• Ál-pszichoterapeuták és kóklerek

    Szerző: Független Hírügynökség

    Vizsgálatot indított az ombudsman a Magyar Pszichológiai Társaság bejelentése nyomán. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az egészségügyi miniszter segítségét is kérte az ügyben.

    A szakemberek szerint ugyanis, szakmai ellenőrzés nélkül, szabadon tevékenykednek idehaza "spirituális pszichológiai tanácsadók, lélekgyógyászok, "alap-, közép- vagy felsőfokú pszichoterapeuták".

    Hirdetés

    A társaság szerint, az ilyen tevékenység alapos szakmai felkészültséget, egyetemi tanulmányokat és sokéves gyakorlatot igényel. Hozzáértés hiányában, a terapeuta komoly problémát is előidézhet a páciensnél.

      Pszichológus, pszichiáter, pszichoterapeuta

    Ön tudja ki lehet pszichológus, pszichiáter, pszichoterapeuta? Milyen különbség van a tevékenységük között?>>

    Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa azért indított vizsgálatot, mert szerinte a probléma komplex megközelítést igényel azért, hogy az egészségügyi rendszeren kívül is érvényesüljenek a szakmai alapkövetelmények.

    Az ombudsman szerdai közeleményében úgy véli, több helyen is hiányos a jogi szabályozás, nincs kötelező tagsággal működő kamara sem, amely felléphetne az érdekvédelem és a szakmai színvolnal biztosítása érdekében.

      Pszichés problémák

    Személyiségzavarok, autizmus, táplálkozási zavarok, depresszió, szorongás, fóbiák...
    Pszichés problémákról a WEBBetegen>>

    Szabó Máté az egészségügyi miniszter segítségét is kérte az ügyben.

    A miniszter, válaszában csak arra tért ki, hogy az illetékességi területükbe azok a pszichológusok tartoznak, akik az ellátórendszeren belül tevékenykednek.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.04.29 20:02
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Dr. Tolvay Katalin: A betegek egyre kevésbé érzik stigmának, ha lelki problémáik vannak

    Sokan ismerik és tisztelik, és ő is számos páciens lelkének, elméjének, személyiségének gyógyítója, és ismerője. Elhivatott pszichiáter, aki örömmel hódol a kerékpározásnak, a sportnak, az utazások élményének, megőrizve az értékrendjének megfelelő szépségeket, bölcsességeket, hétköznapi szokásokat.

    Alvászavar - A pszichológus is segíthet

    Az alvászavarok szervi vagy pszichés eredetűek lehetnek, és maga az alvászavar is számos pszichés és szomatikus problémát eredményezhet.

    Lefordítjuk a pszichiátria nyelvét a jog nyelvére - Interjú dr. Kristóf Andreával

    Dr. Kristóf Andrea pszichiáter három éve hagyta el Debrecent családjával, és immár Budapesten gyakorolja sokrétű hivatását a Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézetében, ahol elmeorvos szakértőként tevékenykedik. A nem mindennapi feladatokról és a hivatásáig vezető útról kérdeztük.

    Minden rákbetegnek találkozni kellene pszichológussal

    Ugyan egyre több onkológiai osztályon érhető el kifejezetten a daganatos betegekkel foglalkozó pszichológus, ám még bőven van hová fejlődni. Egyrészt abban, hogy a szakorvosok felismerjék: nem elég műteni vagy gyógyszert adni a betegeknek, a betegséggel járó szorongást, lelki hullámvölgyeket is kezelni kell. Másrészt abban, hogy a betegek és a családtagok elfogadják: nem a „bolondoknak” van szükségük pszichológusra.

    Veled leszünk egy család! - Az örökbefogadás lelki háttere

    Napjainkban a becslések alapján hazánkban hozzávetőlegesen 150.000 pár küzd meddőségi problémával, azonban más esetekben is előfordulhat, hogy két ember úgy dönt, hogy más vér szerinti gyermekét szeretné a sajátjaként nevelni. Az örökbefogadás lelki hátteréről a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet szakembereit, Dr. Süli Ágota pszichiátert, pszicho- és gyermekterapeutát kérdeztük.

    Pszichiátert a bíróknak!

    A konfliktusok kezelésére felkészítő tréninget terveznek a Fővárosi Bíróságon (FB) - írta a Népszabadság. A bírák ugyanis egyre gyakrabban találkoznak botrányos helyzetekkel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.