Népszerű gyerekből lesz az egészséges felnőtt?

Szerző: Független Hírügynökség

Azok, akik iskolás korukban a legnépszerűbbek és legbefolyásosabbak a gyerekek között, felnőttként jobb egészségnek örvendenek, állapította meg egy kedden publikált svéd tanulmány.

A szokatlanul széles körű és hosszú távú vizsgálat 14 ezer 1953-ban született személyre terjedt ki, akiket 1966-ban, 12-13 éves korukban kikérdeztek, majd 2003-ig követték nyomon egészségi állapotukat.

Kik ?k: pszichológus, pszichiáter, pszichoterapeuta?
"Nap mint nap találkozom a pszichiáter, a pszichológus és a pszichoterepauta kifejezésekkel. Szívesen venném, ha valaki el tudná világosan magyarázni a különbségeket." Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Az iskolai hierarchiában elfoglalt helyet annak idején azzal a kérdéssel határozták meg, hogy a gyerekek kivel tanulnak együtt legszívesebben.

A felnőttkori egészségi állapothoz pedig a kórházi felvételeket tartalmazó országos adatbankot használták fel a stockholmi egyetem kutatói.

Kiderült, hogy azoknál, akik az iskolában marginális helyzetben voltak, felnőttként kilencszer gyakoribb volt a szívbetegség, négyszer több a cukorbaj miatti kórházi kezelés, mint az egykori sztár osztálytársaknál. Ezek életmódbeli zavarokra utalnak. Kétszer gyakoribbak voltak a pszichiátriai és viselkedési problémák, beleértve az önpusztító életvitelt és az öngyilkossági kísérletet is.

Ez a szabályszerűség férfiakra és nőkre egyformán érvényes, legfeljebb a betegség típusa eltérő a két nemnél.

Kik ?k: pszichológus, pszichiáter, pszichoterapeuta?

Személyiségzavarok, autizmus, táplálkozási zavarok, depresszió, szorongás, fóbiák...
Pszichés problémákról a WEBBetegen

A vizsgálat eredményei a kutatók szerint nem magyarázhatók a foglalkozással, a gyerekkori családi jövedelmi és műveltségi háttérrel.

A svéd tanulmány a Journal of Epidemiology and Community Health című közegészségügyi szakfolyóiratban jelent meg.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyerekek Gyerekek

Mit tehetünk immunrendszerük erősítése érekében?

Portré Portré

Dr. Koncz Tibor reumatológus, manuálterapeutával beszélgettünk.

Teltház van a gyermekpszichiátrián...

Teltházzal működik a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulancia. Idén a 2019-es, vagyis COVID előtti őszi időszakhoz...

Hogyan előzhetjük meg az...

Az önismeret, a tudatos jelenlét mellett az egyik legfontosabb a megelőzésben az öngondoskodás és az önegyüttérzés. Az önmagunkkal kapcsolatos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.