokás, valamint savlekötők alkalmazása.

Amennyiben ezek a lépések nem állítják meg a savas refluxot, más intézkedésekre van szükség. Súlyos esetben a nyelőcső záróizmának műtéte segíthet.

Kapcsolódó A reflux gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelése

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerző: Cs. K., fordító;
livestrong
Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos

Cikkajánló

A refluxbetegség (GERD)

Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Reflux
A reflux (gastrooesophagealis reflux, GERD) betegséget az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.