• Váltogatta orvosait az ámokfutó

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az egyetemista felismerte, hogy beteg, ezért évek óta járt orvoshoz. Próbálkozott különböző ideggyógyászokkal, azonban a bizalma - éppen a betegsége folytán - ezekben az orvosokban sem maradt meg, és így váltogatta az orvosait - mondta Huszár András, a Pécsi Tudomány Egyetem Igazságügyi Orvostani Intézetének igazgatója, miután megvizsgálta az ámokfutót.

    Évek óta járt idegorvoshoz, mégsem kapott megfelelő kezelést a pécsi ámokfutó, azért, mert mindig másik orvoshoz ment - ezt mondta az RTL Híradónak az a pszichiáter, aki a lövöldözés után megvizsgálta a 23 éves egyetemistát.

    Hirdetés

    Huszár András szerint a fiatalember így leplezni tudta kényszeres viselkedését, ami a lövöldözéshez vezetett. Az antidepresszánsokat szedő lövöldöző gond nélkül kapott fegyvert is, ehhez ugyanis nem kellett pszichológiai vizsgálaton átesnie.

    Skizofrénia: tények és tévhitek

     A betegséget övező téveszmék széleskörben elterjedtek, a skizofrénia azonban nem azonos a hasadt vagy többes személyiséggel, illetve a hangok hallásával. Mi is akkor a skizofrénia? 
    >>Bővebben a skizofréniáról.

    Az egyetemista felismerte, hogy beteg, ezért évek óta járt orvoshoz. Próbálkozott különböző ideggyógyászokkal, azonban a bizalma - éppen a betegsége folytán - ezekben az orvosokban sem maradt meg, és így váltogatta az orvosait - mondta Huszár András, a Pécsi Tudomány Egyetem Igazságügyi Orvostani Intézetének igazgatója, miután megvizsgálta az ámokfutót.

    A sűrű orvosváltások miatt csak depresszióját kezelték, kényszeres viselkedését viszont rejteni tudta.

    Ráadásul utóbbi betegségét még fel is erősítették a depresszióra szedett gyógyszerei. A szakember szerint ez a betegsége vezetett a lövöldözéshez.

      Milyen jelekre figyelhetünk?

    A WEBBeteg azon kérdésére, hogy a beteg környezetében élők hogyan ismerhetik fel a problémát, amikor érdemes orvoshoz fordulni, Dr. Diószegi Judit a következőket emelte ki.Ha megfogalmazódik a gyanú gondolata bennünk, hogy ismerősünk valamilyen, az előbbiekben részletezett tünetek alapján, kárt tehet másokban vagy önmagában (ennek többféle módja lehetséges, attól függően, milyen eszközhöz fér hozzá az illető), akkor segítséget kell kérnünk.
    Milyen jelekre figyelhetünk?>>

    Engedéllyel tartott fegyverrel lövöldözött

    Borderline személyiségzavar

    A borderline személyiségzavarban szenvedők viselkedése szélsőséges, kiszámíthatatlan. Környezetük gyakran elviselhetetlennek érzi őket, ám a betegek is gyakran szenvednek éppen önmaguktól. >>Bővebben a Borderline személyiségzavarról

    Egy 9 mm-es parabellummal lövöldözött az ámokfutó a pécsi egyetemen, ami alapvetően önvédelmi fegyver. Sportcélra kevésbé használják, de ha átalakítják, akkor lövészklubokban is gyakorolhatnak vele. Volt rá engedélye, amit gond nélkül megkapott, anélkül, hogy pszichológus látta volna.

    Légrádi József, a Kaposvári Sportlövész Klub elnöke azt mondta, hogy van egy általános orvosi vizsgálat, ami gyakorlatilag négy évig érvényes, és van egy sportorvosi vizsgálat, amit minden évben kell neki megtenni.

    Egyik sem pszichológiai vizsgálat, ilyen nincs a sportfegyvereknél - mondta. A lövészklub elnöke szerint erre nincs is szükség - ha a fegyvertartásra vonatkozó szabályokat betartják.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A rendőrség szerint az ámokfutó elmeállapotát újabb szakértőknek kell megvizsgálniuk, méghozzá nem a pécsi egyetemről. A rendőrség szerint így kizárható, hogy elfogult legyen a vizsgálat.

    Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy mindenképpen szakértői vizsgálatot kell végezni, több szakértővel, hogy kiderüljön, milyen elmeállapotú a fiatalember. Kóros elmeállapotú vagy sem, hiszen a bíróság majd csak ennek ismeretében tud megfelelően döntést hozni.

    Ettől függ, hogy az egyetemista egyáltalán büntethető-e.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.12.01 02:50
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az életmód szerepe az antidepresszív kezelés során

    Az antidepresszív terápia beállítása különböző, depresszióval járó állapotok, betegségek és szorongásos zavarok, vagy pszichoszomatikus megbetegedések esetén is indokolt lehet.

    Élet depresszióval - Javulás lépésenként, motivációk és életmód tényezők

    A depresszió összetett kérdés, nagyon sokfelé ok, külső körülmény is eredményezheti azt a lelki állapotot, hangulatot, amit depresszió néven betegségként diagnosztizálunk.

    Hogy működik a fájdalommenedzsment?

    A mozgásszervi fájdalom az egyik leggyakoribb panasz, ami miatt végül orvoshoz fordulnak az érintettek. Dr. Dobos Márta, holisztikus szemléletű ortopéd orvos arról beszélt, hogyan menedzselhetjük a fájdalmat, mit tehet a szakember.

    Amikor a betegség okoz lelki problémákat

    A depressziót és a szorongást pszichés megbetegedésként tartják számon, ám bizonyos esetekben szervi idegrendszeri zavarok, betegségek is okozhatják.

    Nyári depresszió - A nyár nem mindenkinek öröm

    A nyár sok embernek egyet jelent a napsütéssel, nyaralással, sporttal és szabadidős tevékenységekkel. Vannak azonban olyan emberek is, akik számára a nyár örömök helyett megpróbáltatást és szomorúságot hoz, sőt akár súlyos depresszióba is süllyedhetnek.

    A depresszió kezelése

    Sokan nem így tudják, de az enyhe depressziót is kezelni kell a súlyosabbra fordulás elkerülése céljából. Ugyanakkor általánosan érvényes, hogy minden esetben érdemes pszichiáterhez fordulni. Lássuk, melyek a terápiás lehetőségek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.