• Az öngyilkosság

    Szerző: MTI

    November 29-30-án konferenciát rendeznek a budapesti Aesculap Akadémián, ahol az öngyilkosság megelőzéséről tartanak majd előadásokat.

    A rendezvény első napján egyebek mellett a média funkciójáról, a sajtómegjelenésekről, az internet lehetőségeiről hallhat előadásokat a közönség, kedden pedig a háziorvosok szerepe áll a középpontban a többi között az öngyilkosság megelőzésében - mondta el Oriold Károly, a Lélekben Otthon Alapítvány alapítója az MTI-nek. A konferenciára ellátogat a skót Choose Life program kidolgozója és működtetője, Alana Atkinson is, aki szombat délután osztja meg tapasztalatait az érintett szakemberekkel. A Choose Life programnak köszönhetően - amely többek között a városi drogozó, italozó fiatalokra és a farmokon élő idősekre koncentrál - jelentősen csökkent az öngyilkosságok száma.

    Hirdetés

    A mozgalom mellett bemutatkozik a svéd SPES (öngyilkosok hátramaradott hozzátartozóinak szervezete), a Segítők Baráti Köre Erdélyből és hazai hozzátartozói csoportok. A kerekasztal-beszélgetés témája a média és az öngyilkosság lesz. Monostoriné Vass Anikó, az ORFK kiemelt főnyomozója a rendkívüli halálról, Schönstein Mónika pszichológus két öngyilkosság kommunikációjáról, Papp Miklós a keresztény etika öngyilkossággal kapcsolatos elvi és gyakorlati szempontjairól, Szilágyi Simon pszichiáter a gyakorlati krízisintervencióról, Koltai Mária pszichiáter az öngyilkosság generációk közötti öröklődéséről beszél a publikumnak, míg Kalmár Sándor neurológus-pszichiáter az internet szerepét és lehetőségeit mutatja be az öngyilkosság megelőzésében. Rihmer Zoltán pszichiáter Az öngyilkosság mint orvosi és társadalmi probléma, különös tekintettel a háziorvosok és a média szerepére, Osváth Péter pszichiáter Önpusztítás és kultúra - a modellkövetés és a média szerepe címmel tart előadást.

    A másnapi programban Németh Attila pszichiáter az időskori öngyilkosságot, Takách Gábor addiktológus az öngyilkosság és alkoholizmus kapcsolatát, Göbl Gábor szakorvos az Országos Mentőszolgálat gyakorlatában bekövetkező öngyilkosságok problematikáját tárja a hallgatóság elé. Kalmár Sándor a kiskunhalasi háziorvosi öngyilkosság-megelőző programról, Monostoriné Vass Anikó a rendkívüli halálnak a rendőrség és a háziorvosok együttműködésével történő megelőzéséről, Rihmer Zoltán a háziorvosoknak az öngyilkosság megelőzésében játszott szerepéről, Orbán Győző háziorvos-jogász az öngyilkosság és a megelőzés problematikájáról tájékoztatja a résztvevőket. Perczel Forintos Dóra pszichológus Reménytelenség és öngyilkosság - a klinikai pszichológus lehetőségei a prevencióban, Tornyossy Mária klinikai szakpszichológus Pszichológus és háziorvos címmel tart előadást.

    A téma iránt érdeklődők a www.lelekbenotthon.hu, vagy az [email protected] címen jelentkezhetnek a konferenciára, a részvételi díj nettó 5900 forint. A rendezvényt az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Pszichológiai Társaság támogatja.

    (MTI)

    Módosítva: 2010.11.24 12:13, Megjelenés: 2010.11.24 12:13
   • Cikkajánló

    Ha COVID-os a gyermek

    Ha COVID-os a gyermek

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Hogyan igazolja a szülő a hiányzást? A legfontosabb gyakorlati tudnivalók.

    Fontos tudni!

    Fontos tudni!

    koronavirus.gov.hu

    Péntektől kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken is.

    A járvány pszichés zavarokat okozott az emberek többségénél

    A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt - derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.

    Anorexia - Hogyan tud a család segíteni? Hogyan tudjuk a családot segíteni?

    A családterápia a fiatal evészavaros betegek kezelésében a legfontosabb módszer a nemzetközi vizsgálatok tükrében. Az anorexia kialakulásához több - biológiai, egyéni és családi - tényező együttes jelenléte járul hozzá. A család sokat segíthet ennek a közösen megfejtendő rejtélynek a megoldásában. Ha a család hadra fogható és a családtagok készek felelősséget vállalni a kreatív együttgondolkodás jegyében, az azt jelenti, hogy a leghatékonyabb erőforrást sikerült mozgósítanunk.

    Öngyilkosság - A sötétbe vivő út

    A pszichiátria egyik legproblematikusabb területe az öngyilkosság. Nem önálló betegség, mégis talán az egyetlen olyan pszichiátriai vonatkozású esemény, ami a beteg halálával végződhet.

    Öngyilkossági szerződés

    Az öngyilkosságnak ez a formája általában 2-3 embert érint, akik együtt, vagy külön helyszínen, de azonos időben halnak meg. A szerződő felek leggyakrabban házastársak, családtagok, szerelmi kapcsolatban élők, barátok, akik hasonló érzelmi problémákkal küzdenek.

    Öngyilkosság - Hogyan ismerjük fel az előjeleket?

    Hazánkban sajnálatos módon kiugróan magas az öngyilkosságok száma. Ismerjük fel az árulkodó jeleket és szükség esetén segítsünk bajba jutott ismerőseinken!

    Öngyilkosság - Megakadályozható lenne? Mit tegyünk?

    Ismeretes, hogy Magyarország a befejezett öngyilkosságok területén mindig előkelő helyen állt, bár az elmúlt 20 évben a statisztika javult. Ettől még továbbra is szem előtt kell tartani az öngyilkosság problémáját, amely sokszor tabu és a társadalom elítéli, megbélyegzi az öngyilkosságot elkövetőt.

    Öngyilkosságra hajlamosít a dohányzás

    Számos tanulmány szerint a dohányzók világszerte nagyobb valószínűséggel követnek el öngyilkosságot, és a szuicid cselekmények rizikója dohányzás intenzivitásával egyenes arányban nő. - hangoztatta Jo Geun-ho, a szöuli Eulji Hospital pszichiátere.

    Folyamatos felügyelet szükséges

    Az egészségügyi szolgáltatókkal szemben indított kártérítési perek egyik típusügye az olyan öngyilkossági eset, ami a beteg pszichiátrián történő nem megfelelő felügyeletével hozható összefüggésbe. Az ilyen betegeknél a bírói gyakorlat szigorú, folyamatos, állandó felügyeletet vár el.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Mi vezethet alvászavarhoz?
    Az alvásra a szervezetnek az evésnél is nagyobb szüksége van.
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások