• Határtalan elme

    Szerző: Debreceni Egyetem

    A mentális egészségmegőrzés fontos része a betegek gyógyításának – ezzel az üzenettel szervez interdiszciplináris fórumot a Pszichiátriai Klinika.

    Hiedelmek mentális betegségekről

    A mentális betegségeket, rendellenességeket és eltéréseket általában sokan félreértik bizonyos alaptalan mítoszok miatt. Az alábbi lista öt mentális betegség kapcsán mutat be egy-két hiedelmet, melyek teljesen alaptalanok. Természetesen ezeken kívül is vannak a többség által félreértett mentális problémák, de azokról majd később ejtünk szót. Hiedelmek mentális betegségekről.>>

    A pszichiátriai kórképek egyre gyakoribbak: a WHO adatai szerint a depresszió 2020-ra a második leggyakoribb lesz a szív-és érrendszeri megbetegedések után. Folyamatosan nő a függőségben szenvedők száma is: ma hazánkban mintegy 3 millió embert érint addikció, beleértve az alkoholt, drogot vagy akár az internetet.

    Bár a nyugati orvoslás ma is döntően a testi tünetek kezelését jelenti, egyre kevesebben kérdőjelezik meg a test és lélek egységére utaló pszichoszomatika létjogosultságát.

    Egy brit vizsgálat például megállapította, hogy ha az infarktuson átesett betegek terápiájában a kardiológusok és a pszichiáterek vagy pszichológusok együttműködnek, akkor a betegek egy éven belüli halálozási gyakorisága negyedére csökkenhet.  Ezért Angliában az infarktus kezelés kardiológiai protokolljának része a beteg mentális állapotának feltérképezése, szükség szerinti kezelése is.

    Elengedhetetlen az együttműködés

    Az egészség a mentális és testi jólét egyensúlyával jön létre, e kettő ugyanis kölcsönösen hat egymásra. A testi és lelki betegségek is egymásra épülnek. Ha egy nő nem esik teherbe, a testi elváltozások vizsgálata mellett a lelkiállapotával is foglalkozni kell. A vetőmagnak meg kell ágyazni: ha csak elszórjuk anélkül, hogy felásnánk a földet, nem fog kikelni. A gyomorfekélyes betegnek nem elég a fekélyt okozó baktériumot kiirtani a szervezetéből: fényt kell deríteni a mögöttes problémára annak érdekében, hogy ne térjen vissza a betegség. Ha egy páciens szexuális problémákkal urológushoz fordul, az organikus okok korrekciója mellett valószínűleg helyre kell tenni a beteg önbizalmát, énképét is – sorolja a példákat a szakorvosok és pszichiáterek együttműködésének szükségességére Móré E. Csaba.

    Hirdetés

    A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Pszichiátriai Klinikájának főorvosa úgy véli, a gondolkodásunkat, viselkedésünket és érzelmeinket irányító és koordináló agyra, ugyanúgy kell tekintenünk, mint bármely más szervünkre, mely – ahogyan akár például a húgyhólyag – olykor „túlfeszül”, megbetegszik, ezért gyógyításra szorul.

    A lelki problémákkal küzdő betegek azonban gyakran nem szívesen fordulnak orvoshoz, mert félnek a megbélyegzéstől. Való igaz, sok még a teendő a stigmák lebontása érdekében, és ez, bár túlmutat az egészségügy keretein, kétségtelenül az orvosi rendelőből indul.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A mentális zavarok terápiájában éppen ezért nagyon fontos a bizalom. Egy jó pszichiáter feltétel nélkül elfogadja a páciensét, a terápia során sosem mondja meg, hogyan döntsön, mit tegyen. Az „énerő” fejlesztésével vezeti, segíti, hogy a többféle kínálkozó lehetőség közül a számára legmegfelelőbbet tudja választani – mondja Móré E. Csaba.

    A pszichiátria és az orvostudomány egyéb területei közötti együttműködés erősítését célozza a Pszichiátriai Klinika szeptember 4-6. között rendezett Interdiszciplináris fóruma. A háromnapos rendezvény része Határtalan elme címmel egy akkreditált továbbképző konferencia, valamint szakdolgozói kerekasztal-beszélgetés is lesz az ápolási-, szociális- és civilszféra résztvevőivel. A pszichiátriai betegek zenés irodalmi műsort adnak elő, kézműves alkotásaikat pedig kiállításon mutatják be a fórum résztvevőinek.

    A konferencia programfüzete ide kattintva elérhető.

    (Debreceni Egyetem)

    Legutóbb frissült: 2014.09.05 11:17
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Összefogás újfajta kezelések fejlesztésére a rák ellen

    A Boehringer Ingelheim és a Vanderbilt Egyetem bejelentette, hogy bővítik jelenlegi sikeres együttműködésüket újfajta rákellenes molekulák kifejlesztése céljából.

    Magánellátás egészségpénztárral - Mi várható a jövőben?

    Magyarországon is egyre többen fordulnak ma már a magánrendelőkhöz, magánkórházakhoz. Mire számíthatunk abban az esetben, ha úgy döntenénk, egészségpénztári tagként magánellátásban szeretnénk részt venni, és mire lehet készülni a jövőben?

    A betegségek tagadásának pszichológiája

    Számos olyan betegség létezik, melynek elszenvedői azért nem fordulnak orvoshoz, mert a betegséghez kapcsolódó szégyen, továbbá a társadalom irányából megfigyelgető megbélyegzés hátráltatja őket abban, hogy a gyógyulás útjára léphessenek. Emiatt sok esetben megfigyelhető, hogy a betegségtudat helyébe a hárítás és tagadás lép, amely veszélyes következményekkel járhat.

    Az inkontinencia kezelése - Elmélet a gyakorlatban

    Aláírtak azt az inkontinenciáról szóló szakmaközi stratégiai megállapodást, aminek fő célja a korábban az EMMI által már kihirdetett szakmai irányelvben foglaltak napi ellátásban történő maradéktalan megvalósítása.

    Növekvő igények, növekvő kihívások

    Napjainkban a pszichiátriai zavarok gyakorisága korábban nem látott módon emelkedik, így nem csak az ellátási kapacitás növelésére lenne szükség, hanem fontos volna a megelőzés megerősítése is. Másfelől, talán részben a kihívások miatt is, a pszichiátria robbanásszerűen fejlődik, a kutatási eredményeknek minél szélesebb rétegekhez kellene eljutniuk, és az ellátás megfelelő jogi környezetének megteremtésében is lenne még tennivaló.

    Osteoporosis-kezelés: a betegegyüttműködést kell növelni

    Az elmúlt években csökkent a csontritkulásos (osteoporosis) törésen átesett betegek együttműködése, ezen mindenképpen változtatni kell - mondta el a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) főtitkára csütörtökön, Budapesten.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.