• Fatorexia – Az újabb testkép zavar

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Míg a legtöbb ember tisztában van a súlyfeleslegével, és sokan még nehezebbnek is látják magukat, mint amilyenek valójában, addig a fatorexiában szenvedők nem érzékelik, hogy kövérek.

    A betegség egyre nagyobb figyelmet kap, hiszen egyre több kövér ember van, aki fatorexiás. Szándékosan nem használom a „szenved” kifejezést, mivel nem biztos, hogy ez olyan zavar, amit a beteg nem akar, noha okozhat problémákat.

    Mi a fatorexia?

    Látott már olyan kövér embert, aki testhez tapadó ruhát visel, nem törődve azzal, hogy az nem előnyös a számára? Minden bizonnyal fatorexiás személyről van szó, aki nincs tisztában azzal, hogy túlsúlyos. A fatorexiások mikor a tükörbe néznek, vékonynak látják magukat.

    Hirdetés

    Mikor beszélünk elhízásról?

     


    BMI: Az elhízás mértékének számszerűsített meghatározására a testtömeg index (BMI) szolgál, mely a kilogrammban mért testtömeg és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosa.
    Normális súly esetén a BMI 18,5-24,9, túlsúly esetén 25-30, elhízásról 30 feletti BMI érték esetén beszélhetünk. Tesztelje magát!
    Derék-csípő hányados: Az elhízás típusának meghatározásában komoly segítség a derék (köldök felett kb. 2-3 haránt ujjnyira) és a csípő körfogat arányának értéke (derék körfogat osztva a csípő körfogat értékével), ugyanis a centrális típusú elhízás egészségügyi kockázata jelentős mértékben fokozott. Ilyen, centrális típusú elhízásról beszélünk, ha a fenti hányados értéke nők esetén meghaladja a 0,85-öt, férfiaknál a 0,9-et.
    Bőrredő: Főként gyermekeknél alkalmazzák a bőrredő mérést, melynek során 5 ponton mérik a bőrredő vastagságát és tapasztalati képlettel számolják a testzsír mennyiségét. 
     

    Felmerülhet a kérdés, hogy mi a baj azzal, ha valaki elégedett azzal, ahogyan kinéz? Különösen a mai világban, mikor a külsőségeknek olyan nagy szerepük van az életünkben?

    Ugyanakkor a fatorexia csöppet sem veszélytelen. Mivel a beteg nincs tudatában annak, hogy kövér, anélkül szedi fel a további pluszkilókat is, hogy észrevenné, mindez pedig komoly egészségügyi kockázatokkal jár.  Ráadásul a súlyfeleslegtől annál nehezebb megszabadulni, minél később kezdünk neki.

    Mindez azt jelenti, hogy az őket teljesen másképp kell motiválni a fogyásra, s mielőtt bármiféle diétával próbálkoznának náluk, tudatosítani kell velük az elhízottságukat.

    Mi utal fatorexiára?

    • Kerüli az egész alakos tükröket.
    • A szépség könnyen kontrollálható területeire koncentrál, mint a hajápolás, smink, manikűr, stb.
    • Túlméretezett, állítható, elasztikus öltözék vásárlása.
    • Kivágja a ruhaméretre utaló címkét.
    • Fényképeken igyekszik elbújni.
    • Nyilvánosság előtt csak kis adagokat fogyaszt, ám egész nap nassol.
    • Nagy, színes, díszes ékszerekkel tereli el a hangsúlyt testsúlyáról.

    Noha a fatorexia szó hasonlít az anorexiára, a fatorexia nem táplálkozási, hanem testkép zavar, ami olyan szempontból új, hogy itt a pozitív önbecsülés és önbizalom járul hozzá a rossz egészségügyi állapothoz. 

    Ugyanakkor mindez a tagadáson épül, ami szintén egy módja a problémákkal való megbirkózásnak. A tagadási technika rövid ideig segíthet a problémákban, ám ha valaki hosszabb ideig nem vesz tudomást a valóságról, a betegsége tovább fejlődik!

    Ezért a fatorexiát mindenképpen kezelni kell, s a felépülés után fontos a beteg támogatása az egészséges szokások kialakításában.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2012.01.15 00:16, Megjelenés: 2012.01.15 00:16
   • Cikkajánló

    Percentilis görbék

    Percentilis görbék

    Dr. Árki Ildikó

    A gyermekek súly- és hosszfejlődésének nyomon követését szolgálják.

    Fáradékonyság

    Fáradékonyság

    Dr. Antalffy Katalin Anita

    A fáradékonyság hátterében különböző okok állhatnak. Mik lehetnek ezek?

    Az elhanyagolt gyermekek közül négyszer többen szenvednek mentális betegségekben

    Azt eddig is tudtuk, hogy az agresszív felnőttek viselkedése többnyire a gyermekkorukra vezethető vissza. (Ezért is hivatkoznak oly sokan a bíróságon arra, hogy nehéz gyermekkoruk volt.) Ennél pontosabb vizsgálatról olvastunk a Medicalxpressben.

    A nárcisztikus személyiségzavar világát éljük?

    A nárcisztikus személyiségzavarról írt riportunk első részében a szakemberek kifejtették, hogy annak hátterében korai, még a gyermekkorból fakadó szeretethiány, különféle frusztrációk, megbántottságok, rossz életkörülmények állhatnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.