Láttam szembejönni a halált! - Krízispszichológia

Medizóna
megjelent:

Közúti baleset, árvíz, természeti katasztrófa, bombariasztás miatti kitelepítés: még hosszasan sorolhatnánk azokat a nehéz, gyakran sérültekkel vagy akár halálos áldozatokkal is járó helyzeteket, amikor lelki elsősegélyre is szükség van.

„Jelenleg 94 olyan pszichológus van, akik vészhelyzetek esetén azonnal riaszthatók, bár legalább háromszáz szakemberre lenne szükség” – mondja Babák László, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság humánfőosztály-vezetője, aki egyben a KIT, azaz a Krízisintervenciós Team szervezője is.

A 2007 februárja óta működő csoport eddig – körülbelül – 20-25 bevetésen vett részt. Szerdahelyi Emőke tapasztalt lélekmentő: szupervízor végzettsége és több mint tíz éves gyakorlati tapasztalata van lelki elsősegélynyújtásában.

„Bár a régebbi munkám, a telefonon keresztül történő krízisintervenció kicsit más feladat volt, hiszen nem láttam a vészhelyzetben lévő mozdulatait, mimikáját, reakcióját, de legyen szó akár a távolból, akár a helyszínen adott segítségről, egy a lényeg: a krízisben levő lelki támogatása.

Amikor történik valamilyen katasztrófa természetesen az életmentés, a sérültek testi bajainak ellátása a legfontosabb feladat: nekünk a könnyebb sérültek, a balesetet átélők, a helyszínre érkező családtagok traumájának oldása az elsődleges feladatunk” – magyarázza a szakember.

(Medizóna)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.