• Gyermekkori reflux

    Szerző: WEBBeteg

    16 hónapos kisfiamnál refluxot állapítottak meg. Szeretném tudni, hogyan segíthetnék neki? – Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Mit tehet a szülő, ha a gyermekének refluxa van?

    A babáknál a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom még nem erősödött meg eléggé, ezért a táplálék a gyomorsavval együtt könnyen visszajuthat a nyelőcsőbe. A tapasztalatok szerint a gyerekek többsége legkésőbb 3-4 éves korára kinövi a betegséget.

    Hirdetés

    Ha a gyermeknél refluxot állapítanak meg, a szülő apró praktikákkal és megfelelő táplálkozással tud segíteni. Az adott állapotában a gyermeknek nem ajánlott a túl fűszeres vagy a gyomorsav termelését fokozó ételeket adni. Óvatosan, kis mennyiségben fogyasztható az alma, a mandarin, a narancs és a citrom, de a banántól nem kell tartani. Az innivalók közül tanácsos olyat választani, amely nyugtató hatású, például a kamillatea.

    A pihentető alvás érdekében érdemes a gyerekágy feji végét megemelni. Ez könnyen megoldható, ha néhány könyvet csúsztatnak az ágy lába alá. Így alvás közben a gyomorsav kevésbé folyik vissza a nyelőcsőbe.

    Szükség esetén az orvos a sav szintjének csökkentése érdekében gyógyszert javasolhat.

    (WEBBeteg/Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász)

    Módosítva: 2014.06.19 07:38, Megjelenés: 2014.06.19 07:38
   • Cikkajánló

    Ártalomcsökkentés

    Ártalomcsökkentés

    Társadalmi célú reklám

    Hajlamosak vagyunk a járulékos ártalmakkal mit sem törődni. (x)

    Remek kezdeményezés

    Remek kezdeményezés

    WEBBeteg

    Telefonos Panel - Kérdőívek kitöltésével jótékonysági szervezeteket támogathat.

    Reflux mellett szabad sportolni?

    Számos tanulmány igazolta, hogy a refluxbetegségben szenvedők ritkábban sportolnak, mert a panaszaik átmenetileg fokozódhatnak. Ne hagyjuk, hogy a reflux megakadályozzon abban, hogy fittek legyünk. Mire érdemes odafigyelni, ha továbbra is rendszeresen szeretne mozogni?

    Nyelési nehézség - Milyen betegségre utalhat?

    Ha a nyelési nehézséget nem valamilyen étel iránt érzett undor, vagy nem egy torok-, netán tüszős mandulagyulladás okozza, akkor is érdemes jelentőséget tulajdonítani a tünetnek. A különféle pszichés zavarok közül a pánikbetegséggel is együtt járhatnak nyelési problémák.

    Refluxos panaszaim vannak. Szükséges a gyomortükrözés Doktor Úr?

    A gastrooesophagealis reflux betegség (röviden GORB vagy GERD) az egyik legnépszerűbb gasztroenterológiai kórkép napjainkban. A fejlett nyugat-európai országokban a lakosság 8-25 százalékát érinti.

    A nyelési panaszok leggyakoribb okai és kezelése

    A nyelési panaszok (szaknyelven dysphagia) számos okra vezethetők vissza. Főleg télen gyakori panasz, meghűlés, torokfájás következtében. A nyelési panaszt azonban nem mindig kíséri fájdalom, előfordulhat, hogy a páciens a torkában gombócérzetet tapasztal.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.