• "Láttam szembejönni a halált!" - Krízispszichológia

    Szerző: Medizóna

    Közúti baleset, árvíz, természeti katasztrófa, bombariasztás miatti kitelepítés: még hosszasan sorolhatnánk azokat a nehéz, gyakran sérültekkel vagy akár halálos áldozatokkal is járó helyzeteket, amikor lelki elsősegélyre is szükség van.

    „Jelenleg 94 olyan pszichológus van, akik vészhelyzetek esetén azonnal riaszthatók, bár legalább háromszáz szakemberre lenne szükség” – mondja Babák László, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság humánfőosztály-vezetője, aki egyben a KIT, azaz a Krízisintervenciós Team szervezője is. 

    Hirdetés

    A 2007 februárja óta működő csoport eddig – körülbelül – 20-25 bevetésen vett részt. Szerdahelyi Emőke tapasztalt lélekmentő: szupervízor végzettsége és több mint tíz éves gyakorlati tapasztalata van lelki elsősegélynyújtásában.

    „Bár a régebbi munkám, a telefonon keresztül történő krízisintervenció kicsit más feladat volt, hiszen nem láttam a vészhelyzetben lévő mozdulatait, mimikáját, reakcióját, de legyen szó akár a távolból, akár a helyszínen adott segítségről, egy a lényeg: a krízisben levő lelki támogatása.

    Amikor történik valamilyen katasztrófa természetesen az életmentés, a sérültek testi bajainak ellátása a legfontosabb feladat: nekünk a könnyebb sérültek, a balesetet átélők, a helyszínre érkező családtagok traumájának oldása az elsődleges feladatunk” – magyarázza a szakember. 

    A cikk partnerünk, a  portálon olvasható.

    Módosítva: 2009.08.27 11:32, Megjelenés: 2009.08.27 11:32
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Férfiegészség

    Férfiegészség

    Balogh Mária, újságíró

    Óvjuk a férfiak egészségét szűrővizsgálattal, megelőzéssel!

    Magnéziumpótlás

    Magnéziumpótlás

    Szponzorált tartalom

    Rendszeres gyógyszerszedés esetén ajánlott extra magnéziumot is bevinni. (x)

    Lekerültünk az öngyilkossági statisztikák éléről

    Az öngyilkossági statisztikákban hosszú ideig az elsők között szerepelt hazánk, ám a legutóbbi adatok azt mutatják: világszinten már nincs az első tízben, illetve az európai országok között az első háromban Magyarország.

    Az autista gyermekeknek felnőttkorukban is boldogulniuk kellene

    A magyar oktatásban sajnos nincs egységes, kidolgozott integrációs és oktatási-nevelési terv egyes, sajátos nevelési igényű gyerekek fejlesztésére. Így minden iskola úgy integrálja például az autista tanulóit, ahogyan tudja és ahogyan akarja.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.