Az ünnepi ételek refluxos tüneteket okozhatnak

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Az ünnepi ételek GERD tüneteket okozhatnak, de számos dolgot tehet, mellyel tünetmentesen átvészelheti ezt az időszakot.

GERD (gastrooesophagealis reflux betegség) akkor jelentkezik, ha a gyomor és nyelőcső közötti zárógyűrű hibás működése lehetővé teszi a gyomortartalom visszaáramlását a nyelőcsőbe. Tünetei közé tartozik a gyomorégés, savas felböfögés, zihálás, torokfájás és köhögés.

A refluxos tünetek kiváltó okai közé tartozik az elhízás, terhesség, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, a zsíros vagy túl fűszeres ételek, paradicsom alapú termékek, csokoládé, menta, citrusfélék és kávé fogyasztása.

Amennyiben az alábbi kérdések közül legalább kettőre igen a válasza, valószínűleg a GERD tüneteitől szenved:

  • Gyakran van kellemetlen érzése a mellkasában, mely olyan, mintha a gyomorból mozogna felfelé? Égő érzése a torok hátsó felén vagy keserű, savas ízérzet a szájában?
  • Ezek a tünetek általában étkezés után jelentkeznek?
  • Heti két vagy több alkalommal van gyomorégése?
  • Úgy érzi, hogy a savlekötők csak átmeneti megoldást nyújtanak ezekre a tünetekre?
  • A gyomorégés elleni készítmények szedése mellett is tapasztal tüneteket?

Részletesen A reflux tünetei

Hogyan állapítja meg orvosa a refluxot?

Savas refluxra utaló tünetek fennállása esetén a pontos diagnózis megállapítása, az esetlegesen súlyosabb betegségek kizárása és megfelelő kezelés kialakítása érdekében mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. Az esetek egy részében elegendő a gyógyszeres protonpumpagátló teszt, a nyelőcső állapotának vizsgálatára gyakran nyelőcső- és gyomortükrözésre kerül sor.

Megelőzés

Amennyiben hajlamos a GERD-re, fontos, hogy az ünnepek alatt is odafigyeljen a megfelelő táplálkozásra, és ne fogyasszon olyan ételeket, melyek kiválthatják a tüneteit. Másik fontos dolog, amire figyelnie kell, hogy egyszerre ne egyen túl sokat! A gyomorégés egyik fő kiváltó oka a túlevés, ami hatására a gyomor savtartalma már csak felfelé tud áramolni.

A saláta jó választás lehet, ám kerülnie kell a magas zsírtartalmú, tejszínes önteteket, olajat és ecetet. Emellett kerülje a paradicsomot és nyers hagymát tartalmazó salátákat! Ha gyümölcssalátát fogyaszt, akkor kerülje a citrusféléket!

A gyömbér természetes módon enyhíti a gyomorégés tüneteit, ha nem fogyaszt túl sokat belőle. Gyomorégésbarát zöldség még a sárgarépa, káposzta, borsó, brokkoli és zöldbab.

A sokmagvas vagy kukorica kenyér jó választás lehet, ha el akarja kerülni a gyomorégést. Nem kell lemondania a kedvenc ételeiről, csak arra figyeljen, hogy krumplipüré helyett héjában sült burgonyát válasszon, és limitálja a vaj-, tejföl-, és tejszín - fogyasztást. Ha mindenképpen szeretne ezekből is enni, az alacsony zsírtartalmú változatot válassza!

Sovány húsokat válasszon (pl. csirke- vagy pulykamell) a vörös húsok helyett, és kerülje a zsíros mártásokat.

Az étkezés utáni alkohol-és koffeinfogyasztás viszont könnyen kiválthatja a gyomorégés tüneteit, ezért inkább válasszon alkohol-és koffeinmentes változatot!

Az ünnepi vacsora után pedig sétáljon egyet, és elalvás előtt emelje meg az ágy fejvégi részét!

További tudnivalók Amit Ön is megtehet a reflux ellen - Az életmód szerepe

(WEBBeteg - CS. K., fordító; forrás: Health.com; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Cikkajánló

A reflux diéta alapelvei

Bak Marianna, biológus szakfordító; Irinyi-Barta Tünde okleveles táplálkozástudományi szakember
Reflux diéta
A refluxbetegségre jellemző tünetek - gyomorégés, rekedtség, köhögés - gyakran közvetlenül étkezés után vagy lefekvéskor jelentkeznek, súlyosbodnak. Speciális táplálkozással, néhány diétás szabály betartásával enyhíthetők a panaszok.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító; Irinyi-Barta Tünde okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.