• Népszerű gyerekből lesz az egészséges felnőtt?

    Szerző: Független Hírügynökség

    Azok, akik iskolás korukban a legnépszerűbbek és legbefolyásosabbak a gyerekek között, felnőttként jobb egészségnek örvendenek, állapította meg egy kedden publikált svéd tanulmány.

    A szokatlanul széles körű és hosszú távú vizsgálat 14 ezer 1953-ban született személyre terjedt ki, akiket 1966-ban, 12-13 éves korukban kikérdeztek, majd 2003-ig követték nyomon egészségi állapotukat.

    Hirdetés

      Kik ők: pszichológus, pszichiáter, pszichoterapeuta?

    "Nap mint nap találkozom a pszichiáter, a pszichológus és a pszichoterepauta kifejezésekkel. Szívesen venném, ha valaki el tudná világosan magyarázni a különbségeket." Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből. >>
    Az iskolai hierarchiában elfoglalt helyet annak idején azzal a kérdéssel határozták meg, hogy a gyerekek kivel tanulnak együtt legszívesebben.

    A felnőttkori egészségi állapothoz pedig a kórházi felvételeket tartalmazó országos adatbankot használták fel a stockholmi egyetem kutatói.

    Kiderült, hogy azoknál, akik az iskolában marginális helyzetben voltak, felnőttként kilencszer gyakoribb volt a szívbetegség, négyszer több a cukorbaj miatti kórházi kezelés, mint az egykori sztár osztálytársaknál. Ezek életmódbeli zavarokra utalnak. Kétszer gyakoribbak voltak a pszichiátriai és viselkedési problémák, beleértve az önpusztító életvitelt és az öngyilkossági kísérletet is.

    Ez a szabályszerűség férfiakra és nőkre egyformán érvényes, legfeljebb a betegség típusa eltérő a két nemnél.

      Pszichés problémák

    Személyiségzavarok, autizmus, táplálkozási zavarok, depresszió, szorongás, fóbiák...
    Pszichés problémákról a WEBBetegen>>

    A vizsgálat eredményei a kutatók szerint nem magyarázhatók a foglalkozással, a gyerekkori családi jövedelmi és műveltségi háttérrel.

    A svéd tanulmány a Journal of Epidemiology and Community Health című közegészségügyi szakfolyóiratban jelent meg.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.10.02 09:26
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Egyre többen eszik, jól teszik? A zab szervezetre gyakorolt hatása

    A zab és a zabkása több országban rendkívül elterjedt, például az Egyesült Államokban az emberek jelentős része rendszeresen fogyasztja, elsősorban reggelire. Hazánk étkezési szokásait figyelembe véve érdemes lenne növelni az étrendben betöltött súlyát, mivel rendkívül egészséges, és rendszeres fogyasztása számos hosszú távú előnnyel jár. Ezeket tekintjük át a következőkben.

    Csapdák az étkezésben - Tévhitek az egészséges táplálkozásról II.

    A saját és családunk egészségének megőrzése érdekében a legtöbb, amit tehetünk, a tudatos vásárlás. Az összetevőket kötelező a dobozokon feltüntetni, ezt mindig érdemes elolvasni.

    10 tanács szülőknek: Vigyázzon gyermekei egészségére télen is!

    Minden szülő szeretné megóvni gyermeke egészségét a téli hónapokban is, ám ez nem mindig egyszerű feladat. A nappalok rövidek, hideg van. Könnyen el lehet kapni a náthát. Ebben az időszakban sokan köhögnek, tüsszögnek. Mit tehet Ön szülőként, hogy gyermekét megvédje a betegségektől? Adunk néhány tanácsot, hogy megkönnyítsük a dolgát.

    11 egészséges élelmiszer, amit nem fogyasztunk

    Táplálkozási szakértők már évekkel ezelőtt összeállítottak egy listát, olyan egészséges élelmiszerekről, amelyeknek tisztában vagyunk egészségvédő hatásaival, tudjuk, hogy fogyasztanunk kellene, mégsem tesszük.

    A zabliszt jótékony hatásai

    Ha reform receptekkel kísérletezünk, érdemes kipróbálni a zablisztet. Ízben és látványban a megszokotthoz hasonlót ígér, emellett fogyasztásának számos kedvező hatását is élvezhetjük.

    Átadták a Nekem Szól! Egészségértés díjat

    2017. december elsején adták át ünnepélyes keretek között az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete által alapított Nekem Szól! Egészségértés Díj 2017 pályázat díjait a Budapest Music Centerben. A fődíjat ezúttal az Országos Gerincgyógyászati Központ kapta meg.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.