Váltogatta orvosait az ámokfutó

Szerző: Független Hírügynökség

Az egyetemista felismerte, hogy beteg, ezért évek óta járt orvoshoz. Próbálkozott különböző ideggyógyászokkal, azonban a bizalma - éppen a betegsége folytán - ezekben az orvosokban sem maradt meg, és így váltogatta az orvosait - mondta Huszár András, a Pécsi Tudomány Egyetem Igazságügyi Orvostani Intézetének igazgatója, miután megvizsgálta az ámokfutót.

Évek óta járt idegorvoshoz, mégsem kapott megfelelő kezelést a pécsi ámokfutó, azért, mert mindig másik orvoshoz ment - ezt mondta az RTL Híradónak az a pszichiáter, aki a lövöldözés után megvizsgálta a 23 éves egyetemistát.

Huszár András szerint a fiatalember így leplezni tudta kényszeres viselkedését, ami a lövöldözéshez vezetett. Az antidepresszánsokat szedő lövöldöző gond nélkül kapott fegyvert is, ehhez ugyanis nem kellett pszichológiai vizsgálaton átesnie.

Skizofrénia: tények és tévhitek

A betegséget övező téveszmék széleskörben elterjedtek, a skizofrénia azonban nem azonos a hasadt vagy többes személyiséggel, illetve a hangok hallásával. Mi is akkor a skizofrénia?
Bővebben a skizofréniáról.

Az egyetemista felismerte, hogy beteg, ezért évek óta járt orvoshoz. Próbálkozott különböző ideggyógyászokkal, azonban a bizalma - éppen a betegsége folytán - ezekben az orvosokban sem maradt meg, és így váltogatta az orvosait - mondta Huszár András, a Pécsi Tudomány Egyetem Igazságügyi Orvostani Intézetének igazgatója, miután megvizsgálta az ámokfutót.

A sűrű orvosváltások miatt csak depresszióját kezelték, kényszeres viselkedését viszont rejteni tudta.

Ráadásul utóbbi betegségét még fel is erősítették a depresszióra szedett gyógyszerei. A szakember szerint ez a betegsége vezetett a lövöldözéshez.

Milyen jelekre figyelhetünk?

A WEBBeteg azon kérdésére, hogy a beteg környezetében élők hogyan ismerhetik fel a problémát, amikor érdemes orvoshoz fordulni, Dr. Diószegi Judit a következőket emelte ki.Ha megfogalmazódik a gyanú gondolata bennünk, hogy ismerősünk valamilyen, az előbbiekben részletezett tünetek alapján, kárt tehet másokban vagy önmagában (ennek többféle módja lehetséges, attól függően, milyen eszközhöz fér hozzá az illető), akkor segítséget kell kérnünk.
Milyen jelekre figyelhetünk?

Engedéllyel tartott fegyverrel lövöldözött

Borderline személyiségzavar

A borderline személyiségzavarban szenvedők viselkedése szélsőséges, kiszámíthatatlan. Környezetük gyakran elviselhetetlennek érzi őket, ám a betegek is gyakran szenvednek éppen önmaguktól. Bővebben a Borderline személyiségzavarról

Egy 9 mm-es parabellummal lövöldözött az ámokfutó a pécsi egyetemen, ami alapvetően önvédelmi fegyver. Sportcélra kevésbé használják, de ha átalakítják, akkor lövészklubokban is gyakorolhatnak vele. Volt rá engedélye, amit gond nélkül megkapott, anélkül, hogy pszichológus látta volna.

Légrádi József, a Kaposvári Sportlövész Klub elnöke azt mondta, hogy van egy általános orvosi vizsgálat, ami gyakorlatilag négy évig érvényes, és van egy sportorvosi vizsgálat, amit minden évben kell neki megtenni.

Egyik sem pszichológiai vizsgálat, ilyen nincs a sportfegyvereknél - mondta. A lövészklub elnöke szerint erre nincs is szükség - ha a fegyvertartásra vonatkozó szabályokat betartják.

A rendőrség szerint az ámokfutó elmeállapotát újabb szakértőknek kell megvizsgálniuk, méghozzá nem a pécsi egyetemről. A rendőrség szerint így kizárható, hogy elfogult legyen a vizsgálat.

Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy mindenképpen szakértői vizsgálatot kell végezni, több szakértővel, hogy kiderüljön, milyen elmeállapotú a fiatalember. Kóros elmeállapotú vagy sem, hiszen a bíróság majd csak ennek ismeretében tud megfelelően döntést hozni.

Ettől függ, hogy az egyetemista egyáltalán büntethető-e.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A megélt magány, ami a háttérben...

Gyakran halljuk, az ember társas lény, nem magányra, egyedüllétre született. Természetes igénye, hogy másokkal is együtt lehessen, s ha teheti, ne...

Az öngyilkossági rizikót növelő...

Az alábbi cikkben röviden összefoglaljuk, hogy melyek a befejezett öngyilkosság valószínűségét növelő, és melyek az ezt csökkentő, vagyis...

Visszatérő depresszió - Mit...

A hétköznapi nyelvhasználatban, ha depresszióról beszélünk, akkor azon a levertséget, a rossz hangulatot értjük, azonban fontos tudni, hogy orvosi...

A depresszió kezelése

Sokan nem így tudják, de az enyhe depressziót is kezelni kell a súlyosabbra fordulás elkerülése céljából. Ugyanakkor általánosan érvényes, hogy...

Miért ölt a norvég merénylő?

Szakemberhez fordultunk, hogy a mostanáig megjelent, felszínes - és csupán pár ténnyel foglalkozó - írások után végre mélyebbre ássunk a norvég...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.