Párkapcsolati irigység: létezik?

Szerző: Medizóna

A hét főbűn közé sorolt irigység olyan ősi és általános emberi érzés, ami – hacsak nem tartozunk a szentéletűek közé – időnként mindenkit megkörnyékez. A különbség csak abban lehet, hogy milyen gyakran és kivel kapcsolatban rágja a lelkünk.

Természetesnek tekinthető-e például az, ha a párunk sikerének nem tudunk felhőtlenül őrülni, mert úgy gondoljuk, minket illetne meg? A mások sikere mindig saját sikertelenségünkkel szembesít minket, amit persze megfelelő önismerettel el lehet viselni.

Hiszen „lehet, hogy a párunk valóban tehetségesebb a maga területén és az is előfordulhat, hogy azon az áron, ahogy ő sikeres lett, mi nem is kívánjuk annyira a dicsőséget.

Sokféle variáció előfordulhat, azonban az biztos, hogy az irigység kapcsolatromboló, mert azt üzeni, „a te sikered engem illetne” – magyarázta a Medizónának Szendi Gábor pszichológus.

Ugyanakkor azt is hozzáteszi, az éremnek ebben az esetben is két oldala van: „a szerencsés embernek meg kell védenie a saját sikerétől a kapcsolatát.

A cikk partnerünk, a portálon olvasható.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Keringési zavarok Keringési zavarok

Hogyan kezelhetőek? Mit tehet a megelőzésük érdekében?

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Védje meg ajkait a herpesztől a terhesség alatt is! (x)

Különleges táplálkozási zavarok

A teljesség igénye nélkül a táplálkozási zavarok felsorolásánál az anorexián és a bulimián kívül meg kell említeni más rendellenességeket is...

A költészet mint pszichoterápiás...

Miért a költészet a terápia egyik legerősebb formája? Április 11. a magyar költészet napja, és remek alkalom a költészet hatalmas terápiás...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.