• Párkapcsolati irigység: létezik?

    Szerző: Medizóna

    A hét főbűn közé sorolt irigység olyan ősi és általános emberi érzés, ami – hacsak nem tartozunk a szentéletűek közé – időnként mindenkit megkörnyékez. A különbség csak abban lehet, hogy milyen gyakran és kivel kapcsolatban rágja a lelkünk.

    Természetesnek tekinthető-e például az, ha a párunk sikerének nem tudunk felhőtlenül őrülni, mert úgy gondoljuk, minket illetne meg? A mások sikere mindig saját sikertelenségünkkel szembesít minket, amit persze megfelelő önismerettel el lehet viselni.

    Hirdetés

    Hiszen „lehet, hogy a párunk valóban tehetségesebb a maga területén és az is előfordulhat, hogy azon az áron, ahogy ő sikeres lett, mi nem is kívánjuk annyira a dicsőséget.

    Sokféle variáció előfordulhat, azonban az biztos, hogy az irigység kapcsolatromboló, mert azt üzeni, „a te sikered engem illetne” – magyarázta a Medizónának Szendi Gábor pszichológus.

    Ugyanakkor azt is hozzáteszi, az éremnek ebben az esetben is két oldala van: „a szerencsés embernek meg kell védenie a saját sikerétől a kapcsolatát.

    A cikk partnerünk, a  portálon olvasható.

    Módosítva: 2009.12.28 09:06, Megjelenés: 2009.12.28 09:06
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Az anya- és az apakomplexusok hatásai a felnőtté váló utódokra

    Sokan élnek egész életükben azzal a feldolgozatlan lelki teherrel, hogy fiatalkorukban, majd a későbbiekben is képtelenek voltak önálló, egészséges önbizalommal, önbecsüléssel teli életet élni. Ennek egyik legfőbb oka, hogy szüleiktől nem megfelelő mintát kaptak a kiegyensúlyozott élethez. Nem feltétlenül elhanyagolásban volt részük a megoldatlan traumáikkal élőknek, hanem gyakorta túlféltésben, túlkényeztetésben, következetlen nevelésben, vagy épp hűvös, távolságtartó szülő-gyermek kapcsolatban cseperedtek.

    Az anyasebnek, az apasebnek gyógyulnia kell a stabil léthez

    Bizonyára sokan érezték már azt, hogy fiatalkorukban, majd a későbbiekben is képtelenek önálló életet élni, bennragadtak a szülők igényének kiszolgálásában, s bűntudatot éreznének, ha leválnának róluk. Sokan érzik azt, hogy egy anyát nem lehet magára hagyni, főként nem akkor, ha bajban van, ha beteg, ha kiszolgáltatott, magányos, lelkileg megerősítésre szorul. Nem szükséges ehhez fehér hajú, idős édesanyára gondolni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.