Narkolepszia: Elneveti magát és elalszik a 35 éves nő

MTI
megjelent:

Naponta nagyjából százszor aludt el meglepetésszerűen - egyebek közt zebra közepén vagy biciklizve - egy narkolepsziás brit nő, éjjelente viszont harmincszor is felébredt, mígnem egy ideje javultak életfeltételei egy gyógyszernek köszönhetően.

A 35 éves nő, Claire Allen elalvásrohamait hirtelen érzelmi változás váltja ki: elég, ha elneveti magát valamin, máris alszik. Ugyanilyen hatással van rá, ha megijed vagy valami szokatlannal szembesül. Utóbbi lehet akár egy szék, mely nem a megszokott helyén áll, az előbbi pedig egy köszönés. Legerősebb altatója azonban a nevetés. A cambridge-i nő - aki tudományos kutató, az Antarktisszal foglalkozik - mindebből következően a legváratlanabb helyeken és helyzetekben képes összecsuklani és elaludni.

Alvásrohamai fél-öt perc közötti hosszúságúak. Előfordult, hogy zebrán gyalogolt át egy barátjával, aki viccet mesélt neki, mire Allen elaludt a vicc végén az út közepén. Volt, hogy biciklizés közben ráköszönt valaki, mire a nő rögvest álomba "zuhant". Szerencséjére nem törte nagyon össze magát, megúszta pár zúzódással. Munkahelyén egy folyosó volt legfőbb altatója: ha hirtelen kinyílt egy ajtó, és valaki kilépett rajta, Allen máris a lábai elé omlott.

A narkolepszia
A narkolepszia a központi idegrendszer ismeretlen eredetű krónikus betegsége, amely, mind az alvást, mind az ébrenlétet érintő összetett szabályozási zavar. A betegség elsősorban az alvás-ébrenlét ritmusát érinti. A narkolepszia a hiperszomniák közé tartozik, amely a népesség 0,3-0,6%-át érinti. A betegségre való hajlam öröklődik. Ez azt jelenti, hogy minden 2000 emberből egy narkolepsziában szenved. Magyarországon mintegy 5-6000-re tehető a narkolepsziabetegek száma, ez az érték azonban alábecsült. Feltételezhető, hogy a valós szám a becsült többszöröse. A narkolepszia>>

Előfordult, hogy nagyáruházban vásárlás közben lepődött meg valamin, és a személyzet hívta a mentőket, akiknek azután Allen hosszan bizonygathatta, hogy remekül van, mindössze aludt kicsit. Keresztlánya is sokszor elaltatta. Allen annyira izgatott volt, ahányszor csak meglátogatta a gyermeket, hogy amint belépett hozzájuk, menten elaludt - részletezte az élettörténetet ismertető Daily Telegraph című brit lap.

Éjjel azután a visszájára fordult a dolog: a nappali álomszuszék 20-30 alkalommal is felébredt. Álmatlansága miatt nem regenerálódott rendesen a haja és a körme - ami alvás közben történik. Éveken át kínlódott problémájával, természetesen tudós lévén bízott az orvostudományban, de jó időbe telt, míg sikerült gyógyszert lelni kezelésére.

Immár egy szerrel sikerül hét órán át álomban maradnia. A gyógyszer a nő napi száz rohamelalvását is rendkívüli módon csökkentette, havonta már csak párszor pilled el váratlanul. Nagy-Britanniában egyébként becslések szerint mintegy 25 ezren szenvedhetnek narkolepsziától.

(MTI)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.