• Prosztatadaganat - Újabb rizikófaktort találtak

    Szerző: MTI

    A rosszindulatú prosztatadaganat mérete egyenes arányban áll a betegek testsúlyával, és minél nagyobb a tumor, annál agresszívabb a kórlefolyás - derítették ki amerikai kutatók.

    A detroiti Henry Ford Kórházban végzett hatéves vizsgálat során 3327 olyan páciens esetét elemezték, akik rosszindulatú prosztatadaganat miatt műtéten estek át.

    Hirdetés

    A pácienseket testtömegindexük (BMI) alapján hat kategóriába sorolták. (A BMI statisztikai mérőszám, amely az egyén magasságát és testtömegét veti össze. Kiszámítása során a kilogrammban megadott testtömeget osztják a méterben mért testmagasság négyzetével.). A 24,99 alatti BMI normális testsúlyt vagy soványságot jelent, a 25 és 29,99 közötti testtömegindexszel rendelkezők túlsúlyosak, 30 és 34,99 BMI elhízásról tanúskodik.

     Tesztelje magát!
    A panaszok értékelésére nemzetközileg elfogadott pontrendszer van érvényben, melyet az Amerikai Urológus Társaság dolgozott ki. A teszt hét kérdésből áll, a válaszok hatfélék lehetnek. Ez alapján kialakul egy pontszám 0 és 35 között, mely a panaszok súlyosságát jól jellemzi.
    A prosztata teszt kitöltéséhez kattintson ide!
    A 35 és 39,99 közötti BMI II. fokú elhízást jelent, míg a 40 feletti index súlyos elhízásról tanúskodik. A betegek átlagéletkora 60 év volt. A kutatók lemértek minden egyes eltávolított tumort.

    Az így nyert eredményeket összehasonlították a súly szerint kategorizált prosztata-adatbázissal. Mint kiderült, minden egyes BMI-csoportban a betegek testsúlya egyenes arányban volt a tumor méretével.

    "Ahogy emelkedik a betegek testtömegindexe, növekszik a tumor mérete is. Eredményeink alapján meggyőződésünk, hogy a tumor nagyobb térfogata hozzájárulhat a betegség agresszívebb lefolyásához a magasabb BMI-vel rendelkező férfiak esetében" - emelte ki a kutatásokat irányító Nilesh Patil.

     A prosztatavizsgálat - Mire számíthat az orvosi rendelőben?
    A kivizsgálás legkellemetlenebb, ám gyors és fájdalommentes része a prosztata végbélen keresztül történő vizsgálata, amely igen fontos információkkal szolgálhat az Ön orvosa számára. A BPH okozta tünetek kialakulása miatt orvoshoz forduló beteg kivizsgálásának első lépéseként orvosa részletesen ki fogja kérdezni a húgy- és ivarrendszerrel kapcsolatos panaszairól, előző betegségeiről. A megfelelő kezelés kiválasztásához fontos a beteg egyéb problémáinak ismerete, az esetleges előzetes sebészeti beavatkozások és gyógyszerszedési szokások feltérképezése, az orvossal való beszélgetés folyamán éppen ezért ne hallgassunk el semmilyen panaszt!
    A prosztatavizsgálat - Mire számíthat az orvosi rendelőben?>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.06.05 07:48
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Megelőzhető az aranyér? - Az orvos válaszol

    Mivel lehet megelőzni az aranyér kialakulását? A családomban rajtam kívül mindenki küzd ezzel a problémával. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Nem alkoholos zsírmáj

    Korunkban a nem alkoholos zsírmáj az egyik leggyakoribb májbetegség. A triglicerid májban történő lerakódása számos következményes gyulladásos folyamatot indít el, melyek fibrózishoz, kötőszövet-felhalmozódáshoz vezetnek.

    Túlsúly: Nem csak a BMI számít

    Túlsúly, kóros soványság, normál testsúly, elhízás. A testtömeg index alapján határozható meg, hogy ki melyik csoportba tartozik. A testtömeg index (BMI) a testsúly és a magasság ismeretében kiszámolható.

    A gyermekkori elhízás visszaszorítható

    Az elhízás-járvány nemcsak a felnőtteket érinti, hanem nagy számban a gyerekeket és kamaszokat is. A World Obesity Federation adatai szerint napjainkban világszerte több mint 223 millió iskolás elhízott vagy túlsúlyos, és ez a szám 2025-re várhatóan 268 millióra emelkedik, hacsak nem cselekszünk azonnal.

    A stressz elhízáshoz vezet

    Ha Ön hízásra hajlamos, tanácsos minél előbb szakemberhez fordulnia és a stressz kezeléséhez segítséget kérnie, így nem alakul ki a stressz indukálta, elhízáshoz vezető ördögi kör.

    A testmozgás nem csak a fogyást segíti elő!

    A rendszeres testmozgás, különösen pedig a nagy kitartást igénylő sportok pedig nem csak a fogyást segítik elő, de a hangulatra és az önértékelésre is pozitívan hatnak – így pedig a depressziós tüneteket is csökkentik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.