Hipnózis: szemfényvesztés vagy terápia?

Szerző: medizona.hu

Bár még ma is sokan szemfényvesztéssel azonosítják, a hipnózisban végzett pszichoterápiával hatékonyan térképezhetők fel a lélek rejtelmei.

Hipnózisban szuggesztiók hatására olyan módosult, beszűkült tudatállapot alakul ki, amelyben a tudattalan tartalmak hozzáférhetővé és befolyásolhatóvá válnak.

Megváltozik az agy működése, a páciens a hipnotizőr hangjára és saját élményeire koncentrál, képzelete, érzelmei átélése és kifejezése élénkebbé válik, képes felidézni a betegsége szempontjából érzelmileg hangsúlyos, de a tudatos gondolkodás számára elzárt élményeket.

Valójában nem a hipnózis, hanem a transzállapotban alkalmazott pszichoterápia gyógyít. A hipnózis technikáiban közös vonás, hogy a tudatot csekély figyelmet igénylő feladatokkal foglalja le, majd fokozatosan kikapcsolja azt. Így a kritikai készség, a valóság érzékelése csökken, a tudattalan közvetlenül megszólítható.

A terapeuta általában relaxációval juttatatja el páciensét módosult tudatállapotba, de létezik mozgásos eljárás is.

A cikk partnerünk, a portálon olvasható.
A teljes cikk olvasásához kattintson ide!

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hogyan előzhetjük meg az...

Az önismeret, a tudatos jelenlét mellett az egyik legfontosabb a megelőzésben az öngondoskodás és az önegyüttérzés. Az önmagunkkal kapcsolatos...

Az öngyilkosságra készülők...

Minden krízishelyzetbe jutott ember leadja a figyelmeztető jelzést a környezetének, hogy bajban, rossz mentális állapotban van. Ennek egyik formája a...

Pszichoterápia: a gyógyító szavak

A pszichoterápia a kommunikáció segítségével végzett gyógyító módszerek gyűjtőfogalma, története egyidős az emberiséggel. Kezdeteit a vallási...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.