Világvezető betegség lehet a depresszió

Független Hírügynökség
megjelent:

400 millió ember szenved lelki és idegi betegségektől világszerte és mintegy egymillióan vetnek véget életüknek önkezükkel évente - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felméréséből.

A lelki egészség és a lelki betegség közötti határ nagyon keskeny. A belső konfliktusok felhalmozódása és nem megfelelő kezelése testi és lelki betegségeket vált ki. A WHO előrejelzése szerint a következő évtizedekben minden képzeletet felülmúló ütemben szaporodnak a lelki betegségek a felgyorsult társadalmi-gazdasági változások, a háborús konfliktusok, az erőszak terjedése, a migrációs problémák és a munkanélküliség miatt.

Világszerte 350 millióan szenvednek a depressziótól és csaknem 40 millió a skizofréniában szenvedők száma. A WHO becslése szerint 2020-ra a depresszió lesz az első vagy második legelterjedtebb betegség.

A nemzetközi felmérésben egyébként vizsgálták a pszichiáterek számát, a kezelések finanszírozási oldalát, az ellátásban résztvevők képzettségét, a vényköteles antidepresszánsok finanszírozási és fogyasztási adatait, valamint a gondozók, hozzátartozók szerepét. A felmérésből kiderül: egyes országok ellátói hálózata között akár tízszeres különbség is lehet.

Svájcban például 100 ezer lakosra 30 foglalkoztatott pszichiáter jut, míg Albániában csak 3, Törökországban pedig mindössze 1. Magyarországon nincs is pontos adat a ténylegesen a szakterületen dolgozó szakemberek számáról.

Lelki Egészség Országos Programja

Hazánkban eddig is kevés szociális intézmény volt a krónikus pszichiátriai betegek ápolására, amihez irreálisan hosszú várólista is kapcsolódott. A Lelki Egészség Országos Programja ezen próbál változtatni, amire az Egészségügyi Minisztérium határidővel ellátott megállapodást írt alá a WHO-val.

(FH)

Cikkajánló

A depresszióról részletesen

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.