Tömény alkohol: többet iszunk, mint az oroszok

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Az európai átlag 12,5 liter. Ennyi alkoholt iszunk éves szinten az öreg kontinensen, ettől többet az oroszok és mi, magyarok fogyasztunk a tömény alkoholból, így például a pálinkából. Mit okozhat a tömény szesz túlzott fogyasztása, másfajta kezelést igényelnek-e azok a betegek, akik inkább a pálinkát részesítik előnybe? Kiderítettük.

Az egy felnőttre jutó átlagos orosz alkoholfogyasztás (tiszta alkohol, leginkább vodka, nem feldolgozott végtermék) 13 liter évente. Nálunk ez a szám 14 liter évente.

A The Lancet című brit orvosi lapban megjelent tanulmány szerint az orosz férfiak negyede hal meg még 55 éves kora előtt, legtöbbször a túlzott alkohol, főleg a vodkafogyasztás miatt - írja az Index. A halálok általában valamilyen májprobléma vagy konkrétan alkoholmérgezés, de sokan halnak bele abba, amit részegen tesznek: így balesetekben vagy verekedésekben szerzett sérülésekbe. A túlzott alkoholfogyasztás számlájára írható a szájüreg, a garat és a gége rosszindulatú daganatos megbetegedései is.

Hazánkban százezer emberből több mint száz halála közvetlen összegfüggésbe hozható az alkoholfogyasztással. Ami megdöbbentő: a 16 éves magyar fiatalok túlnyomó többsége fogyaszt valamilyen rendszerességgel alkoholt. Az ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) 2011-es vizsgálatából kiderült: majdnem minden második fiatal többet fogyaszt egy pohárnál, csaknem negyedük pedig havonta egyszer részegre issza magát - olvasható az Országos Egészségfejlesztési Intézet honlapján. Dr. Tóth Andrást, a Nyírő Gyula Kórház-Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet Addiktológiai Osztály szakorvosát kérdeztük.

Hihetünk a statisztikáknak, amely szerint átlagban több alkoholt iszunk, mint az oroszok?

A statisztikáknak alapvetően hihetünk, de értelmezni is kell azokat, az átlagos értékek összehasonlítása két eltérő ország és kultúra között ugyanis nem minden esetben lehetséges. Az átlagba mindenkit beleszámítunk, tehát a keveset vagy az egyáltalán nem ivókat is, és lehet, hogy egy adott országban kevesebben isznak, de amúgy fejenként többet, így a teljes ország átlaga kedvezőbb lesz, az egyes ivó személyek kilátásai azonban rosszabbak. Az európai átlag egyébként 12,5 liter, és ha csak ezt az egyetlen nyers adatot nézzük, akkor Magyarország az európai középmezőnybe tartozik.

Nagyivó vagy alkoholista?

A "nagyivó" fogalma az elfogyasztott mennyiségre vonatkozik abszolút számokkal, de mivel az alkohol hatása egyénenként különböző lehet, ennél kevesebb is komoly károkat okozhat valakinek testi, lelki, szellemi, erkölcsi vagy anyagi szinten. Emellett alkoholista lehet az is, aki bár viszonylag ritkán fogyaszt alkoholt, olyankor viszont mértéktelenül - mondja dr. Tóth András. Összefoglalóan tehát: aki nagyivó, az valószínűleg alkoholista, de az, hogy valaki nem nagyivó, nem jelenti azt, hogy nem alkoholista.

Az alkohol káros hatásai!

Külön kell-e vennünk a tömény alkoholt fogyasztó egyének esetét?

A tömény szesz pszichés hatása kifejezettebb, gyorsabban megjelenik, és a vele közvetlen fizikai kontaktusban kerülő szervekre (szájüreg, gége, nyelőcső, gyomor, bélrendszer) kifejtett maró, izgató hatása miatt bizonyos hosszú távú hatásai is károsabbak, mint az enyhébb alkoholos italok esetében. A függőség súlyossága szempontjából azonban a bevitt alkoholmennyiség a döntő, függetlenül az ital minőségétől, alkoholfokától.

Másfajta kezelést igénylenek-e a tömény alkoholt fogyasztók?

A függőségekre általában igaz, hogy szertől függetlenül igen hasonló a felépülés útja, ha pedig ugyanarról a szerről, jelen esetben az alkoholról van szó, csak más a fogyasztás módja, nincs különbség.

A páciensek felépülésében nagy szerepet kapnak a sorstársakból álló önsegítő csoportok, ahol a különbségek helyett a hasonlóságra helyezik a hangsúlyt, hogy a függők minél jobban támogatni tudják egymást. Ezt a szemléletet igyekszünk átadni mi is a betegeinknek az OPAI-ban, mert így lesz hatékony a kezelés.

A hozzánk forduló alkoholbetegek számára ambuláns és kórházi ellátással járó kezelések egyaránt elérhetőek. Előbbiek a TÁMASZ addiktológiai gondozóval való együttműködésben, addiktológus orvos mellett pszichológus és addiktológiai konzultáns szakember segíti a felépülést. Kórházi ellátás tekintetében a fizikai megvonással járó kezdeti szakasztól kezdve egészen a józan életre való felkészítésig egyénre szabva, a pácienssel együttműködve állapítjuk meg a szükséges kezelés hosszát. Az osztályos kezeléshez a szükséges gyógyszeres terápián túl egyéni pszichológiai támogatás és csoportos terápiás foglalkozások is szervesen hozzá tartoznak.

Ezen felül speciális részleget is működtetünk, ahol egy 8 hetes terápia során, ún. Minnesota-modellben segítjük az absztinenciára motivált betegeinket a felépülésben. Ez egy intenzív, az önismeret mélyülését és életmódbeli változást célzó program, amely az Anonim Alkoholisták 12 lépéses felépülési programján alapul.

Történt-e bármilyen változás a betegek számában, a kezelésben azóta, hogy adómentesen lehet saját célra előállítani évente 50 liter 86 fokos párlatot?

A pálinkafőzés szabályozásának enyhítése nem mutatkozik meg a nálunk jelentkező betegek számában vagy függőségük súlyosságában. Az a tapasztalatunk, hogy ez a szabályozás tulajdonképpen csak legalizálta az eddig is fennálló rendszert, de nem növeli érdemben a rendelkezésre álló vagy az elfogyasztott alkohol mennyiségét.

A könnyebb hozzáférés természetesen súlyosbítja a függőséget és annak következményeit, de senki nem lesz pusztán attól függő, hogy a szerhez könnyebben hozzájut, ehhez mindenképpen kell valamiféle hajlam. Akinek viszont megvan rá a genetikai, pszichés vagy éppen szociális hajlama, könnyebben rátalál és könnyebben "elmerül" az alkoholban.

Nagyivó vagy alkoholista?

A szájüreg, a garat és a gége rosszindulatú daganatos megbetegedéseit tekintve Magyarország a világ élmezőnyében, Európában pedig az első helyen áll. Évente csaknem 6000 ember betegszik meg emiatt, négyszer több férfi, mint nő - hívja fel a figyelmet dr. Tamás László, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója. A fejnyaki terület rosszindulatú daganatait a dohányzás mellett (gégerák, garat és szájüregi rákok) a rendszeres alkoholfogyasztás (garat, szájüreg) okozza, a legújabb kutatások pedig azt mutatják, hogy vírusfertőzés is kiválthatja, főleg a középgaratban, elsősorban a mandulákban és a nyelvgyökben a HPV vírus 16-os típusa generálhatja a rákot.

A gége,- szájüreg és garatrák esetében sokáig nem jelentkezik tünet, de még fájdalom sem. Amikor már megjelennek a tünetek - így tartós rekedtség, megváltozik a beszédhang, gombócérzés, idegentest érzés, véres köpet, fájdalom, nyaki nyirokcsomó duzzanat - legtöbbször már előrehaladott stádiumú a betegség.

Daganatos betegségek

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász; Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.