• Képalkotó technika az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben

    Szerző: VM.komm kommunikációs Tanácsadó Iroda

    Az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet több éves előkészület után 2013. június 3-án jött létre a Nyírő Gyula Kórház területén. Az intézet hivatalos megalakulása óta folyamatosan fejlődik, ennek érkeztünk most egy fontos állomásához.

    Régi vágya teljesült a Nyírő Gyula Kórház-Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet dolgozóinak és – mondhatjuk – a betegeinek is. Már a kórház is évtizedek óta várt egy képalkotó készülékre, amely manapság már nélkülözhetetlen egy magas színvonalú ellátást nyújtó országos intézetben.

    Hirdetés

    Talán kevesebben tudják, de a CT (CT azaz komputer-tomográfia egy speciális röntgen vizsgálat, ahol a vizsgált testrészről, a vizsgáló által meghatározott vastagságú haránt szeletek készülnek) nemcsak a belgyógyászati és a neurológiai eseteknél fontos diagnosztikai eszköz, hanem a pszichiátriai és addiktológiai betegeknél felmerülő differenciáldiagnosztikai kérdéseket is tisztázhatja. Azaz, ha a tünetek nem egyértelműek, a CT segíthet annak eldöntésében, hogy a páciens pontosan milyen betegségben szenved. A CT a pszichés tünetek hátterében meghúzódó szervi okot mutathatja ki, például agydaganatot vagy a szellemi leépüléssel járó agysorvadást.

    Öngyilkosság - Megakadályozható lenne? Mit tegyünk?


    Az öngyilkosság olyan több - individuális és társadalmi - okra visszavezethető cselekmény, ami ha nem is önálló betegség, ám mégis kóros lélektani folyamat eredménye. Ismeretes, hogy Magyarország a befejezett öngyilkosságok területén mindig előkelő helyen állt. Öngyilkosság - Megakadályozható lenne? Mit tegyünk?>>

    Mindezidáig CT vizsgálatra utaztatni kellett a betegeket (mentővel és kísérővel), azonban most már e vizsgálatok helyben is elvégezhetővé váltak. Köszönhető mindez az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságának és az Diagnostican Magyarország-nak, akik lehetővé tették a CT telepítését a Nyírő Gyula Kórház-Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetbe.

    Az intézetbe került CT berendezés típusa: GE Lightspeed ultra 8 szeletes CT berendezés. A készülék elhelyezéséhez szükséges helyet a kórház biztosította, a kiépítést rekord sebességgel, alig egy hónap alatt az Diagnoscan Magyarország végezte. A szükséges engedélyeket is sikerült időben megkapni, így már az első betegek vizsgálatán is rég túl van a berendezés.

    A hazai képalkotó diagnosztikai ellátásban 22 éve aktívan tevékenykedő Euromedic Diagnosztika új CT laboratóriuma napi 12 órában tart nyitva, és heti négy napon át vesz részt a fővárosi CT ügyeleti rendszerben. A berendezés kardiológiai vizsgálatok kivételével valamennyi CT diagnosztikai vizsgálat végzésére alkalmas. Kétfecskendős injektor, digitális archiváló rendszer, és ez utóbbi segítségével teleradiológiai konzultációs lehetőség segíti a radiológus orvosok munkáját.

    Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a CT milyen jelentős lépés a Nyírő Gyula Kórház-Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet fejlesztésében. Túl azon, hogy jelentős mennyiségű idő és pénzt takarítható meg a helyben végzett vizsgálatokkal, mindez egyértelmű jele annak is, hogy az OPAI lépésről-lépésre halad azon úton, hogy minél színvonalasabb gyógyító és szakmai munka folyhasson falai között.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    A kutatólaboratóriumok közül a Neuropszichológiai és a Molekuláris biológiai laboratórium már egy éve működik Kéri Szabolcs professzor vezetése alatt, és ebben a hónapban kezdi meg működését Rihmer Zoltán professzor irányításával az Öngyilkosság megelőző és kutató laboratórium. Annak ellenére, hogy 1986 óta felére csökkent a befejezett öngyilkosságok száma hazánkban, még mindig dobogós helyezésünk van az Európai Unióban. Sokkal több ember hal meg öngyilkosság következtében, mint közlekedési balesetben. Az öngyilkosság hátterében számos ok állhat, de közülük kiemelkedően magas kockázatot jelent a kezeletlen depresszió és a társult alkoholfüggőség. A korábban elkövetett öngyilkossági kísérlet tízszeresére növeli a kockázatát annak, hogy az illető öngyilkosság következtében hal meg. 

    (VM.komm kommunikációs Tanácsadó Iroda)

     

    Legutóbb frissült: 2013.09.19 17:12
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Kleptománia, avagy a lopási kényszer

    Az utóbbi években nagyon felkapott, szinte divatos betegséggé vált a kleptománia, más néven lopási kényszer. Számos cikk jelenik meg hazai és külföldi sztárokról, akik érthetetlen lopási ügyekbe keverednek (pl.: Winona Ryder, Lindsay Lohan), másrészt egyre többen próbálnak ezzel a betegséggel takarózni is, ha lopáson kapják őket, sok esetben nem könnyű tisztázni a tényleges betegség határait.

    A hasnyálmirigy gyulladására utaló laboreredmények

    A heveny vagy krónikus hasnyálmirigy-gyulladás leggyakrabban a következő tünetek alapján merül fel: heves hasi fájdalom, hányinger, hányás, puffadás, láz, ileus, illetve krónikus esetben fogyás, alultápláltság, széklethabitus-változás, emésztési zavarok képében jelentkezik. Miről árulkodnak a laboreredmények?

    A pikkelysömörrel járó ízületi gyulladás pszichés gondokat is okozhat

    Az arthritis psoriatica a pikkelysömör ízületi gyulladással együtt járó formája, ami az esetek kb. 10-20 százalékában alakul ki. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza és dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr a tünetekről és a betegek szakszerű, empatikus ellátásáról beszélt.

    Mit mutat a hasi ultrahang?

    Az ultrahang segítségével a belső szervek állapotáról kaphatunk képet. Fájdalommentes és gyors eszköz az epehólyag-, vese- és hasnyálmirigypanaszok kivizsgálására is.

    Mennyire káros az ismételt röntgensugárzás?

    A röntgensugárzás bármilyen formáját gondosan ellenőrizni kell, illetve úgy szabályozni, hogy a beteg a legkisebb kockázattal járó expozíciónak legyen kitéve. Annak ellenére, hogy az orvosok rendkívül óvatosak, mikor a beteg sugárzásnak való kitettségéről van szó, fontos szem előtt tartani, valójában mennyire alacsony a kockázat, különösen, ha a sugárzás más formáival hasonlítjuk össze.

    Kontrasztanyagos koponya-CT-felvétel

    Az agy vizsgálatára az egyik legalkalmasabb eljárás a computertomographiás (CT-)vizsgálat. Sok esetben a CT-vizsgálat önmagában nem ad megfelelően értékelhető képet, hanem kontrasztanyag alkalmazására van szükség.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.