Drasztikusan nő a pszichiátriai betegek száma

Szerző: MTI

A betegek számának drasztikus növekedése megkövetelné, hogy a pszichiátriai betegségek megelőzése és gyógyítása népegészségügyi program legyen Magyarországon - közölte Móré E. Csaba, a Nagykállói Pszichiátriai Szakkórház főigazgatója, a pszichiátriai szzakkollégium főtitkára.

A szakkollégium főtitkára szerint riasztóan nő a pszichiátriai betegek száma. Móré E. Csaba pénteken Nyíregyházán a Mentális Egészségért Tenni Akarók Klubjának, valamint a Halmozottan Sérültek és Szüleik Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének közös sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet a pszichiátriai betegek számának riasztó növekedésére.

A betegek számának növekedése a folyamatos létbizonytalanság, a bizalomvesztés egyenes következménye a kutatások szerint - mondta a főorvos. Hozzátette: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján 2020-ra a munkaképesség csökkenésének tíz fő oka között öt helyen a mentális betegségek szerepelnek majd.

Az igazgató-főorvos tájékoztatása szerint a pénzügyi-gazdasági válság negatív hatása jelentősen növelte a magyar betegek számát is, a szakemberek véleménye szerint ma már minden ötödik felnőtt állampolgár kezelésre szorulna jelentkező affektív, vagy addiktív kórképe alapján.

Ötszáz beteg gyermek ellátásáról is gondoskodnak

A halmozottan hátrányos helyzetű kelet-magyarországi térségben - folytatta a szakember - az átlagnál is rosszabbak a mutatók. A Nagykállói Pszichiátriai Szakkórház tavaly például már százszázalékos kapacitással gyógyított a fekvőbeteg-ellátásban, s 10.000 pácienst kezelt. A járóbeteg-ellátási szakrendelőt pedig 88.000 beteg kereste fel. S az utóbbiak egynegyedét a teljesítményvolumen-korlát miatt finanszírozás nélkül volt kénytelen ellátni az intézmény, jelentősen növelve adósságállományát - emelte ki Móré M. Csaba.

Tóthné Bacskai Edit, a Halmozottan Sérültek és Szüleik Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének elnöke elmondta: a Nyírségben 500 beteg gyermek ellátásáról is gondoskodnak a családok. Napközi és átmeneti lakóotthon nélkül, a hozzátartozók otthon látják el a többféle betegséggel is küszködő fiatalokat.

Finanszírozás sincs, az egyesület igyekszik segíteni a jelentős anyagi terhet vállaló családokon, s a civil szervezet szeretne létrehozni otthont is a beteg gyermekeknek. A megyei önkormányzat segít ebben, de egy támogatást kérő pályázatukat már elutasítottak, s most újabb pályázati lehetőségre kénytelenek várnak.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Teltház van a gyermekpszichiátrián...

Teltházzal működik a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulancia. Idén a 2019-es, vagyis COVID előtti őszi időszakhoz...

Hogyan előzhetjük meg az...

Az önismeret, a tudatos jelenlét mellett az egyik legfontosabb a megelőzésben az öngondoskodás és az önegyüttérzés. Az önmagunkkal kapcsolatos...

Gyakori hiedelmek a pszichiátriában

A pszichiátria az orvostudományon belül sokak számára talán a legmisztikusabb terület, így itt találkozhatunk a legtöbb félreértéssel és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.