• Hipnózis: szemfényvesztés vagy terápia?

    Szerző: medizona.hu

    Bár még ma is sokan szemfényvesztéssel azonosítják, a hipnózisban végzett pszichoterápiával hatékonyan térképezhetők fel a lélek rejtelmei.

    Hipnózisban szuggesztiók hatására olyan módosult, beszűkült tudatállapot alakul ki, amelyben a tudattalan tartalmak hozzáférhetővé és befolyásolhatóvá válnak.

    Hirdetés

    Megváltozik az agy működése, a páciens a hipnotizőr hangjára és saját élményeire koncentrál, képzelete, érzelmei átélése és kifejezése élénkebbé válik, képes felidézni a betegsége szempontjából érzelmileg hangsúlyos, de a tudatos gondolkodás számára elzárt élményeket.

    Valójában nem a hipnózis, hanem a transzállapotban alkalmazott pszichoterápia gyógyít. A hipnózis technikáiban közös vonás, hogy a tudatot csekély figyelmet igénylő feladatokkal foglalja le, majd fokozatosan kikapcsolja azt. Így a kritikai készség, a valóság érzékelése csökken, a tudattalan közvetlenül megszólítható.

    A terapeuta általában relaxációval juttatatja el páciensét módosult tudatállapotba, de létezik mozgásos eljárás is.

    A cikk partnerünk, a  portálon olvasható. 
    A teljes cikk olvasásához kattintson ide!

     

    Módosítva: 2009.06.18 09:18, Megjelenés: 2009.06.18 09:18
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Önellenőrző tesztek

    Önellenőrző tesztek

    Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia

    Több paraméter is mérhető házilag, amely betegség velejárója lehet.

    A hangszalagbénulás

    A hangszalagbénulás

    Dr. Piros Zsuzsanna

    Tünetei általában a bénulás fellépte idején a legrosszabbak.

    Grafománia, azaz az íráskényszer

    A grafománia íráskényszert jelent. Azt az erős - sokszor leküzdhetetlen - késztetést, hogy valaki gondolatait írásban fogalmazza meg.

    Cyberchondria: az internetes öndiagnosztizálás veszélyei

    A XXI. század egyik legnagyobb előnye, hogy az internetnek köszönhetően bármilyen számunkra szükséges információ néhány kattintással elérhető. Azonban a korlátlan információáramlásnak nemcsak előnyei, hanem árnyoldalai is vannak.

    Pszichoterápia: a gyógyító szavak

    A pszichoterápia a kommunikáció segítségével végzett gyógyító módszerek gyűjtőfogalma, története egyidős az emberiséggel. Kezdeteit a vallási szertartásokban, szerzetesi mozgalmakban találhatjuk meg.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.