Több a középkorú öngyilkos

MTI
megjelent:

Emelkedik a középkorúak öngyilkossági aránya az Egyesült Államokban, különösen a diploma nélküli, szegényebb, fehér férfiak körében - jelentették hétfőn amerikai kutatók.

A középkorúak között általában kisebb az öngyilkosság kockázata, mert családjuk támogatása leköti energiájukat, ám a "baby boom" nemzedéke ellentmond ennek a trendnek - állapította meg Julie Phillips, a New Jersey-i Rutgers Egyetem és Ellen Idler, az atlantai Emory Egyetem munkatársa.

A Public Health Reports című közegészségügyi szakfolyóiratban közzétett tanulmányhoz az amerikai országos statisztikai adatbázist használták fel a kutatók. Ebből az öngyilkosságokra vonatkozó adatokat életkor, családi állapot, képzettség és más tényezők alapján elemezték. A vizsgálat alá vont időszakasz egybeesett a legutóbbi gazdasági válság idejével.

Mint a kutatók írták, 1988-tól a 40 és 49 év közti férfiak körében, valamint 1999-től a 40-től 59 éves korú nők és 50-59 éves korú férfiak körében emelkedett az öngyilkosság aránya. 1979-ben százezer 40 és 49 év közötti férfira 21,8 öngyilkosság esett, ez az arány 1996-ban 24, 2005-ben pedig már 25 volt. Az 50 és 59 év közötti férfiak esetében 1979-ben 23,9 százezrelék volt az öngyilkossági arány, 1999-re ez visszaesett 20,4-re, ám 2005-re elérte a 23,8 százezreléket.

A nőknél jóval alacsonyabb az öngyilkosságok aránya: 1979-ben 9,8 százezrelék volt a 40-től 49 éves korcsoportban. Ez az arány 2005-re 7,8 százezrelékre csökkent. A változások hátterében a kutatók a munkanélküliség növekedését feltételezik az egyik kiváltó okként, valamint a szaporodó gazdasági csődöket, amelyek a családok anyagi helyzetét is érintették. A vizsgált korosztály egyúttal igen egészségtelen életmódot folytat, nagyon sok az elhízott közöttük, magas a cukorbetegség és a szívbetegségek aránya.

A 45 és 64 év közöttiek körében azok hányada, akiknek több krónikus betegségük is van, az 1996-os 13 százalékról 2005-re 22 százalékra ugrott. A betegségek leginkább a kevésbé képzett embereket sújtották, és azokat, akik egészségbiztosítása gyengébb szolgáltatást nyújtott. Az öngyilkossági kockázat jelentősen nagyobb volt a nem házas, mint a házas emberek körében, a középkorú férfiak között például 3,5-szer nagyobb volt a kockázat a nem házasságban élőknél, mint a házasoknál.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Marsi Zoltán, oktatás- és egészségfejlesztési szakértő
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.