• Az öngyilkosság

    Szerző: MTI

    November 29-30-án konferenciát rendeznek a budapesti Aesculap Akadémián, ahol az öngyilkosság megelőzéséről tartanak majd előadásokat.

    A rendezvény első napján egyebek mellett a média funkciójáról, a sajtómegjelenésekről, az internet lehetőségeiről hallhat előadásokat a közönség, kedden pedig a háziorvosok szerepe áll a középpontban a többi között az öngyilkosság megelőzésében - mondta el Oriold Károly, a Lélekben Otthon Alapítvány alapítója az MTI-nek. A konferenciára ellátogat a skót Choose Life program kidolgozója és működtetője, Alana Atkinson is, aki szombat délután osztja meg tapasztalatait az érintett szakemberekkel. A Choose Life programnak köszönhetően - amely többek között a városi drogozó, italozó fiatalokra és a farmokon élő idősekre koncentrál - jelentősen csökkent az öngyilkosságok száma.

    Hirdetés

     Ouml;ngyilkosság - A sötétbe vivő út

    A pszichiátria egyik legproblematikusabb területe az öngyilkosság. Nem önálló betegség, mégis talán az egyetlen olyan pszichiátriai vonatkozású esemény, ami a beteg halálával végződhet. Az öngyilkosságok jellemzően valamilyen pszichiátriai kórkép (depresszió, szorongás, skizofrénia) következtében, mintegy szövődményként történnek.
    Öngyilkosság: Okok és elkövetési módok>>
    A mozgalom mellett bemutatkozik a svéd SPES (öngyilkosok hátramaradott hozzátartozóinak szervezete), a Segítők Baráti Köre Erdélyből és hazai hozzátartozói csoportok. A kerekasztal-beszélgetés témája a média és az öngyilkosság lesz. Monostoriné Vass Anikó, az ORFK kiemelt főnyomozója a rendkívüli halálról, Schönstein Mónika pszichológus két öngyilkosság kommunikációjáról, Papp Miklós a keresztény etika öngyilkossággal kapcsolatos elvi és gyakorlati szempontjairól, Szilágyi Simon pszichiáter a gyakorlati krízisintervencióról, Koltai Mária pszichiáter az öngyilkosság generációk közötti öröklődéséről beszél a publikumnak, míg Kalmár Sándor neurológus-pszichiáter az internet szerepét és lehetőségeit mutatja be az öngyilkosság megelőzésében. Rihmer Zoltán pszichiáter Az öngyilkosság mint orvosi és társadalmi probléma, különös tekintettel a háziorvosok és a média szerepére, Osváth Péter pszichiáter Önpusztítás és kultúra - a modellkövetés és a média szerepe címmel tart előadást.

    A másnapi programban Németh Attila pszichiáter az időskori öngyilkosságot, Takách Gábor addiktológus az öngyilkosság és alkoholizmus kapcsolatát, Göbl Gábor szakorvos az Országos Mentőszolgálat gyakorlatában bekövetkező öngyilkosságok problematikáját tárja a hallgatóság elé. Kalmár Sándor a kiskunhalasi háziorvosi öngyilkosság-megelőző programról, Monostoriné Vass Anikó a rendkívüli halálnak a rendőrség és a háziorvosok együttműködésével történő megelőzéséről, Rihmer Zoltán a háziorvosoknak az öngyilkosság megelőzésében játszott szerepéről, Orbán Győző háziorvos-jogász az öngyilkosság és a megelőzés problematikájáról tájékoztatja a résztvevőket. Perczel Forintos Dóra pszichológus Reménytelenség és öngyilkosság - a klinikai pszichológus lehetőségei a prevencióban, Tornyossy Mária klinikai szakpszichológus Pszichológus és háziorvos címmel tart előadást.

    A téma iránt érdeklődők a www.lelekbenotthon.hu, vagy az [email protected] címen jelentkezhetnek a konferenciára, a részvételi díj nettó 5900 forint. A rendezvényt az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Pszichológiai Társaság támogatja.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.11.24 12:13
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Lakossági szűrővizsgálatok - Mikor? Hol? Hogyan?

    A XXI. században (szemben a XIX. és XX. századdal) már nem a különböző fertőzések jelentik a legnagyobb egészségügyi problémát, hanem az egyre több embert érintő krónikus megbetegedések. A szűrővizsgálatok célja a betegségek és egyes betegségmegelőző állapotok korai felismerése, lehetőleg a tünetmentes szakban, amikor a biológiai elváltozás már kialakult, de klinikai tünetek még nem jelentkeznek, a beteg panaszmentes.

    Hogy előzhetjük meg a méh- és darázscsípést?

    Mivel a nyaranta gyakran felbukkanó darazsak és méhek csípése bizonyos esetekben nemcsak fájdalmat, hanem allergiás reakciót is kiválthat, fontos, hogy tudjuk, miként előzhetjük meg a csípéseket. Íme, néhány praktikus tanács.

    Öngyilkosság - Megakadályozható lenne? Mit tegyünk?

    Ismeretes, hogy Magyarország a befejezett öngyilkosságok területén mindig előkelő helyen állt, bár az elmúlt 20 évben a statisztika javult. Ettől még továbbra is szem előtt kell tartani az öngyilkosság problémáját, amely sokszor tabu és a társadalom elítéli, megbélyegzi az öngyilkosságot elkövetőt.

    A méhnyakrák megelőzésében fontos a szűrés

    A méhnyakrákszűrés fontosságát hangsúlyozta az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa kedden az M1 aktuális csatorna műsorában, hozzátéve, hogy ha a betegséget időben észreveszik, akkor az jó eséllyel gyógyítható.

    A testvérénél volt már trombózis? Legyen óvatos

    A mélyvénás trombózis számtalan embert érint manapság, melyért a nem megfelelő életmódon kívül a genetika felelős. A családi halmozódás sok beteg esetében megfigyelhető, így tanulmányok alapján fokozott óvatosságra intik azokat, kiknek testvére már átesett a problémán. Prof. Blaskó György, véralvadási specialista így a genetikai szűrés fontosságára hívja fel a figyelmet.

    Elhízás - Mi van a háttérben?

    Az elhízott emberek között csak igen ritkán találunk betegséget a háttérben, általában régi beidegződések és pszichológiai problémák lehetnek a fő okok.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.