Láttam szembejönni a halált! - Krízispszichológia

Szerző: Medizóna

Közúti baleset, árvíz, természeti katasztrófa, bombariasztás miatti kitelepítés: még hosszasan sorolhatnánk azokat a nehéz, gyakran sérültekkel vagy akár halálos áldozatokkal is járó helyzeteket, amikor lelki elsősegélyre is szükség van.

„Jelenleg 94 olyan pszichológus van, akik vészhelyzetek esetén azonnal riaszthatók, bár legalább háromszáz szakemberre lenne szükség” – mondja Babák László, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság humánfőosztály-vezetője, aki egyben a KIT, azaz a Krízisintervenciós Team szervezője is.

A 2007 februárja óta működő csoport eddig – körülbelül – 20-25 bevetésen vett részt. Szerdahelyi Emőke tapasztalt lélekmentő: szupervízor végzettsége és több mint tíz éves gyakorlati tapasztalata van lelki elsősegélynyújtásában.

„Bár a régebbi munkám, a telefonon keresztül történő krízisintervenció kicsit más feladat volt, hiszen nem láttam a vészhelyzetben lévő mozdulatait, mimikáját, reakcióját, de legyen szó akár a távolból, akár a helyszínen adott segítségről, egy a lényeg: a krízisben levő lelki támogatása.

Amikor történik valamilyen katasztrófa természetesen az életmentés, a sérültek testi bajainak ellátása a legfontosabb feladat: nekünk a könnyebb sérültek, a balesetet átélők, a helyszínre érkező családtagok traumájának oldása az elsődleges feladatunk” – magyarázza a szakember.

(Medizóna)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Keringési zavarok Keringési zavarok

Hogyan kezelhetőek? Mit tehet a megelőzésük érdekében?

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Védje meg ajkait a herpesztől a terhesség alatt is! (x)

Különleges táplálkozási zavarok

A teljesség igénye nélkül a táplálkozási zavarok felsorolásánál az anorexián és a bulimián kívül meg kell említeni más rendellenességeket is...

A költészet mint pszichoterápiás...

Miért a költészet a terápia egyik legerősebb formája? Április 11. a magyar költészet napja, és remek alkalom a költészet hatalmas terápiás...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.