A Magyar Pszichiátriai Társaság stratégiai javaslatai a pszichiátriai ellátást és a pszichiátria jövőjét illetően

Szerző: Magyar Pszichiátriai Társaság

A Magyar Pszichiátriai Társaság elnökségének hivatalos állásfoglalása a pszichiátriai ellátás és a pszichiátria jövőjét illetően.

1. A WHO Európai Irodájának elemzése (Matt Muijen, a WHO Európai Irodájának Programmenedzsere által 2013 januárjában ismertetett adatok), az ÁSZ 2012-es jelentése, valamint a korábbi ombudsmani nyilatkozatok alapján megállapítható, hogy a hazai pszichiátriai ellátás a személyzet számát és a tárgyi feltételeket illetően jelentősen elmarad a nemzetközi elvárásoktól és a hasonló fejlettségű országok tényadataitól.

2. A hazai pszichiátriai rendszernek a fekvő és járóbetegellátás együttműködésén kell alapulnia. A pszichiátria fejlődése szükségessé teszi a Pszichiátriai Gondozók egyre hangsúlyosabbá tételét, azonban ez a forma jelenleg súlyos humán erőforrás és finanszírozási nehézségekkel küzd. Az ambuláns ellátásban fontos szerepe lehet a közösségi pszichiátriának, de jelenleg hazánkban ennek csak a szociális oldala működik.

A lélek fájdalomcsillapítása
Nemcsak testi, hanem lelki fájdalom is létezik, ami legalább olyan gyötrő tud lenni mint a szervi tünetek, ráadásul nem elég egy pirula ahhoz, hogy a panaszok enyhüljenek.
Bővebben a lélek fájdalomcsillapításáról>>

Néhány jó példától eltekintve (pl. Forrás Ház, Veszprém) a közösségi jellegű ellátásban az egészségügyi oldal hiányzik, elsősorban forráshiány és a jogi szabályozás hiánya miatt. Szükségesnek tartjuk az egészségügyi és szociális ágazat szakmai konszenzuson alapuló együttműködését a közösségi pszichiátriai megvalósításában. Meg kell teremteni ezen a területen a jogi kereteket és a finanszírozási alapokat. A Pszichiátriai Gondozók megerősítése elengedhetetlenül szükségessé teszi a biztonságos működésükhöz a személyi és anyagi feltételek biztosítását. Indokoltnak tartjuk, hogy a gondozókhoz lehetőleg közvetlenül kapcsolódjon nappali kórház, és kiemelt szerepük legyen a közösségi ellátóhelyek irányításában. A pszichiátriai betegek ellátásában meg kell találni a magánszolgáltatók helyét.

3. A minden szinten hiányos pszichiátriai ellátórendszer további sérüléseinek megelőzése érdekében a jelenleg működő pszichiátriai intézeteket (fekvő és járó egyaránt) nem szabad megszüntetni a szakma vezető testületeivel való előzetes konzultáció és hatástanulmányok nélkül, és a megszüntetendők helyébe megfelelő színvonalú szolgáltatás létrehozása elengedhetetlen.

4. A kormány határozata értelmében szükséges az új országos intézet (OPAI) beindítása, melynek feltételei a Nyírő Gyula Kórházban készen állnak. Ez segíti a negatív folyamatok megállítását és nélkülözhetetlen a fejlesztés érdekében.

5. A progresszív ellátás rendszerében sürgősen létre kell hozni azokat a hiánypótló szolgáltatásokat, amelyek a rendszerből évtizedek óta hiányoznak (pl. forenzikus pszichiátria, high-security, szexuálmedicina, terápiarezisztens kórképek, pszichiátriai belosztály, pszichoonkológia, stb). Meg kell találni ezen szolgáltatások megfelelő helyét, és szükséges számát a hazai egészségügyben. Felmerülhetnek olyan specifikus szolgáltatások, amelyekből országosan legfeljebb egy, sőt, amelyben országon kívüli centrumban is gondolkodhatunk.

6. Támogatjuk a Norvég Alap által biztosított pénzforrásból létrehozandó Lelki Egészség Központok (LEK) létesítését, amelyeknek részben az elsődleges, kisebb részben a másodlagos prevencióban lesz helye. A szakma javaslata szerint ezeket a központokat klinikai szakpszichológusok vezessék.

7. Kiemelt feladat a pszichiátria társadalmi és orvos-szakmai megítélésének javítása a pszichiátriai betegek destigmatizációja és rehabilitációja érdekében.

Budapest, 2013. 03. 05.

Aláírásukkal hitelesítik a Magyar Pszichiátriai Társaság Elnökségének tagjai:

Dr. Lehóczky Pál

elnök

Prof. Dr. Kurimay Tamás

előző elnök

Dr. Molnár Károly

leendő elnök

Dr. Nagy Enikő Éva

főtitkár

Dr. Osváth Péter

alelnök

Dr. Purebl György

alelnök

Prof. Dr. Bitter István

tiszteletbeli elnök

Prof. Dr. Füredi János

tiszteletbeli elnök

Dr. Harmatta János

tiszteletbeli elnök

Prof. Dr. Szűcs Attila

tiszteletbeli elnök

Prof. Dr. Tringer László

tiszteletbeli elnök

Dr. Ostorharics H. György

jogi és etikai bizottság elnöke

Dr. Gádoros Júlia

kincstárnok

Dr. Vizi János

ellenőrző bizottság elnöke

Dr. Magyar Iván György

főtitkár-helyettes

Dr. Sümegi András

főtitkár-helyettes

Dr. Hegedűs Éva

orvos titkár

Dr. Németh Attila

állandó meghívott, a Szakmai Kollégiumok Pszichiátriai Tagozatának vezetője

(Magyar Pszichiátriai Társaság)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vashiányos vérszegénység Vashiányos vérszegénység

Mi okozhatja? Melyek a vashiány tünetei? Mennyi a vasszükségletünk?

Legyen a mozgás kortalan! Legyen a mozgás kortalan!

A Magyar Szabadidősport Szövetség ajánlása a szenior korosztálynak. (x)

Sématerápia - egy új, hatékony...

A sématerápia egy olyan integratív - vagyis több, hatásos módszertant egyesítő - pszichoterápiás megközelítés, amely az elmúlt években egyre...

Kényszerbetegség, vagy inkább...

Sajnos napjainkban az OCD általános kifejezéssé vált, amelyet hétköznapi módon mindenkire használunk, akinek szüksége van bizonyos dolgokra egy...

Gyakori hiedelmek a pszichiátriában

A pszichiátria az orvostudományon belül sokak számára talán a legmisztikusabb terület, így itt találkozhatunk a legtöbb félreértéssel és...

Dr. Frecska Ede: a betegségeket nem...

Kétszer tett pszichiátriai szakvizsgát, először itthon, majd Amerikában, ahol az autentikus ősi gyógymódok érdekelték, jó ideje a dél-amerikai...

Börtönpszichológia - Mi vár az...

Hajdanán a bebörtönzés egyetlen célja az erkölcstelen viselkedés büntetése volt. Az évszázadok során ez a szemlélet jelentősen megváltozott, és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.