Népszerű gyerekből lesz az egészséges felnőtt?

Szerző: Független Hírügynökség

Azok, akik iskolás korukban a legnépszerűbbek és legbefolyásosabbak a gyerekek között, felnőttként jobb egészségnek örvendenek, állapította meg egy kedden publikált svéd tanulmány.

A szokatlanul széles körű és hosszú távú vizsgálat 14 ezer 1953-ban született személyre terjedt ki, akiket 1966-ban, 12-13 éves korukban kikérdeztek, majd 2003-ig követték nyomon egészségi állapotukat.

Kik ?k: pszichológus, pszichiáter, pszichoterapeuta?
"Nap mint nap találkozom a pszichiáter, a pszichológus és a pszichoterepauta kifejezésekkel. Szívesen venném, ha valaki el tudná világosan magyarázni a különbségeket." Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Az iskolai hierarchiában elfoglalt helyet annak idején azzal a kérdéssel határozták meg, hogy a gyerekek kivel tanulnak együtt legszívesebben.

A felnőttkori egészségi állapothoz pedig a kórházi felvételeket tartalmazó országos adatbankot használták fel a stockholmi egyetem kutatói.

Kiderült, hogy azoknál, akik az iskolában marginális helyzetben voltak, felnőttként kilencszer gyakoribb volt a szívbetegség, négyszer több a cukorbaj miatti kórházi kezelés, mint az egykori sztár osztálytársaknál. Ezek életmódbeli zavarokra utalnak. Kétszer gyakoribbak voltak a pszichiátriai és viselkedési problémák, beleértve az önpusztító életvitelt és az öngyilkossági kísérletet is.

Ez a szabályszerűség férfiakra és nőkre egyformán érvényes, legfeljebb a betegség típusa eltérő a két nemnél.

Kik ?k: pszichológus, pszichiáter, pszichoterapeuta?

Személyiségzavarok, autizmus, táplálkozási zavarok, depresszió, szorongás, fóbiák...
Pszichés problémákról a WEBBetegen

A vizsgálat eredményei a kutatók szerint nem magyarázhatók a foglalkozással, a gyerekkori családi jövedelmi és műveltségi háttérrel.

A svéd tanulmány a Journal of Epidemiology and Community Health című közegészségügyi szakfolyóiratban jelent meg.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Méhnyakrák Méhnyakrák

Az esetek több mint 90%-a HPV vírus hordozásával áll kapcsolatban.

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Melyek az ösztrogénmentes tabletta előnyei? (x)

COVID-os volt, és még mindig...

Szakemberek kezdik végre megtalálni annak magyarázatát, hogy a koronavírus fertőzést, majd betegséget követő elhúzódó állapot hogyan és...

Szomatoform vegetatív diszfunkció...

A szomatoform rendellenességek közé összefoglalóan olyan pszichológiai állapotok sorolhatóak, amelyek során egy személy olyan testi tüneteket...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.