Lelki közérzet - Nagy a földrajzi eltérés

MTI
megjelent:

Világunkban ma már a legtöbb ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg, de az élők között sokak sorsát megkeserítik idegrendszeri vagy lelki zavarok.

Nincsen betegség, mely az egészség tudatával eltöltött emberi életet olyan mértékben megrövidítené, mint a depresszió, gazdag és szegény országban egyaránt. A társadalom egészsége szempontjából alapvetően fontos kérdéssel, az Egészségügyi Világszervezet az Euro Observer különszámában foglalkozik.

Depressziós vagyok?
Figyelmeztető jelek, amiből arra következtethet, hogy Ön vagy ismerőse depresszióban szenved. Kérjen segítséget, ha az alábbi tünetek legalább két héten keresztül fennállnak!
A depresszió tünetei >>
Világunkban ma már a legtöbb ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg, de az élők között sokak sorsát megkeserítik idegrendszeri vagy lelki zavarok. Az utóbbi betegségcsoport a munkaképességcsökkenés miatt rokkantosítottak nagy hányadát jelenti.

Mérések szerint ráadásul az idegrendszeri- és lelkibetegek gyakorisága az Egyesült Államokban és Európában egyaránt növekszik. Ez azt jelenti, hogy az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint 2030-ban a depresszió képezi a világ legnagyobb egészségügyi terhét.

Mi utalhat arra, hogy ismerőse depresszióban szenved?
 • Járkálás, zaklatott viselkedés, gyakori hangulatváltozások, és alvásképtelenség több éjszakán keresztül.
 • A halálról, illetve öngyilkosságról való beszéd, illetve fenyegetőzés, pl. ilyen kijelentések: Engem ez már többet nem érdekel.
 • Visszavonulás. Elfordulás a tevékenységektől és a kapcsolatoktól.
 • Szokatlanul kockázatvállaló viselkedés, pl. fegyver vásárlása, viselése, vagy gondatlan, gyors vezetés.
 • A különböző folyamatban levő ügyek elrendezése, a barátoktól való búcsúzás, értékes tulajdonok elajándékozása, illetve végrendelet megírása.
 • Lelki zavarok - Aggasztóan gyakori

  Uniónkban az Eurobarometer tanulmány foglalkozott a lelki zavarok gyakoriságával. Az adatok szerint Európában az emberek többsége napjának nagyobb részében jókedvű, kiegyensúlyozott és békés hangulatú, de az itt élők 10 százaléka viszont szinte soha nem nyugodt, sose néz jókedvűen a jövőbe.

  Genetikai hajlam, vagy környezeti hatások?

  A betegség gyakran halmozódik egyes családokban. A szakértők szerint létezik rá genetikai érzékenység, amit különböző környezeti tényezők (stressz, testi betegség) fokozhatnak. A depresszió főbb tényezők >>

  A lelki közérzet szempontjából nagy földrajzi eltérések vannak. Míg Hollandiában a megkérdezettek 83 százaléka vallotta, hogy az idő nagyrészében elégedett és boldog, Litvániában vagy Bulgáriában csak 42 százalék érez így.

  Az idézett jelentés hangsúlyozza, hogy a lelki egyensúly szempontjából az Európai Uniót alapító országok lényegesen jobb helyzetben vannak, mint a később csatlakozó államok.

  A pszichés betegségek jelentős gazdasági terhet jelentenek valamennyi országnak.

  A nemzeti összjövedelemre is hatnak a pszichés problémák

  A munkaüggyel foglalkozó bizottság számításai szerint az EU-tagállamokban a nemzeti összjövedelem 3-4 százaléka veszik el ilyen egészségügyi gondok miatt. Egy nemzetközi vizsgálat azt találta, hogy az idegrendszeri zavarok az európai társadalomnak évente 300 milliárd euró kárt okoznak.

  Ebből a veszteségből mintegy 120 milliárd euró a depresszió következménye.

  A világszervezet közleménye hangsúlyozza, hogy az EU országaiból csak öt állam költ 10 százaléknál többet a lelki betegségek megelőzésére és kezelésére az egészségügyi költségvetésből, noha legtöbb helyen legalább ennyire volna szükség.

  Legrosszabb a helyzet Bulgáriában és Lengyelországban, ahol ezekre a betegségekre az egészségügyi költségeknek csak 2.5-3.5 százaléka jut.

  Depressziós vagyok, vagy csak rossz a kedvem?
  Nem mindenki depressziós, akiről azt mondják, illetve aki annak érzi magát, és ez fordítva is igaz: sok olyan depressziós beteg van, aki nem is gondolja ezt magáról. Mikor ajánlott orvoshoz fordulni?
  A depresszió a hangulatzavarok egyik legismertebb formája. Élete során az emberek 15%-át, egy adott pillanatban pedig a lakosság 2-2.5 százalékát érinti körülbelül. Minden pszichiátriai zavar tünetek együtteséből áll, vagyis itt is többféle tünet együttes jelenlétére van szükség a pontos diagnózishoz. Depressziós vagyok, vagy csak rossz a kedvem? >>

  (MTI)

  Cikkajánló

  A depresszióról részletesen

  Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
  Depresszió
  A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.
  Antioxidánsok
  Antioxidánsok

  Milyen szerepet töltenek be szervezetünkben?

  Nőgyógyászat
  Nőgyógyászat

  Visszatérő hüvelyfolyás gyakori okai, megelőzése.

  WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
  WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
  WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
  WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
  WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
  WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
  Cikkértesítő
  Értesítés a témában születő új cikkekről.