Kapunyitási pánik - A pályakezdők félelmei

Medizóna
megjelent:

Szorongás, csalódottság, bizonytalanság: ezek az érzések jellemzik a pályakezdők - nyugodtan mondhatjuk - nagyobb részének lelkiállapotát, amikor szembesülnek azzal, hogy a vágyaik és a valóság között sokszor óriási a szakadék.

Ahogy Szathmári Edit HR-szakember a Medizóna megkeresésre elmondta, a 20-30-as korosztályt érintő mentális zavar, amely kapunyitási pánikként is aposztrofálható, pontosan rámutat a jelenség lényegére.

Arra, hogy „a legtöbb fiatal szinte minden átmenet nélkül csöppen bele abba az egyáltalán nem egyszerű helyzetbe, amikor rá kell döbbennie, hogy a létbizonytalanság, a munkanélküliség már nem csupán távoli fogalmak.

Ráadásul rájuk nehezedik a társadalmi és családi elvárás is, hogy építsenek karriert, találjanak társat, alapozzák meg az anyagi biztonságukat, költözzenek el a szüleiktől – vagyis kezdjék el önálló életüket.

„Még az előttük járó generációra sem zúdult ennyi sorsdöntő feladat egyszerre, szüleik korosztályának több lehetősége volt, hogy valamiféle sorrend szerint valósítsák meg céljaikat” – véli a szakember, aki szerint nem meglepő, ha a fiatalok – például – egy újabb diploma megszerzésével próbálják kitolni a biztonságot nyújtó iskolaéveket.

(Medizóna)

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.