Lekerültünk az öngyilkossági statisztikák éléről

Magyar Nemzet
megjelent:

Az öngyilkossági statisztikákban hosszú ideig az elsők között szerepelt hazánk, ám a legutóbbi adatok azt mutatják: világszinten már nincs az első tízben, illetve az európai országok között az első háromban Magyarország.

Az OPNI utódja, az Országos Pszichiát­riai és Addiktológiai Intézet igazgatója, Németh Attila egy szakmai tanácskozáson elmondta: míg százezer emberből 1984-ben 46 vetett véget önkezével az életének, mára ez a szám 17-re csökkent. Másképpen: tizenöt éve 4911, 2017-ben 1634, 2018-ban pedig 1656 honfitársunk lett öngyilkos. A nemek arányában nincs változás: háromszor-négyszer annyi férfi teszi ezt meg, mint ahány nő.

A csökkenés az Európai Unióban nálunk a legjelentősebb, igaz, az utóbbi egy évben ez a tendencia megtorpant, bár – tette hozzá Rihmer Zoltán pszichiáter, a téma szakértője.

Két korosztálynál nincs áttörés

Az öngyilkossághoz vezető okok között ugyanis a depresszió az elsődleges, a kezeletlen depresszióban 15, a kezeltek három százaléka öli meg magát, aminek az az oka, hogy miként a szervi betegségek mindegyikéből, ebből sem lehet mindenkit kigyógyítani – magyarázta Németh Attila, aki kiemelte: mindenképpen fontos lenne elérni, hogy mindenki szedjen gyógyszert, akinek az állapota ezt indokolja.

A depresszióhoz társulhat szenvedélybetegség, elsősorban alkoholizmus, az okok között fellelhető kezdődő skizofrénia, ahogyan az is előfordul, hogy valaki átesik egy akut pszichotikus állapoton, abból kijön, de addigra elveszít mindent, és elkeseredésében követ el öngyilkosságot.

Németh Attila arról is beszélt, hogy a 20 év alattiaknál és a 60 éven felülieknél nem sikerült még áttörést elérni, és ezt mindenképpen jelzésértékűnek kell tekinteni. Úgy vélte: az időseknél komplex fellépésre lenne szükség, az ő esetükben ugyanis csak az egyik faktor a depresszió, hiszen itt már komolyabb és/vagy állandósult testi betegségek, korlátozottságok is megjelennek, nem beszélve az ezzel járó kiszolgáltatottságról, reménytelenségérzésről, valamint nagyon sok esetben az egyedüllétről és izoláltságról.

A teljes cikk a Magyar Nemzet honlapján ovlasható.

Ezt is olvassa el! Mit tehetünk, ha ismerősünk öngyilkossági szándékot fontolgat?

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Marsi Zoltán, oktatás- és egészségfejlesztési szakértő
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.